True Detective

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.636
Поени од реакции
31.850
Последната си беше на ниво Нз шо очекувавте толку дека ќе се изврти приказната ау и кизнај како да заврши :D
Си беше кажано скоро се, се чекаше уште да се случи и да се затвори приказната. Во последната повеќе акцент се стави на самите ликови (како еден вид на опростување чунки нема да ги гледате понатаму и ќе ви фалат) па така ги доближи уште поблиску, и го прикажа зацврстувањето наново на оној претходен однос кој го имаа стекнато за време на заедничкото работење. Имаше одлични кадри со одлична музичка подлога во позадина, која максимално ја долови морбидноста на самиот чин. Ако речам хорор нема да згрешам. Ако го продолжеа тој хорор ќе беше типично амерички рс рс, вака кратко, слатко, детално и добро опишано. На крај опростување од ликовите и тоа е тоа. :)

Figaro

la vita e bella
Член од
2 март 2009
Мислења
648
Поени од реакции
410
И во интевјуата самиот креатор кажува дека односот помеѓу ликовите му било во преден план. За групата подетално како функционирала му остава на самиот гледач да препоставува и фантазира, секој различно си ја прифаќа прикажаната приказна . Меѓу другото и одличен трилер е серијава, до пред 6-та епизода речиси сите ликови беа во игра да бидат на некојси начин поврзани со групата. И режисерот нема да биде ист во наредната сезона, според мене значи тешко дека ќе биде се повтори вака успешна сезона.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Се избацувам на ништо прочитано и ништо изгледано, ама трејлери иам глеано и саундтракот го сакам.

Значи расчистивме дека зиам залет, али ако за втора сезона го планираат Бред Пит тогаш грев е спаринг да не му е Едвард Нортон. @Andrew ?
Повише ме зема од сих фит андер, значи прекинав ја ради оваа, па ти види.

Тоа дуо сите го сакат. :D

bebush

Portable Heater
Член од
4 септември 2007
Мислења
4.468
Поени од реакции
5.166
Alright alright alright! :noze:
Уф, ми успеа да не ја отворам темава и да си ја изгледам раат па да прокоментирам :D.
Уствари што иам да коментирам кога веќе е се' кажано? :D
Можам само да се согласам со мислењата за предобрите монолози и дијалози, глумата на актерите и апсолутното доловување на ликовите, мрачниот амбиент со тивката меланхолија. Сезонава, како за прва, беше факинг совршенство. Не знам како успевав да не голтнам две епизоди во еден ден. Стрпливо си гледав една по една иако после секоја бев гладна за уште. Ми се допадна што не беше толку предвидлива. И јас како и скоро сите други си имав претстава за тоа кој е потенцијалниот убиец меѓутоа секоја наредна епизода или ме предомислуваше или ме сечеше во корен:D.
За втора сезона не сакам да предвидувам кои ќе ги стават, оставам да ме изненадат.
And last but not least:
:love:.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.204
Dobro, zarem ne ukapiravte deka we dont do wishes anymore? Retardirano e na sekoe vleguvanje po 5 mislenja da brisam samo sliki.
Vtorpat predupreduvam eve.. da probame i tret ako ne? Do ya feel lucky enough, punk? Well, do ya?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Многу добра анализа, дечкото удира директно во сржта, посебно со делот околу трансформацијата на Раст што ја нагласив во некој од претходните постови:

True Detective ги содржи сите елементи на една приказна: ликови, локација, дејствие, конфликт, тема, со почеток, средина и крај. Секоја успешна приказна потребно е да има кулминација. Ана Лемот во својата одлична книга Bird by Bird, вели дека целта на секоја приказна е да се покаже патувањето на ликовите, патување кое на крај ќе кулминира со некој голем настан кој длабоко ќе ги промени ликовите. Кулминацијата, како што вели Лемот, може да резултира со убиство, што во случајот на True Detective, средбата со антагонистот резултира со убиство на маските кои Раст и Кол ги носат во текот на целата приказна. Раст ја носи маската на нихилист како одбранбен механизам. Раст е само скршен татко кој ја изгубил својата ќерка. Неговиот оптимизам е вистинскиот „твист“.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Фантастично...:cuc::cuc::cuc:

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Прва епизода изгледана пред малку, и добра е, почињам со наредната...
П.С. ми се наполни егото :) една од книгите кои ги има Расти Коул покрај душекот ја имам цитирано во магистерската :D:cool:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
И режисерот нема да биде ист во наредната сезона, според мене значи тешко дека ќе биде се повтори вака успешна сезона.

Не...не прифаќам...:( Мора да е стариот. PLEASE SAY IT AIN'T SO :(
sauce?

Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
Истиот е, не се губите.

Psyside

Nocturnal
Член од