Untitled 31 Movie Per Day Challenge

• Креатор на темата Џонтра Волта
  • Време на започнување
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Џ

Џонтра Волта

Гостин
A Tale of Two Sisters (2003)

Кој ќе ја слуша Вита дека пак ја одминав Одри Хепберн. 12 саат е, иам време за уште еден филм у текот на денов.
Овој го глеав касно ноќеска, втор ден, втора реприза.

Хорор филм плаши еднаш. Првиот пат коа го гледав толку се грчев што дури ја баталив приказната и крајот и воопшто не се сеќавав што се дешаваше. Само го памтев како престрашен језив спор и морничав хорор филм, како што само азијците знаат да напраат.
И беше на ред за реприза, некако му дојде право време во моментов.

Сега по втор пат воопшто не ми беше страшен иако сеуште стојат тие морници и очекување на бу-то додека ти се креваат влакната, ама не толку изразено ко првиот пат. Сеа повеќе внимание посветив на приказната и плот твистот.

Две сестри, татко и маќеа. Постарата сестра во отворен конфликт со маќеата, помалото девојче тивко и повлечено а таткото скроз неактивен и незаинтересиран за ситуацијата.

Првичната идеја е да биде хорор, дел од плот твистот станува јасен скоро на половина филм и во преостанатото време останува уште еден прашалник и на крај одговор што всушност се дешавало цело време. Не е некоја уау мистерија, искусни филмаџии и познавачи на азиската кинематографија лесно би го откриле.
Но во секој случај вреди да се гледа филмов, има и поглупи и понеинтересни корејски филмови со појаки оценки и популарност.

За мене овој останува број еден хорор што највеќе ме преплашил.

Тапа ми е да им намалувам оценки на филмови кои првично сум ги рејтингувал високо. Имале јак првичен впечаток и не за џабе добиле таква оценка. Многу се ретки тие филмови кои после неколку репризи сеуште ќе го држат истото чувство како при првиот пат.

Нема да го сечам филмов, првиот пат сум му дал 4.5, сеа ако сум реален би ја спуштил на 4.
Ама нема.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Што ќе гледаш од Одри?
Two for the Road e на листа.

Абе за Одри сакам ко со Софија Лорен што напраив еден мини маратон од најјако оценети филмови. Ама уште не ми дошла мотивацијата, а со сила нејќам. :D

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Two for the Road e на листа.

Абе за Одри сакам ко со Софија Лорен што напраив еден мини маратон од најјако оценети филмови. Ама уште не ми дошла мотивацијата, а со сила нејќам. :D
Јас The Two Popes го спремав, ама изгледа и јас ќе се прешалтам на овој сега :LOL:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.913
Поени од реакции
37.071
Еве како изгледа листата што ја составив. Повеќето се филмови што никогаш не би ги погледанал, ама што да правиме, такви се правилата. :P Ајде, ќе видиме што ќе донесе годинава. https://letterboxd.com/zlatikevichius/list/untitled-31-movie-per-day-challenge/
Автоматски споено мислење:

Еве уште некои филмови на 6 кои Џонтра ги заборавил, а не можам да ги додадав во воведното мислење зашто се распишал и пораката има повеќе од 18 000 карактери.

- The Six Million Dollar Man (1973)
- Six Degrees of Separation (1993)
- Six Days Seven Nights (1998)
- Six Shooter (2004)

Последно уредено:

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307
Two Lovers

Депре Жоакин Феникс, што ти треба поише... Не си го сака баш животот, повреден во минатото, живее со неговите, одеднаш во животот му влегуваат две женски.
Ко што видов, базиран на кратка приказна од Достоевски, убаво склопено филмче, стишана атмосфера, гавран на гранка поинтересен од врапче во рака, правење избори, Жоакин врвен и добро подржан и од другите.. добро филмче, 7,5/10

Џ

Џонтра Волта

Гостин
The Third Man (1949)

Aбе овој сум го гледал, цццц, ми текна дури на средина од филмот некаде откако претходно цело време се прашував од каде ми е толку познат. Според оценката што сум му ја дал на летербокс очигледно не ми се свиѓал, затоа и комплетно сум го заборавил, сум заборавил и дека воопшто го имам гледано. А ќе си одберев друг филм.

Приказната е сместена во Виена каде еден писател доаѓа на повик од неговиот стар другар кој му понудил некаква работа. Овој доаѓа и дознава дека пријателот загинал во сообраќајна несреќа. Полицијата е незаинтересирана па така писателот заедно со девојката односно љубовницата на загинатиот почнуваат сопствена истрага. Познати се двајца сведоци на несреќата кои се и пријатели на жртвата всушност. Но, се дознава дека имало и трет човек.

Некако не ми беше добар, претпоставував како ќе заврши, на крај и ми текна на плот твистот. Не ми палат овие приказни веќе, што знам, мада за тоа време бил стварно добар, нема збор.

2.5

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.517
Поени од реакции
13.815
Вчера немав време да погледнам филм со бројот два, но имам веке изгледано 2 од понудените така да се надевам тоа ке ме извлече. Ги имам изгледано Lock, Stock and Two Smoking Barrels и The Lord of the Rings: The Two Towers. И двата оценети со оценки 4,5. Првиот ми го препорача некој член, набрзо после тоа го изгледав. Предобар филм со многу акција и постојани преплети. Вториот нема што да го коментирам.

За филм со бројот 3 го избрав 3:10 to Yuma. Други гледани од овој ден ми се The Third Half (4,5) и Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (4,0).
Ке го коментирам денеска гледаниот.
Го избрав заради Russel Crowe, скоро го гледав Гладиатор и ми се допадна многу. Исто го знам и од Beautiful Mind.
Филмов беше океј. Динамичен и добра глума. Ми се допадна хемијата меѓу двата главни лика. Крајот малку нелогичен ама сепак ми се допадна. Немам гледано голем број на Вестерн филмови но овој мислам дека покажа како треба да изгледа еден таков.

4/5

И зашто Филипе линковите не ти водат до Летер? Нели сите користиме тоа. Треба сите филмови да ги копирам и барам таму, фала. :D

Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.057
Поени од реакции
6.715
Ајде и јас да почнам, да не му биде лошо на Филипче што вложил година дена труд у ова и никој да не му глеа.

Murder in the First

Просечна американизирана драма што требало да се базира според вистински случај али американци ко американци испоизлажале доста работи во филмов за да биде подраматично. Ако се занемари ова и да си претпоставиш дека е фикција може да има добро возење. А и верувам дека мачењето што го проживеал карактерот на Кевин Сланината постоело, може не до таа мера, али верувам дека во Алкатраз постоело.

Чудна глума имаше Кевин, на моменти бев емпатичен и неговата глума можеше да ме купи, ама и доста ме губеше, па така направи на крајот и да не ме интересира за него.

Се на се, да бев некој butthurt и да не можев да занемарам лагите, ќе му дадев 4ка, вака една 6-ка.

fun fact: Додека пишував ова наидов на оваа информација тотално неповрзана со филмов. Џорџ Форман ги крстил првите 6 машки деца Џорџ, а ќерка му Џорџета.

Последно уредено:

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307
Three Comrades

Три блиски другари после завршетокот на WW1 живуркаат некој монотон живот, се додека една жена не им влезе во животот и им даде ново значење.
Убаво филмче за вистинска љубов, пријателство и верување во идеали(овој аспект ми беше најдосаден). Најмногу уживав во сцените на Margaret Sullavan, многу харизматична и слатка. Исто така многу добри дијалози и сценарио и тоа го двои од просекот. Не се навикнав на тоа дека ликовиве беа сите Германци во Германија, а ги глумеа Американски глумци и не се чувствуваше никаква Германска атмосфера. 7,5/10

Џ

Џонтра Волта

Гостин
И зашто Филипе линковите не ти водат до Летер? Нели сите користиме тоа. Треба сите филмови да ги копирам и барам таму, фала. :D
Не смеам од @Io Sono Interista . Веќе ми се поминати границите што иам летербокс акаунт а не на имдб, па уште ова ли да му го напраам сеа.

Зашо да ги копираш и бараш таму бе? Отвараш филм на имдб, го гледаш, идеш на летербокс, го логираш и после проверуваш у листата кај пријателите кој колку ѕвездички му дал.

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.517
Поени од реакции
13.815
Е сакам прво да видам на летер какви оценки има

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Born on the Fourth of July (1989)

Роден на 4-ти јули е вистинска приказна за Рон Ковик, воен ветеран од Виетнамската војна кој останува инвалид во една битка и од горд патриот и војник спремен да умре за државата, станува голем противник и бунтовник во антивоени протести негде у САД.

Суштински филмов има што да каже, во денешно време тоа веќе ни е познато на многумина и не само во тема војна туку и во другите сфери од секојдневието. Ако веќе не си способен да го работиш тоа што си го работел, никој нема да те гледа и сожалува туку ќе те тргне на страна.

Така е и тука, Рон Ковик, уште на 10 годишна возраст почнува да се задојува со патриотизам за веќе на 20 да се приклучи на маринците и да замине на мисија во Виетнам. Од денешна гледна точка лесно е да речеме, види го глуп, за идеале гину будале, седи си дома и трај си. Но, во тоа време мајндсетот на луѓето бил малце подруг.., Уствари што зборам бе, па пред 4-5 години кај нас имаше ликови што повикуваа на граѓанска војна, сеуште има ликови што повикуваат `нека пукне веќе брат да ги истераме шиптариве од тука`. Па и моментално што се дешава во Украина.

Рон во една битка е сериозно ранет, останува парализиран од половината надоле и докторите му кажуваат дека веќе никогаш нема да прооди, нема никад да има деца и да научи да живее како инвалид, во количка.
Рон е ментално јак и горделив дека ете, дал жртва за државата, дека е патриот, дека е американски син.
Реалноста полека полека почнува да го освестува, приметува дека никој не го сожалува, ниту пак на некого му е гајле што он останал инвалид во војна и така влага во една депресивна фаза каде губи правец во животот.
Набрзо потоа станува бунтовник и демонстрант во антивоените протести против Никсон тоа време.

Ви текнува на тој лутенантот од Форест Гамп? Епа мислам дека неговата приказна е позајмена од Рон Ковик.

Вака на читање е океј филм а на гледање е малце досаден, поентата е таа, само што некако, nobody cares, сфаќаш. Не е толку битен и историски познат лик војников за да се потрошат милиони и милиони долари на правење филм за неговиот живот. Досадно и небитно беше да се гледа.
Имаш добра поента и приказна, напрај појак антивоен филм а не од 2:25h, саат ипол да го глеаме детството, матурата и уште пар небитни ствари на човеков.

Jacobs Ladder би го спомнал на темава пост Виетнам и воените ветерани од таму.

А на овој би му дал оценка 3.5

Kajgana Shop

На врв Bottom