Упатство за здраво готвење и здрава храна

• Креатор на темата Креатор на темата humanoid
  • Време на започнување Време на започнување
Здрава Храна ! Мислам на храна која е органско одгледана, без емулгатори , бои , вештачки адитиви ?!
Јас во последно време се ориентирам на здрава храна и гледам таа да ми биде застапена минимум 70% од моето јадење и пиење.Гледам дека како поминува времето храната е се полоша и полоша, застапени во храната се стотици хемии, емулгатори, бои и во последно време потешко може да се најде здрава храна.
Од здрава храна најповеќе користам овесни снегулки кои си ги приготвувам варени во вода и со додатоци на сезонско овошје од пазар(се трудам да најдам органско).Исто јадам интегрални житарки купени од пазар, или од некој продавници за здрава храна(Виталија, Биона).
И секако најдобрата незаменлива храна сезонско овошје и зеленчук купено од нашиот пазар, користам и суво овошје и јаткасти производи како грицки (брусница,аронија,бадеми,лешници,смокви,урми,семки и многу други).

еее кога јадев овесни снегулки со јаболко и цимет... само уште да не ми се пријадуваше после 2 часа :)

И јас го имам овој проблем, и скоро и да се отарасив од овие чуда...
Пример ке ти дадам :
  • Зелена салата, или мешана, со масло од тиква и природен јаболков оцет!
  • Салата од варен компир исецкан на поголеми коцкици, сецкан жив кромид и лук, сок од лимон (сокот од лимон го неутрализира вкусот и мирисот на лукот и кромидот :)), магдонос = салатава е бомба и после неа не ти се пријадува
  • Зеленчукова супа : компир, морков, кромид, целер грашок..... се што сакаш стави, сол, био зачин (вегета), магдонос на крај и топ
  • Различни јадења со ориз - пример домашно месо (мелено) и варен ориз, кромид, лук, додаток : биозачин, пипер....
  • Или домашно мелено месо со шпагети....

еее кога јадев овесни снегулки со јаболко и цимет... само уште да не ми се пријадуваше после 2 часа :)
Самото јаболко ти го протерува стомакот и те тера да јадеш

Здрава Храна ! Мислам на храна која е органско одгледана, без емулгатори , бои , вештачки адитиви ?!
Јас во последно време се ориентирам на здрава храна и гледам таа да ми биде застапена минимум 70% од моето јадење и пиење.Гледам дека како поминува времето храната е се полоша и полоша, застапени во храната се стотици хемии, емулгатори, бои и во последно време потешко може да се најде здрава храна.
Од здрава храна најповеќе користам овесни снегулки кои си ги приготвувам варени во вода и со додатоци на сезонско овошје од пазар(се трудам да најдам органско).Исто јадам интегрални житарки купени од пазар, или од некој продавници за здрава храна(Виталија, Биона).
И секако најдобрата незаменлива храна сезонско овошје и зеленчук купено од нашиот пазар, користам и суво овошје и јаткасти производи како грицки (брусница,аронија,бадеми,лешници,смокви,урми,семки и многу други).

Нема шанси да го постигниш тоа јас ти гарантирам,а и да го постигниш 1 месец нај многу со такви темпо ти давам,после ќе ти се смаче.

Друго,тоа овесните снегулки од каде знаеш од каде е нивното потекло што си сигурен дека е органско,таму на опаковката виталиа што курци палци може да пишаат.

Кај нас во македонија многу малце има пријавено земјоделци за органско производство (плус за тоа се дава печат/сертификат нешто и трае од 1-2 години). Треба тој што продава органско производство да приложе доказ дека тоа е така, ако не my ass продава органска јаболка или шотизнам некој производ.

Убаво е што сакаш здрава храна ама немогуче е тоа,освен да идеш на планина и таму да си одгледуваш се сам,ама и тоа е немогуче :icon_lol:

Нема шанси да го постигниш тоа јас ти гарантирам,а и да го постигниш 1 месец нај многу со такви темпо ти давам,после ќе ти се смаче.

Друго,тоа овесните снегулки од каде знаеш од каде е нивното потекло што си сигурен дека е органско,таму на опаковката виталиа што курци палци може да пишаат.

Кај нас во македонија многу малце има пријавено земјоделци за органско производство (плус за тоа се дава печат/сертификат нешто и трае од 1-2 години). Треба тој што продава органско производство да приложе доказ дека тоа е така, ако не my ass продава органска јаболка или шотизнам некој производ.

Убаво е што сакаш здрава храна ама немогуче е тоа,освен да идеш на планина и таму да си одгледуваш се сам,ама и тоа е немогуче :icon_lol:

Mожно е! Ние дома одгледуваме растениа, без никакви прскања и сл! И се е природно!

@ За дечкото што ја отвори темата.
Немора да се ограничуваш на проценти, пример како што имаше пишано 70% здрава храна, и немора тоа цело време да ти е во мислите, ако е тоа така тогаш ќе бидеш премногу напнат и опседнат со тоа. За да се храниш здраво прво треба да си психички спремен, значи да го сакаш тоа и со љубов да го правиш. Второ треба да имаш карактер и доколку до сега си се хранел со се и сешто да ги одвикнеш штетните работи од твојата исхрана.
Навечер не јади, после 19:00 или после 20:00 часот, и после овој период ако многу ти се јаде јади јаткасти прозиводи: сончоглед, семки, ореви, бадеми(овие се меѓу најздравите) итн итн.
Вметни во твојата исхрана риба, барем еднаш до два пати неделно, пожелно е да биде варена или печена, а никако пржена, бидејќи пржената храна знаеме какви ефекти има. И обавезно сардина да јадеш, таа е една од најздравите риби што содржи највеќе омега 3 масни киселини. (имаше и уште некои ама не ми текнува сеа а не е ни битно :) )
Јади сезонско овошје и зеленчук, овошјето практикувај насабајле највеќе да го јадеш, тогаш е и најздраво и го разработува организмот, бидејќи брзо се вари.
Избегнувај пржена храна, како што спомнав погоре кај рибата, и труди се да си готвиш повеќе сам доколку си во можност нормално, бидејќи ако самиот си готвиш тогаш знаеш што си јадел и што состојки содржела храната. Али запамти, се е во главата, ако немаш психа тогаш џабе е. Поздрав :)

Mожно е! Ние дома одгледуваме растениа, без никакви прскања и сл! И се е природно!

Тоа ти е 10 % од твојата секојдневна исхрана,според мене тоа не може да се рачуна за здрав живот.
Младите со вакво темпо на живот немат време за здрав живот,треба да си пензионер за таква работа. :D

Тоа ти е 10 % од твојата секојдневна исхрана,според мене тоа не може да се рачуна за здрав живот.
Младите со вакво темпо на живот немат време за здрав живот,треба да си пензионер за таква работа. :D

Моментално сум на лоша исхрана, пошто сум студент, ама кога ќе дојдам дома, жими тебе :) , се е природно, 100 %, пошто имаме буквално се од зеленчук и овошје! Впрочем секое годишно време, си имаме различни овошја...
Додека сум дома, се исхранувам ко оние веганине што се вика :), ама во студентскиов живот лапам само нагетс и пица......:(

Понекогаш е добро човек да се награди за добриот начин на исхрана со една чоколада или со хамбургер, онака како награда за успешното хранење, но тоа да не прејде во навика бидејќи така ќе се стекне повторно со лоши навики.

Има шанси, имам викендица во која имам посадено некои овошја и зеленчуци и знам дека не се прскани и се 100 % органски, додека за оние останатите се трудам да ги изберам производите на пазар од луѓе кои сами ги одгледуваат и продаваат ....јас знам и свесен сум за денешницата и дека не може да се најдат свежи и органски продукти како пред 20-30 години, а и нормално секогаш мојата проценка може и да ме излаже.(сите викаат не се прскаат, домашни се, органски се), но знам дека и вака е подобро од нормалниот начин на брза исхрана во денечно време.
Тоа е останува на нас да истражуваме и секој да постапува онака како што мисли дека е правилно :)
--- надополнето: 15 октомври 2012 во 19:47 ---
Прочитај малку и за RAW FOOD. Мислам ќе ти биде интересно.
Имам читано интересно ми се гледа, некој работи ми се допаѓаат и ги применувам како што се свежите салати и овошно зеленчукови сокови ...
--- надополнето: 15 октомври 2012 во 19:52 ---
@ За дечкото што ја отвори темата.
Немора да се ограничуваш на проценти, пример како што имаше пишано 70% здрава храна, и немора тоа цело време да ти е во мислите, ако е тоа така тогаш ќе бидеш премногу напнат и опседнат со тоа. За да се храниш здраво прво треба да си психички спремен, значи да го сакаш тоа и со љубов да го правиш. Второ треба да имаш карактер и доколку до сега си се хранел со се и сешто да ги одвикнеш штетните работи од твојата исхрана.
Навечер не јади, после 19:00 или после 20:00 часот, и после овој период ако многу ти се јаде јади јаткасти прозиводи: сончоглед, семки, ореви, бадеми(овие се меѓу најздравите) итн итн.
Вметни во твојата исхрана риба, барем еднаш до два пати неделно, пожелно е да биде варена или печена, а никако пржена, бидејќи пржената храна знаеме какви ефекти има. И обавезно сардина да јадеш, таа е една од најздравите риби што содржи највеќе омега 3 масни киселини. (имаше и уште некои ама не ми текнува сеа а не е ни битно :) )
Јади сезонско овошје и зеленчук, овошјето практикувај насабајле највеќе да го јадеш, тогаш е и најздраво и го разработува организмот, бидејќи брзо се вари.
Избегнувај пржена храна, како што спомнав погоре кај рибата, и труди се да си готвиш повеќе сам доколку си во можност нормално, бидејќи ако самиот си готвиш тогаш знаеш што си јадел и што состојки содржела храната. Али запамти, се е во главата, ако немаш психа тогаш џабе е. Поздрав :)
Апсолутно се сложувам со твоето мислење, а ова со процентите го пишав хипотетички не мерам во грамови за да дојдам до 70%, кога помалку кога повеќе...нормално што повеќе здрава храна е подобро за секого (y)

Jagod4e Во македонија органското земјоделиее е застапено со 0.1 %,па така во 2003 година имало само 13 пријавени земјоделци како органо-производители,што сама може да заклучиш колку е можно тоа што го тврдиш.

Сепак здрав/органски живот не се смета јадењето овошје и зеленчук,тука се и секојдневните видови меса кои се стават во јадењето најчесто ручекот,јајца,апсолутно се.

Немам ништо против ваквиот начин на живот,да не испадне дека се контрам,но тоа е факт,дури имам и српска книга,ја добив на поклон за органско производство,во неа има вметнато и некои си рецепти.....веројатноста истите некој да се нафати постојано или редовно да ги спрема е 1%

:)

во името на Моќта на Синиот Череп - нема здрава храна денес,освен ако немате семки од вашите баби по подруми забораено......

Ме интересира потеклото на семињата за садење во Македонија. Ако имате баби, дедовци по селата и можете да ги прашате од каде ги имаат набавено, ќе ви бидам многу благодарна за информацијата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom