UEFA Евро 2016 (квалификации)

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Ајде на страна славењето за ништо....(уствари за знамето со карта на држава што можат да ја сонуваат само...нејсе...) што правиме што јас од џеб треба да давам пари за искршените постојки и стакла во нови автобуси?!
Значи излегуваш да славиш тие кршат автобуси...генот е таков и они не се криви ги тера од внатре така да прават.
И сега фактички статус-кво де факто Србија е победник на утакмицава (службено 3-0) но и не е бидејќи им се одземаат бодовите. Чекај па ова е преседан...ќе се рачуна утакмицата како одиграна ама нема бодови ни за двете репрезентации? Ако укапирав убаво?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Ајде на страна славењето за ништо....(уствари за знамето со карта на држава што можат да ја сонуваат само...нејсе...) што правиме што јас од џеб треба да давам пари за искршените постојки и стакла во нови автобуси?!
Значи излегуваш да славиш тие кршат автобуси...генот е таков и они не се криви ги тера од внатре така да прават.
И сега фактички статус-кво де факто Србија е победник на утакмицава (службено 3-0) но и не е бидејќи им се одземаат бодовите. Чекај па ова е преседан...ќе се рачуна утакмицата како одиграна ама нема бодови ни за двете репрезентации? Ако укапирав убаво?
коа славеа ги искршија вајда сеа коа ќе протестираат против одлуката ќе ги поправат:unsure:

Bianconero vero

Il Capitano
Член од
10 ноември 2008
Мислења
9.242
Поени од реакции
8.142
Преземено од фејсбук профилот на Сашо Тасевски (глумецот) а постирано е пред некој ден,

Еве што му одговори еден сплиќанец на еден албанец горд на дронот со картата на Голема Албанија кој го прекина мечот во Белград.

„Ja bi tebi od srca čestita.
Ovo je povjesni dan za veliku albansku naciju. Izveli ste prvi let u povjesti albanskog naroda. Cili svit slavi braću Wrght, a vi sad možete slavit braću Rama.
Je daje malo čudno što ste za povjesni albanski let odabrali susjednu zemlju i da je to bespilotna letjelica, ali ni Amerikanci ne šalju odma na Mars žive ljude, polako i za koju godinu imat će te čovika koji se otisnija u nebo.
Jučerašnji dan velika Albanska nacija može slavit ka dan osnivanje Albanskog ratnog rakoplovstva i protuzračne odbrane.

Sinko Božji, ovo šta ste vi napravili u Beogradu je dno dna, ja da san na tvom mistu bi se pokrija ušima i ne bi pustija glasa od srama, a vi slavite. Šta slavite?
To šta je idiot svjesno stavija glave vaših sportaša na panj? To šta je ovo moglo završit krvoprolićen da nije bilo srpskih nogometaša? Ma, šta slavite da mi je znat?
Malicioznost i provokaciju u kojoj van nisu bitni ni sport, ni moguće posjedice koje će izazvat ta provokacija…
Zamišljan, šta bi se dogodilo na Maksimiru na utakmici između Hrvatske i Srbije da je ovakav avion ponija kartu velike Srbije. Ma, ne bi kume osta kamen na kamenu od srpske ambasade.
Samo, šta ni mi Hrvati, a ni oni Srbi, ne možemo ovako nešto blesavo i detinjasto smislit.
Sram vas može bit. Ne zbog ove provokacije, nego zbog reakcije vaših igrača i vaše nacije. Slavit to šta ste nekog uspili uvridit mogu samo jadni i mali ljudi.
Moja velika podrška srpskim nogometašima koji su se pokazali velikim ljudima i sportašima!”

Miro Split, 15. oktobar 2014. godine, 18.36.

B

Beck's

Гостин
Odluka Uefe u slučaju prekida utakmice Srbije i Albanijezapravo je vrlo kontroverzna i u suprotnosti sa svime što ta nogometna organizacija propagira kroz istupe predsjednikaMichela Platinija, razne seminare i edukaciju.

Konstantno naglašavaju koliko je bitna sigurnost za sve navijače, koliko je bitno izbaciti huligane sa stadiona, koliko je bitno iskorijeniti rasizam i poticati fair-play. No potvrdili su da ipak samo pričaju, ali ne i rade, pa ako ne rade oni, zašto bi radila Srbija? Podsjetimo, riječ je o reprezentaciji koja konstantno ponavlja incidente i nitko im nije ni blizu po tome. Nije ovdje riječ o bakljama i "samo" nepoćudnim transparentima ili porukama, ovdje je riječ o nasilju i rasizmu. Italija, Engleska i Albanija - sve u kratkom roku. Još kad se dodaju "sitnice" kao paljenje hrvatske zastave i bacanje stolaca, boca, upaljača i ostalih predmeta na beogradskom susretu s Hrvatskom, lista postaje nešto duža.

Jer, da netko ne bi bio naivan, dokazani huligan Ivan Bogdanov ne bi mogao biti na terenu i voditi napad na albanske nogometaše da nema dopuštenje viših instanci za tako nešto. Njemu je mjesto u zatvoru, ali konstantno ga izbjegava čudnim odlukama sudaca. Ako je tko sumnjao, ništa mu se nije dogodilo ni nakon Albanije.

No vratimo se Uefi i onome što je poručila kaznom. Poručila je da im sigurnost nije na prvom mjestu, poručila je svima da čak i ako osjete da im je život ugrožen moraju nastaviti susret, čak i kad huligani pod paskom policije udaraju po njima oni ne smiju napustiti travnjak jer će ostati bez tri boda i bez sto tisuća eura.

Ne može se odluka opravdati ni pokušajem pronalaska "solomonskog rješenja" jer Albanija je ovdje jedina izgubila. Ponavljač incidenata Srbija ostala je dvije utakmice bez gledatelja (Danska 14. studenog i Armenija 4. rujna 2015.) i bez stotinu tisuća eura, a za dopuštanje huliganima da tuku nogometaše Albanije nagrađena je s 3:0. Da bi licemjerje bilo potpuno, UEFA im je oduzela tri boda.

Istina jest, zastava koja se vijorila na letjelici iznad stadiona za svaku je osudu i naravno da je isprovocirala reakciju, ali kako su organizatori susreta uopće dopustili da ta letjelica dođe do svog cilja? To nikako ne ide na dušu Albancima. Mnogi uspoređuju taj slučaj s hipotetskim na Maksimiru, da se pojavila zastava "Velike Srbije". Naravno da bi gledatelji bili isprovocirani, vjerojatno i naši reprezentativci. Sigurno je i da bi neki od njih poput Mitrovića išao po tu zastavu, a ako bi netko od protivnika skočio na njega, došlo bi do tučnjave, što bi svakako izazvalo dodatnu negativnu reakciju od strane publike. Ali zato je policija tu. Navijačima nije mjesto na terenu, nemaju što tamo tražiti pravdu, za to postoje nogometni suci i delegati.

Sve to UEFA je postavila na stranu i kaznila Albaniju jer nisu željeli nastaviti susret. Kako bi izgledao taj susret do kraja, prilikom kojeg ne samo da je bilo moguće huliganima udarati albanske nogometaše već i prići blizu premijera Srbije te ga vrijeđati?! Vjerojatno nikada ne bi bio završen i možda bi bilo težih posljedica, a tad bi sve to bilo stavljeno na dušu Srbije. Ne, jasno je po ovoj odluci da svaki takav i sličan događaj u budućnosti ide ponajviše na dušu Uefe. A sljedeća prilika bit će 8. listopada 2015. jer tad Srbija dolazi Albaniji na gostovanje, koje će biti sve samo ne sigurno za nogometaše i dužnosnike srbijanskog nogometa. Bravo UEFA!

извор

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.600
Поени од реакции
9.237
Istina jest, zastava koja se vijorila na letjelici iznad stadiona za svaku je osudu i naravno da je isprovocirala reakciju, ali kako su organizatori susreta uopće dopustili da ta letjelica dođe do svog cilja? To nikako ne ide na dušu Albancima.
извор
Oдлично! На средбата што ќе ја играта со Данска во гости пуштете дрон со ликот на Хитлер над стадионот во Копенхаген. Или уште подобро, со знамето на ИСИС. Вие тоа го можете. Немојте да ме разочарате!

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.616
Поени од реакции
11.677
дај бе свестете се и бидете среќни шо Цана не попи некоја суспензија и шо Србија не лапна 3 бода ај у пм више исто па исто неможе на нас да ни продавате невиност убаво се знаеме кои сме и што сме и кој го предизвика целото срање :)
одете пак величајте ги, не сте ни свесни колку ви го начукаа и за што? за едно глупо тролање
сам себе убивал е работава
али тое

Член од
23 август 2010
Мислења
39.811
Поени од реакции
115.831
1. Јас стварно не знам што се чудите за нивното славење и дрифтање, па они не славеа службени 3 бода туку тоа што прелета знаме на голема Албанија среде БЕЛГРАД. Нив тоа им беше битно, у Белград каде што се највеќе омразени на целиот свет леташе и се вееше нивното знаме.

2. Подебилна одлука од оваа немам видено. Службени 3-0 за Србија, ама одземање на трите бода. :pos: Мижи Асан да ти баам работава. Околу паричните казни оправдано е според мене.

3. Мене стварно не ми е јасно како Албанија не беше исклучена од овие квалификации. Абе грам памет да имаа овие од УЕФА ќе ги исклучеа и око немаше да им трепне. Човече, они го направија најтешкиот можен престап, предизвикаа националистички и етнички тензии и провокации, прелета дрон со знаме на непостоечка земја, а знаеме каква е нивната идеологија кога е во прашање оваа “земја“. Па вака на пример да беа испровоцирани Германците среде Берлин имаше да се забрани 100 години фудбал за репрезентацијата што го направила тоа. Ама пичките од УЕФА само за да ја избалансираат ситуацијата, изрекоа вакви смешни казни после кои веројатно Португалија ќе профитира највеќе.

Да ти се мочам во светот и “правдата“ во која живееме.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.600
Поени од реакции
9.237
3. Мене стварно не ми е јасно како Албанија не беше исклучена од овие квалификации. Абе грам памет да имаа овие од УЕФА ќе ги исклучеа и око немаше да им трепне.
Ќе ја исклучат по натпреварот што Албанија ќе го одигра на свој терен со Србија. Тука ги чека УЕФА да им го забибери за да им извлече уште 100 000 евра, а може и повеќе.

Последно уредено:

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Албанија со ова беше само предупредена, уште еден кикс и ќе лета сосе партали.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Нелогични се казните малце ама далеку од тоа дека не се оправдани. Според мене требаше и Србија и Албанија да ги казнат со по 3 одземени бода, а утакмицата да се преиграше пред празни трибини. Вака Албанија е најмалку оштетена, т.е. казнета е само за неизлегувањето на терен за да се доигра утакмицата (настрана паричните казни).Национализмот не е казнет. Треба да се среќни шо поминаја со таква „казна’’.

Последно уредено:

Bianconero vero

Il Capitano
Член од
10 ноември 2008
Мислења
9.242
Поени од реакции
8.142
Србоманија at its best.
Да, дури и хрватите станаа србомани само за да ви ги загрозат човечките права кои подразбираат веење на знаме на непостоечка држава, на која патем има територии на соседни држави меѓу кои и на онаа во која ти живееш. Па пичка му материна дали ти имаш грам мозок ако тебе ова ти е нормално?!

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Разбирливо е дека ние Македонците општо ги мразиме Албанците , но треба да согледаме малце со ладна глава односно од неутрален аспект како што гледаат делегатите од УЕФА.вака кога ќе погледниш на прво веднаш се приметува дека Албанија помина многу меко и требаше поригирозно да ја казнат но логиката поради тоа ја гледам дека Србите и УЕФА немаат доказ од кој е пуштено знамето туку само претпоставуваат дека се од некојси Албанци..што во случајот тука не е инволвирана Албанската фудбалска репрезентација туку некојси поединци што немаат врска со фудбалот..сигурно на оваа логика се сведеле овие од УЕФА и затоа донесоа вакви казни...треба да докажиш во УЕФА ,не е ова ФФМ па ајде така ќе помини

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
А што очекуваа албанците тоа не ми е јасно ? Тие сакаа да се вее знамето на Голема Албанија а никој да не реагира? Е па тоа е драги мои, УЕФА не е ФФМ, тие не толерираат политиката да се меша во спортот, и после сето тоа да остане без казна, е па извинете али цивилизираниот свет такво нешто не дозволува..[DOUBLEPOST=1414189565][/DOUBLEPOST]
Разбирливо е дека ние Македонците општо ги мразиме Албанците , но треба да согледаме малце со ладна глава односно од неутрален аспект како што гледаат делегатите од УЕФА.вака кога ќе погледниш на прво веднаш се приметува дека Албанија помина многу меко и требаше поригирозно да ја казнат но логиката поради тоа ја гледам дека Србите и УЕФА немаат доказ од кој е пуштено знамето туку само претпоставуваат дека се од некојси Албанци..што во случајот тука не е инволвирана Албанската фудбалска репрезентација туку некојси поединци што немаат врска со фудбалот..сигурно на оваа логика се сведеле овие од УЕФА и затоа донесоа вакви казни...треба да докажиш во УЕФА ,не е ова ФФМ па ајде така ќе помини
И Албанија и Србија ги заслужија казните...(y)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom