“ Трст е наш ’’

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Филмот кој ќе биде прикажан во Словенија со наслов “Трст е наш’’ ги разбранува словенечко-италијанските односи.

По тој повод остро реагираше шефот на Италијанската дипломатија, Франко Фратини. Тој е запрепастен дека Словенечката кинематографска академија го финансирала филмот, а државната Словенечка телевизија решила да го емитува.

Инаку филмот е дипломска работа на Жиго Вирц од Љубљанската академија за музика, радио, филм, и телевизија.

За Италија не е спорен само насловот на филмот туку и фактот што дел од настаните се случуваат во 2010 година. :icon_lol:

Според водачот на Унијата на Истријаните, Масимилијано Лакота, насловот на филмот е “геслото на титовите единици со кои тие се раководеле при окупацијата на Трст’’.

Фратини:

“ За неколку дена ќе ја славиме 20 годишнината од падот на Берлинскиот ѕид и никој не смее да си допушти да се шегува со крвта и патењето кои Европа драматично ги искуси. Филмот става нова сол на раните кои сите ние би морале да се трудиме да ги затвораме.’’

http://www.net.hr/vijesti/svijet/pag...06.html?pos=n1

Иако филмот е префинет хумор,се прашувам каде сега е ЕУ да продава тестиси за бубрези?!?

Замислете само каква канализациска реа ќе истече од Брисел ако ние да направиме филм “Солун е наш’’?

Кога ќе размислам подобро, а зошто пак да не напрвиме, кој пенис па им се тресеме за секој искажан збор?

Pa nash e be Solun!
Nie samo treba da ne brzame!
Kako kinezite!
Kako velat: there is only one China, maybe not at the moment, but it'll be again, we have time!

солун никогаш нема да се ослободи
солун треба да се помакедончи. ако таа битка ја добијат некоја идна генерација, коските во гробот мој оро ќе ми играат од радост.

мисирков, знам дека ќе звучам соросоидно, но искрено мислам да почекаме уште малку со сите нови проекти (оние што се во тек нека се завршат) да дојдеме во ситуација никој да не може да не тегне за уво, кога една цела нова генерација македонци ќе изразне и се образува (како што е случај дури сега, но не доволно) кога нема да имаат прилика да не плашат со баба рога (читај:вето), горе-доле да дојдеме во ситуација ко словенија, и после да направиме р`шум со серија рафали. ем послатко, ем посигурно.

според мене не треба кревање прашина моментално воопшто. тивко одржување врски со македонци во грција, долгорочно. кога една голема маса освестени македонци ќе се крене портив самата држава грција, внатре во грција, е сосема друго.
се друго, краткорочно е ок, ама не ни оди во прилог.

инаку секоја чест за словенците. мирољубив, културен народ, со западни вредности но со балкански примеси. подобра комбинација нема на светов.
да бидеш балканец во европа е дар од господ. моја теорија :)

Дали бил Трст реално, мислам етнички и правно, словенска територија некогаш? Доколку си сеќавам од часовите по балканска историја во одделениjaта, бил 4-5 века главно пристаниште на Хабсбургската Империја. Пред тоа бил италијански град во орбитата на Венеција.

солун треба да се помакедончи. ако таа битка ја добијат некоја идна генерација, коските во гробот мој оро ќе ми играат од радост.

мисирков, знам дека ќе звучам соросоидно, но искрено мислам да почекаме уште малку со сите нови проекти (оние што се во тек нека се завршат) да дојдеме во ситуација никој да не може да не тегне за уво, кога една цела нова генерација македонци ќе изразне и се образува (како што е случај дури сега, но не доволно) кога нема да имаат прилика да не плашат со баба рога (читај:вето), горе-доле да дојдеме во ситуација ко словенија, и после да направиме р`шум со серија рафали. ем послатко, ем посигурно.

според мене не треба кревање прашина моментално воопшто. тивко одржување врски со македонци во грција, долгорочно. кога една голема маса освестени македонци ќе се крене портив самата држава грција, внатре во грција, е сосема друго.

инаку секоја чест за словенците. мирољубив, културен народ, со западни вредности но со балкански примеси. подобра комбинација нема на светов.

Ова нешо како де жа ву ми е некако!
Мислам дека ваков случај имавме во сопствената држава!:toe:

Ми кажуваа моите како после Втората светска војна имало масовни демонстрации во Скопје и цел народ скандирал “Животот го даваме, Трст не го даваме’’ и други пароли.

Според тоа што ми го кажаа, целата ситуација со Трст се доживувала како една голема неправда и многумина Македонци реагирале доста емотивно.

Бидејќи ме заинтригираа, побарав на нет и најдов архивска снимка од демонстрациите во Скопје при кои Македонци носат транспарент “Долу Италијанскиот империјализам’’. :helou:

Инаку за мене Трст е убедливо најубавиот град на Балканот!

Ние да го направевем ова...НАТО ќе не нападнеше. Како само ќе се изредеше цела светска барабана за кратко време...новини...на вести...смецијални емисии. Две години само за тоа ќе ни зборат. Вонредни состаноци ќе фрчеа, во Брисел...тука. Амбасадориве на ,,меџународната,, од екран немаше да се симнат. Специјални претставници. Ќе не отечеа.

Али за фразеологија се нумеро уно. Само дел од светските држави ги крстија ,,меѓународна заедница,, само онака да изгледа по културно, не за друго.

Дежелата пополека почнува да си ги покажува апетитите т.е. територијалните претензии, прво во Хрватска, сега срамежливо за Трст (овде има многу за пишување, факт е дека ЈУ партизаните го ослободија, поделбата на околината на зона А и зона Б, пазарењето за Далмација, но тоа е за во историја).
Трст е градот во кој беше најголемиот шопинг долги години.
Сега останува да почекаме кога дежелката ќе почне да ја бара и Корушка од Австрија.....само таму малку се имаат заебано, и покрај огромното словенечко мнозинство го заебаа референдумот за определување во која држава сакаат да живеат.

ЕУ одма да реагира и да санкционира, таква работа е недозволива, провокации и нарушување на меѓусоседските односи!

Според водачот на Унијата на Истријаните, Масимилијано Лакота, насловот на филмот е “геслото на титовите единици со кои тие се раководеле при окупацијата на Трст’’.

Е кога ке чујам Италијанец да зборува за војување ми се повраќа. Титовите единици бе Масимилијано ве бркаа како кучиња до Трст па и него ви го земаа. Италија и војувањето. Пих.

П.С. Oваа мода е се благодарение на Атина и нејзиниот "спор" за името. Само да се истрпи и ќе им се одбие од глава многу брзо.

Дежелата пополека почнува да си ги покажува апетитите т.е. територијалните претензии, прво во Хрватска, сега срамежливо за Трст (овде има многу за пишување, факт е дека ЈУ партизаните го ослободија, поделбата на околината на зона А и зона Б, пазарењето за Далмација, но тоа е за во историја).
Трст е градот во кој беше најголемиот шопинг долги години.
Сега останува да почекаме кога дежелката ќе почне да ја бара и Корушка од Австрија.....само таму малку се имаат заебано, и покрај огромното словенечко мнозинство го заебаа референдумот за определување во која држава сакаат да живеат.
Ма какво мнозинство,ни 15 000 веќе ги нема таму.Единствено во 3-4 општини се мнозинство уште и тоа на крајниот југ.Бројот на Словенците таму постојано опаѓа,и е неспоредливо помал со тој од пред 50-100 години.
Иначе ништо нема да добијат,од Хрватска можно е ништо да не добијат,од Италијаните сигурно ни метар нема да добијат.....Ќе си останат горе-доле какви што си се сега.

Е кога ке чујам Италијанец да зборува за војување ми се повраќа. Титовите единици бе Масимилијано ве бркаа како кучиња до Трст па и него ви го земаа. Италија и војувањето. Пих.

П.С. Oваа мода е се благодарение на Атина и нејзиниот "спор" за името. Само да се истрпи и ќе им се одбие од глава многу брзо.
И мене.

Пародија ебаго...
Па нели европа без граници .......или сите јаки на збор никој на дела

Одземањето на Трст е ништо другу туку казна за екс Југославија поради факто што истата беше држава со социјалистичка идеологија.

Да беше капиталистичка...италијаните и повеќе ќе изгубеа:toe:

od licno iskustvo tocno taka.samo ne zaboravaj dodeka oni bea pod avstroungarija, nie bevme pod trucite. nivni komshiise se civilizirani evropejci.kaj nas za zal iako vo 21 vek sme sepak nasite komsii ziveat vo 18 vek.i karj kraeva ne deka tie se takvi , tuku nivnoto odnesuvanje e so blagodet od taaa kurveshitaj evropa :(a i do ans samite se razbira.

Ми кажуваа моите како после Втората светска војна имало масовни демонстрации во Скопје и цел народ скандирал “Животот го даваме, Трст не го даваме’’ и други пароли.

Според тоа што ми го кажаа, целата ситуација со Трст се доживувала како една голема неправда и многумина Македонци реагирале доста емотивно.

Бидејќи ме заинтригираа, побарав на нет и најдов архивска снимка од демонстрациите во Скопје при кои Македонци носат транспарент “Долу Италијанскиот империјализам’’. :helou:

Инаку за мене Трст е убедливо најубавиот град на Балканот!

Тоа не е ништо што си нашол
Моиве ми кажуваа дека како деца ученици-првачиња ги шетале по сред село а тие на цел глас викале
“Главата даваме Крс не даваме ’’

:wink:
Не било шега море

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom