WordPress

Член од
2 февруари 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Сакам да почнам да учам вордпрес, кажете ми дали можам да направам нешто вакво ( http://novini.mk ) во тоа, или па нешто слично каде што ќе можам да објавувам постови, но и да може да има повеќе администратори да го прават истото
 
Г

Грејвдигер

Гостин
nvm

Најдов алтернатива, бесплатна, ја инсталирав, ја активирав се во ред, креирав категории и страници, ги прикажува на почетна но постовите не ги прикажува на насловна и во категориите, а ги прикажува кога ќе пристапиш до нив преку директнен линк.
Види. Таквите теми најчесто користат некои сопствени поставувања и custom fields. Разлистај како се користи.

Сакам да почнам да учам вордпрес, кажете ми дали можам да направам нешто вакво ( http://novini.mk ) во тоа, или па нешто слично каде што ќе можам да објавувам постови, но и да може да има повеќе администратори да го прават истото

И како да ти помогнеме? :) Инаку, може повеќемина да објавуваат.
 
Член од
2 февруари 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Мислев дали има нешто слично на ова, со тие функции кои ги наведов, или од негде да се симнат готови темплејти :)
Види. Таквите теми најчесто користат некои сопствени поставувања и custom fields. Разлистај како се користи.




И како да ти помогнеме? :) Инаку, може повеќемина да објавуваат.
 
Г

Грејвдигер

Гостин
Мислев дали има нешто слично на ова, со тие функции кои ги наведов, или од негде да се симнат готови темплејти :)
Па може да се искуца и нешто како Новини. Ретко се наоѓа нешто што не може да се постигне со WordPress. :D
 
Член од
2 февруари 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Супер!!! Како што гледав нај user friendly ми е вордпрес од сите cms-и. А дали има нешто готово шшто може да ми ги одредува поврзаните вести или тоа морам рачно да го правам?
 
Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.284
Види. Таквите теми најчесто користат некои сопствени поставувања и custom fields. Разлистај како се користи.
Тоа ми беше и првата намера ама немаат никакво упатство за темата. Не дозволуваат коментари на страните кај што ги поставуваат темите и не можев да најдам контакт меил

Ќе барам друга ако не успеам со оваа
 

Rokerot

The Guitar Addict
Член од
30 април 2007
Мислења
218
Поени од реакции
20
Супер!!! Како што гледав нај user friendly ми е вордпрес од сите cms-и. А дали има нешто готово шшто може да ми ги одредува поврзаните вести или тоа морам рачно да го правам?
Имаш готови плугини за тоа, а можеш и сам да го направиш преку wp queries. Сепак ако си почетник најдобро е да ги разбереш основните работи и функции на вордпрес пред да почнеш со нешто поголемо, зошто понатаму само ќе се чудиш што се дешава.
 
Член од
10 август 2011
Мислења
2.371
Поени од реакции
1.281
Не се разбирам многу од ова.Само ако може некој да ми каже, како да направам, да ми прикажува колку гости има моментално присутни на сајтот.
 

ONE

Член од
21 декември 2008
Мислења
895
Поени од реакции
64
Не се разбирам многу од ова.Само ако може некој да ми каже, како да направам, да ми прикажува колку гости има моментално присутни на сајтот.
Најлесен начин ти е со користење на Google Analytic, имаш кај нив step-by-step како да го средиш тоа, само потребно ти е да имаш Google Account и да вметнеш еден код на твојата страна. Пробај разгледај, па пиши ако имаш некој проблеми
 

jovanovski

Motherfucker Jones
Член од
30 јуни 2008
Мислења
3.788
Поени од реакции
1.292
заебав нешто во theme functions сега ништо не ми се отвара. не можам нис транта ни во опциите ништо да сменам. помош?

едит: средено морав одново преку фтп да го прикачам фајлот.
сега кажете како да ги направам сите featured images да ми бидат одредена големина...поради тоа и настана целиот проблем
 
Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
Дечки имам проблем со слајдот (slide) на мојата страна не ги дава сликите од постовите да не знае некој како да го средам тој проблем ?
 
Г

Грејвдигер

Гостин
Дечки имам проблем со слајдот (slide) на мојата страна не ги дава сликите од постовите да не знае некој како да го средам тој проблем ?
Кој слајдер го користиш? И прочитај ја документацијата на плагинот, пишува како се ставаат слики.
 
Член од
12 септември 2008
Мислења
320
Поени од реакции
44
Треба да направам веб страна за на училиште. Ворд прес не учиме ама по проектна ни даде професорот (по информатика ) да сме научеле нешто. Страната е занимација, слики, филмови,видео и слично, се и сешто како мотика нешто така, имам неколку категории (мениа) почетна, спорт, филмови, разно ова она...Прашањето ми е како да направам секој нов пост кој ќе биде постиран во било која категорија да се прикажува на почетна страна автоматски? Некој плагин нешто такво постои?
 
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.555
Поени од реакции
590
Треба да направам веб страна за на училиште. Ворд прес не учиме ама по проектна ни даде професорот (по информатика ) да сме научеле нешто. Страната е занимација, слики, филмови,видео и слично, се и сешто како мотика нешто така, имам неколку категории (мениа) почетна, спорт, филмови, разно ова она...Прашањето ми е како да направам секој нов пост кој ќе биде постиран во било која категорија да се прикажува на почетна страна автоматски? Некој плагин нешто такво постои?
Па обично автоматски се покажува на почетната страна секој нов пост, види во index.php на темата што како ти е наместено, и види во опциите да не си наместил како почетна да ти биде некоја статична страна, а не најновите постови.
 

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Треба да направам веб страна за на училиште. Ворд прес не учиме ама по проектна ни даде професорот (по информатика ) да сме научеле нешто. Страната е занимација, слики, филмови,видео и слично, се и сешто како мотика нешто така, имам неколку категории (мениа) почетна, спорт, филмови, разно ова она...Прашањето ми е како да направам секој нов пост кој ќе биде постиран во било која категорија да се прикажува на почетна страна автоматски? Некој плагин нешто такво постои?
Само прикажи ги постовите „стандардно“, тоа не прави разлика на категории и слично туку ги зема последно постираните постови:
PHP:
<?php
if ( have_posts() ) : while ( have_posts() ) : the_post();
// tuka prikazhuvaj gi naslovite, linkovite i slichno
endwhile;
endif;
?>
А за да одредиш дали е насловната страна користи is_home() :)

Едит: Nemorosus одговорил пред мене, али неговото објаснување е доколку ги користиш опциите од админ панелот, а моето објаснување е доколку сето тоа го правиш рачно со код :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom