Ваш омилен филозоф

• Креатор на темата Креатор на темата Caihlem
  • Време на започнување Време на започнување
Го учевме во школо, некои така по битни работи од него..и ме заинтересира, па после читав за него по интернет за Теоријата на перцепција и нешто за моралната филозофија, идејата за господ и слободата...

Значи ништо немаш читано.

Антони де Мело и Исус Христос, се бавеле само со најбитното.

Брус Ли.
-Пред да ми каже некој "не си смешен" нека размисли уште еднаш.

Ниче .. надчовек .. закони и морал се начин да се контролираат посилните од страна на послабите ..

Можеби не е Ајнштајн,не е Херодот,Аристотел или Кант..ама вечен,безвременски филозоф за мене ќе остане Константин Кирил(Св.Кирил)..Животот го посветил на бога,на учењето,на поставување на темелите на словенската писменост..и заслужено го добива надимакот Филозоф..Не се пожалил никогаш на вложениот труд.Успева со зборови да ги убеди луѓето да го прифатат христијанството..Филозофијата ја разбирал како сфаќање на општите нешта за човекот и Бога.....Едноставно човек на место со доста епитети и пред се квалитети..Уште од мал се исакнува како чудо од дете..За само три месеца ја изучува граматиката,а потоа математиката,физиката,астромонијата,и се му оди перфектно,како да учел едно нешто..Моравската мисија го потикнува да ја создаде и првата словенска азбука-глаголицата.Филозоф кој научил за вистинските вредности на живото.Тоа е реткост..Секоја чест:back:

Павел Флоренски - руски филозоф и научник ..

По мене најбољи е Шопенхауер и нешо Штирнер и нешо Вајнингер тој шо се убил на 23 г и Диоген (оној со Бурето)...и Холбах и Фоербах ма сите се у право у ствари него секој става акцент на нешо друго...

Nietzsche, си знаел момакот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom