P
Princ
Гостин
Креираше PPPOE конекција (претпоставувам WADSL сакаш да конектираш) со pppoeconf и ја стартираше со pppoestart?
Директно сум поврзан, не сум преку рутер.P.Overdrive напиша:Директно поврзан, или преку рутер? USB или Ethernet? Претпоставувам не е WADSL, зашто спомна статична.. тогаш би требало одма штом го поврзеш модемот да ти намести се` автоматски. Не знам дали е проблемот до дистрибуцијата (никогаш не сум ја користел 6.06.. директно од 5.10 на 6.10 рипнав), ама ако сакаш имам 2хCD од 7.04 (Feisty - најновата), па може тоа ќе го реши проблемот ако не работат инструкциите подоле, или некој друг со поголемо искуство не напише..
Mожно решение од мене: System -> Administration -> Networking; пробај пушти го преку DHCP да си добие адреса, без ти рачно да му местиш што треба; провери дали е штиклиран checkbox-от до конекцијата (за секој случај штиклирај ги сите ethernet - eth0, eth1 - и остави ги преку DHCP); рестартирај ја сесијата (CTRL-ALT-Backspace) и пробај.
Ќе го пробам ова сега, па ќе пишам...trilobite напиша:Отштиклирај го firewall-от.Кај SuSe и Маndriva ова е редовна појава,незнам зошто убунтуво праи скаламуции,обично си препознава се за време на инсталација.Може да и е до фајерволот.Не ти треба воопшто за убунту
Не се поврзувам преку PPPoE... Ама, чисто за појаснување:Princ напиша:Креираше PPPOE конекција (претпоставувам WADSL сакаш да конектираш) со pppoeconf и ја стартираше со pppoestart?
System - Preferences - Keyboard preferences.. на Add додај јазик. Отвори го јазичето Layout Options - Group Shift/Lock Behaviour - Alt+Shift changes group.Acid напиша:Ete me na ponova verzija na Ubuntu. Znachi sepak do distribucijata bilo.
Nego, kako da pishuvam na kirilica?![]()
Aj so sreka novoto UbuntuAcid напиша:Средив уште пред да пишеш ;-)
А која верзија на Ubuntu ја користеш моментално?? Ако е 7.04 кажи каква машина треба да имам за да можам да ја користам, јас ја користев 6.06 па сакам да прескокнам на 7.04 ама не сум сигурен дали ќе биде на мојата машина.Acid напиша:Средив уште пред да пишеш ;-)
Користам 7.04, а како што ти кажа веќе P.Overdrive - нема да имаш проблеми ако ти работела на 6.06CyberBop напиша:А која верзија на Ubuntu ја користеш моментално?? Ако е 7.04 кажи каква машина треба да имам за да можам да ја користам, јас ја користев 6.06 па сакам да прескокнам на 7.04 ама не сум сигурен дали ќе биде на мојата машина.
Ќе пробам па ќе ви кажам.... еј а има ли голема разлика помеѓу тие две верзии??Овердрајв напиша:Ако ти работела 6.06, ќе ти работи и 7.04.. бара 256MB RAM за добра работа.
Ако веќе сакаш линукс, а притоа да не осеќаш ремет на спора работа на компјутерот и сл, стај си xubuntu...Јас го инсталирав на машина со 1Гига рам, АМД x64 и буквално лета...А инаку ксубутуво како што и на самиот сајт кажуваат:CyberBop напиша:Ќе пробам па ќе ви кажам.... еј а има ли голема разлика помеѓу тие две верзии??
Сега чекам да ми помине мрзата :jaj: за да префрлам на новиот Убунту Feisty...слушам многу пофални зборови...Xubuntu is a complete GNU/Linux based operating system with an Ubuntu base. It is lighter on system requirements and tends to be more efficient than Ubuntu with GNOME or KDE, since it uses the Xfce Desktop environment, which makes it ideal for old or low-end machines, thin-client networks, or for those who would like to get more performance out of their hardware.
ЛелеTpH_Bo_OkO напиша:Ако веќе сакаш линукс, а притоа да не осеќаш ремет на спора работа на компјутерот и сл, стај си xubuntu...Јас го инсталирав на машина со 1Гига рам, АМД x64 и буквално лета...А инаку ксубутуво како што и на самиот сајт кажуваат:
Лупај ксубунтуCyberBop напиша:Лелејас имам дупло послаба конфигурација... 256Мб рам Интел 2,00.