Често се прашувам што ако победеше Хитлер?
@callejón de la muerte @Beric Dondarrion ве молам за ваше видување?
Ако не си ја читал Човекот во високиот дворец од Филип К. Дик да не ти правам спојлери, имало и серија снимана според таа книга, некој спомена претходно
Инаку, според мене, односно според самите зацртани цели на оската, Германија ќе била од Ла Манш до Урал, од Балтик до Јадран. Судбината на евреите, ромите, ментално ретардираните, наркоманите, алкосите, левичарите ќе била смрт во логор. За словените било предвидено третина асимилирање, оние кои имале соодветна расна компатибилност, третина аутсорс робови зад Урал, третина смрт во логори.
Во тој рајх кој требало да трае 1000 години ќе имало и нова религија, измислена од хер кокошкар Химлер. Хитлер веројатно би бил отстранет од власт околу почеток на 50-ти бидејќи имал куп болештини, веројатно и Паркинсон или нешто слично. Борбата за негов наследник, во отсуство на пцовисаниот Хајдрих би била жестока, кој би победил е тешко да се каже, Химлер сепак имал цел СС на располагање.
Не е невозможно да имало и државен удар па да некој од Гебелс или Борман дојде на власт. Мартин Борман е многу потценет во историјата, веројатно најрационалниот во сета таа гужва на психотати, манијаци и лудаци.
Италија би го добила цел Медитеран (Mare Nostrum) и колонии по северна и источна Африка, не гледам во случај на победа на оската кој би се приближил до власт наместо Мусолини кој би уживал доживотна власт веројатно.
Јапан би ги остварил донекаде плановите за светска доминација (Хако Ичију) освен Кореја, Тајван и Кина ќе ја земале и Монголија и дел од далекуисточните републики на СССР. Нивната расна политика била слична на онаа на рајхот, па наместо словени стави кинези, корејци, монголи копи пејст со третина убиени, третина ровоби и третина асимилирани. Освен тоа би ги имале сите острови по Пацифик и веројатно Австралија и Нов Зеланд. За разлика од Рајхот кој бил копнена сила, Јапан бил пред се поморска сила која ќе владеела со трговината по Пацифик, вклучително малајски проток кој е најбитна алка во поморската трговија. Имајќи ја Индонезија, би ги решиле проблемите за нафта барем за еден век унапред. Не ми е познато дали имало типичен end game како кај рајхот, но од она што се знае, толку може да се претпостави.
Царот би останал како божанство и би владел (како што и владеел) дооолго време, веројатно Тоџо како победник би зацементирал неговата партија на власт и би вовел еднопартиски систем.
Не сакам да помислам што би правеле усташите во НДХ ако биле на победничка страна, сепак не сум вечеран а ќе ми се одјаде само да помислам
Другите сателити би добиле соодветна територијална надокнада и би тргувале со рајхот.
Територијата на денешна РСМ трајно ќе останела под бугарска и талијанска контрола. Бугаризација на населението кај бугарите и албанизација во талијанскиот дел.
Zatoa sega makedonskiot narod ne e za potsmev tuku za sram, da mu e sram da kaze sto e, takvo takvo nesto ne ni postoi, sega moze slobodno da si bidete gordi bugari, neka ve mestat vlasive i siptarie, edni gupci kur da igraat so vas.
Оди бе кукај по пастирот по други теми, не ја загадувај оваа со неписмени срања.