Катастрофа е тоа Unity-то. Не можеш да го носиш горе-долу, ама можеш да направиш log out и да се логираш во Ubuntu Classic модот, ама за жал таа опција ќе ја нема во 11.10.Да кажи некој како ланчеров на 11.04 да го сменам, да го носам лево десно горе долу? Страшно ме нервира, или како да го исклучам па да си ставам некој мој ланчер ако имате препорачајте.
види овде http://www.intowindows.com/how-to-install-windows-7vista-from-usb-drive-detailed-100-working-guide/sakam da instaliram windows od usb, na laptop-ce sho ima ubuntu... sho e potrebno za da go izvedam ova?
Znaci fakcitki sakam da instaliram windows na mestoto od ubuntuto preku usb.
mi treba itno, pa ako ima nekoj neka kazi...
Можеш да го замениш Windows-от со Ubuntu или да ги имаш и двата оперативни система на истиот лаптоп, изборот е твој. Ако се одлучиш за второто ќе ти треба посебна партиција за Ubuntu која може да биде околу 20GB. Инсталацијата на Ubuntu е прилично едноставна така да мали се шансите да зезнеш нешто, внимателно следи ги инструкциите и немаш гајле. Opera можеш да инсталираш, всушност скоро сите познати програми имаат и верзија за Linux. Е сега ако користиш некоја специфична програма која нема Linux верзија можеш да видиш дали ќе работи под wine, ама YMMV. Слободно прашај ако имаш уште нејаснотии.Здраво.
Сакам да инсталирам Ubintu 11.10 на лаптоп кој сега работи на Windows 7 со С партиција од 50 ГБ.
Ме интересира: дали Убунту ќе се инсталира во Ц, како што преинсталирам Виндоус, и дали има било каква шанса да ми зезне нешто од другите партиции?
Може ли на чудово да се стави Опера и сите оние зарзавати што функционираат на седумката?
Фала.
Некој спомна гном3. Тоа е за изгледот на работната површина? Видов на некоја слика од претходни верзии (најверојатно), листата со икони беа долу, како да лебдат... може така да се постават?Можеш да го замениш Windows-от со Ubuntu или да ги имаш и двата оперативни система на истиот лаптоп....
Да, Gnome 3 е десктоп околина т.е. изгледот на работната површина. Ubuntu 11.10 користи Unity по дифолт. Зависи што преферираш, убавината е во тоа што можеш во секој момент да го замениш со Gnome 3 + Gnome Shell, KDE или XFCE4. За лаунчерот од лево во Ubuntu 11.10 мислам дека нема да можеш да го преместиш, така да единствено решение за иконите да ги поставиш долу е да користиш dock (avant-window-navigator, cairo-dock...). Ова последново не знам колку би било корисно под Unity и Gnome3, бидејќи тие имат свои dock-ови.Некој спомна гном3. Тоа е за изгледот на работната површина? Видов на некоја слика од претходни верзии (најверојатно), листата со икони беа долу, како да лебдат... може така да се постават?
Доста шашаво изгледа вака а и пречи кога идеш back на броузерот.