Wizz Air летови од/до Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Apple
  • Време на започнување Време на започнување
Дали е можно Wizz Air да не ми дозволи да се качам во авион нареднава недела доколку пасошот ми истекува на 11.01.14?

Дали е можно Wizz Air да не ми дозволи да се качам во авион нареднава недела доколку пасошот ми истекува на 11.01.14?
Тоа е поврзано со нашите пасошки контроли. Имаш повратна?

Уф сеа видов ова е Јануари, секако ќе поминеш.

Да, имам повратна. Не би требало да има никаков проблем?
Ако ти е повратната пред Нова Година немаш проблем. Визз нема да те чепка, оние на шалтерине што се понашаат како мајка да си им убил се лоши.

Ако ти е повратната пред Нова Година немаш проблем. Визз нема да те чепка, оние на шалтерине што се понашаат како мајка да си им убил се лоши.

Ќе се снајдам, и така нема шанси за 7 дена да го продолжам рокот на пасошот. Фала ти :)

Не може да се изврши web check-in, не можам да го внесам точниот датум на истекување на пасошот, ќе треба да лажам при чекирањево за да успее...

Please note that according to EU regulation EC 610/2013, Passengers travelling to countries inside the European Union on a short term visa (90 days or less) must hold a passport that is issued not earlier than 10 years prior to the date of travel and must be valid at least 3 months after the date of departure from the European Union.
Please make sure you are travelling with a valid passport. If you do not comply with above-outlined regulation, you will not be allowed to travel.
Thank you for your understanding and cooperation.

Не може да се изврши web check-in, не можам да го внесам точниот датум на истекување на пасошот, ќе треба да лажам при чекирањево за да успее...

Please note that according to EU regulation EC 610/2013, Passengers travelling to countries inside the European Union on a short term visa (90 days or less) must hold a passport that is issued not earlier than 10 years prior to the date of travel and must be valid at least 3 months after the date of departure from the European Union.
Please make sure you are travelling with a valid passport. If you do not comply with above-outlined regulation, you will not be allowed to travel.
Thank you for your understanding and cooperation.

Друга опција ти е да си платиш 10 евра за чекирање на аеродром, и да пробаш таму да се разбереш ...

Имам лет за неколку дена, е сега при резервација на картата ми пишуваше дека чекирањето на аеродром е бесплатно т.е. дека сеуште не е овозможено веб чекирање за тој лет.

Е сега ме буни што можам да направам веб чекирање, стигнувам до делот каде што треба да внесам податоци за оние што патуваат.

Што предлагате? Дали да правам веб чекирање (може откако ќе ги внесам податоците ќе ми каже дека не можам да го направам тоа, не се осудувам да внесам податоци :) )

Еве што ми дава:
Патници

• MR ХХХ
  • Аеродром A: Пријавување на аеродром
  • Чекиран багаж: 1 торба
  • Голема кабинска торба
  • Аеродром B: Пријавување на аеродром
  • Голема кабинска торба

Извод на цена

• Повратен лет: А→B 540,80
  • Пријавување на аеродром 0,00
  • Голема кабинска торба 0,00
  • Такса за резервација 368,00
  • Вкупна цена 908,80
Со чекирањево на аеродром, само да се појавам на аеродром со пасош?!

Друга опција ти е да си платиш 10 евра за чекирање на аеродром, и да пробаш таму да се разбереш ...

Се јавив во WizzAir, новите правила важат од 18.10.2013 и нема начин да се избегнат. Овие правила важат за сите граѓани на земји надвор од ЕУ, па дури и за САД. Зошто се направени промените... кој знае. Битно на никој нема да му се дозволи влез во држава од ЕУ без има пасош со преостанати 3 месеци важност откако ќе замине од ЕУ.

Се јавив во WizzAir, новите правила важат од 18.10.2013 и нема начин да се избегнат. Овие правила важат за сите граѓани на земји надвор од ЕУ, па дури и за САД. Зошто се направени промените... кој знае. Битно на никој нема да му се дозволи влез во држава од ЕУ без има пасош со преостанати 3 месеци важност откако ќе замине од ЕУ.
Фала што сподели инфо. Иди тогаш по брза постапка денес да извадиш пасош за два дена го даваат (го даваа). Чаре некое ти кажаа?

Правилата не са од сега. Од коа ги пуштија визите, за ЕУ требе да имаш валиден пасош барем 3 месеца иначе нема да те пуштат да ја поминеш границата. За да се избегне визер да те враќа назад, едноставно не ти дават да леташ со них. :)

Имам лет за неколку дена, е сега при резервација на картата ми пишуваше дека чекирањето на аеродром е бесплатно т.е. дека сеуште не е овозможено веб чекирање за тој лет.

Е сега ме буни што можам да направам веб чекирање, стигнувам до делот каде што треба да внесам податоци за оние што патуваат.

Што предлагате? Дали да правам веб чекирање (може откако ќе ги внесам податоците ќе ми каже дека не можам да го направам тоа, не се осудувам да внесам податоци :) )

Еве што ми дава:
Патници

• MR ХХХ
  • Аеродром A: Пријавување на аеродром
  • Голема кабинска торба
  • Аеродром B: Пријавување на аеродром
  • Голема кабинска торба
Извод на цена

• Повратен лет: А→B 540,80
  • Пријавување на аеродром 0,00
  • Голема кабинска торба 0,00
  • Такса за резервација 368,00
  • Вкупна цена 908,80
Со чекирањево на аеродром, само да се појавам на аеродром со пасош?!

Anyone? :)

Чим ти пишува дека чекирањето на аеродром е бесплатно, пасошот во рака, картата, насмевка на лица и среќен пат :)

Која карта? :) Ипак треба да испринтам нешто?
--- надополнето: 19 октомври 2013 во 09:08 ---
Јас се чекирав, малце нејасно, ама ќе имам карта некаква да прикажам :)
Мислев дека чекирањето на аеродром е само со пасош, без ништо друго...

Малце конфузно, ама како и да е :)

Фала што сподели инфо. Иди тогаш по брза постапка денес да извадиш пасош за два дена го даваат (го даваа). Чаре некое ти кажаа?

Чаре, пасош по итна постапка. Ова важи дури и за некој Американец што сака да прошета негде во ЕУ.

Правилата не са од сега. Од коа ги пуштија визите, за ЕУ требе да имаш валиден пасош барем 3 месеца иначе нема да те пуштат да ја поминеш границата. За да се избегне визер да те враќа назад, едноставно не ти дават да леташ со них. :)

Каква виза? Како што кажав, правилата стапуваат на сила од 18ти октомври, и тие 3 месеци се бројат откако ќе излезеш од границите на ЕУ. Логика во ова... барем според мене, една голема нула. Се разбира, македонското МВР нема појма дека ова се случува.

EU regulation EC 610/2013 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:182:0001:0018:EN:PDF Член 5

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom