- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.308
- Поени од реакции
- 84.453
Никој нема да испука ниту една нуклеарка, ќе се колат конвенционално. Бидејќи ако некој испука, другиот ќе врати и така до MAD.Во ерата на M.A.D. Трета Светска најверојатно би била прилично едноставна.
Зошто да не испукам?Никој нема да испука ниту една нуклеарка, ќе се колат конвенционално. Бидејќи ако некој испука, другиот ќе врати и така до MAD.
Него Американците биле многу блиску да фрлат нуклеарки врз Кина (подоцна и Советите размислувале за таа опција) за време на Корејската војна. Доколку тргнеше историјата во таа насока, денеска најверојатно немаше да постои С. Кореја.
Бидејќи ќе знаеш дека со сигурност ќе бидеш уништен и прво ќе ги прибаш сите опции пред нуклеарен напад.Зошто да не испукам?
Еве се тепам конвенционално и непријателот ме крши од ќутек. Зошто да не испукам?
Да дозволам пораз, при онакво оружје?
Да изгубам војна заради MAD?
Нема некоја логика во конвенционална тотална војна, при нуклеарно вооружување.
Јас кога велам пораз и ме крши од ќутек, мислам на апсолутен пораз, при голем војна, како во Прва или Втора Светска, не зборам за престрелки од типот на Пакистан и Индија, каде не се развила војна некоја и нема ни да се развие. Јас зборам за војна, целосна војна, која никој никому не би објавил и приредил (при услови кога имаме MAD). Тотална војна ми е болдирано.Бидејќи ќе знаеш дека со сигурност ќе бидеш уништен и прво ќе ги прибаш сите опции пред нуклеарен напад.
На конвенционално ниво САД и Русија се изедначени и тука никој нема ни да помисли да нападни со конвенционални оружја, камоли со нуклеарни. Но во скоро секој друг конфликт меѓу две нуклеарни сили ќе постои воздржување до последно од употреба на нуклеарки. Пример е војната меѓу Пакистан и Индија во 1999та, кога Индијците ги растуриле Пакистанците, кои пак иако поседуваат нуклеарно оружје не се одлучиле да одат "чекор напред".
Во секој случај војната е изгубена без разлика дали на крајот ќе употребиш нуклеарки. Непријателот ќе возврати неколкукратно повеќе имајќи предвид на изгубените поседи во конвенционалниот судир. Се што можеш е да им ја направиш победата погорчлива. Оттука и прашањето дали треба да употребиш нуклеарки и да бидеш комплетно уништен или да оставиш многу повеќе и да се реизградиш релативно брзо.Јас кога велам пораз и ме крши од ќутек, мислам на апсолутен пораз, при голем војна, како во Прва или Втора Светска, не зборам за престрелки од типот на Пакистан и Индија, каде не се развила војна некоја и нема ни да се развие. Јас зборам за војна, целосна војна, која никој никому не би објавил и приредил (при услови кога имаме MAD). Тотална војна ми е болдирано.
Немало толку да чекаат.Што би се случувало доколку проектот Менхетн не бил во можност да направи употреблива бомба до 1946 или 1947? Операција Олимпик веројатно.
Таман за А-1 Скајрејдер да земе учество (крај на 45-та) и други машини како Мартин Маулер, Рајан Фајербол, БТД Дестројер, П-7 Тајгеркет, П-82 Твин Мустанг, Ф8Ф Беаркет, Б-32 Доминатор, Груман Гардијан и слични, дури можеби и П-80 Шутинг стар (една ескадрила била префрлена во Европа во Април 45) или Фантом 1, првиот морнарички млазњак.Немало толку да чекаат.
Olympic како прв дел од Downfall ќе почнел многу порано од 46-7-ма, некаде ноември 45-та. Вториот дел - Coronet бил планиран за март 46-та.