Трендови во МК медиумите од кои ни се кења

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/166709-Mumbai-se-priklucuva-kon-rasteckata-mreza-na-Flajdubai

Мумбаи?
Кој е тој град бре идиоти, јазикот не си го знаете?
За Бомбај сте чуле?
Има милион и еден пример, каде новинариве покажуваат дека поима немаат од својот јазик и географија. Топонимите ги кажуваат на англиски, а во нашиот јазик за тој топоним да си имало име.
:facepalm:

Не дека ги бранам курирци, кои исто така имаат направено грешка (Мумбај е, не Мумбаи), ама единствениот некој кој се истакнува со непознавањето си ти.
Градот го промени името уште во 1995 од Бомбај во Мумбај, а ти се расфрлаш со топоними. Или, треба да не ги ебаваме 2% што сами си го смениле името и да ги викаме по старо? :pos:

:facepalm:

Не дека ги бранам курирци, кои исто така имаат направено грешка (Мумбај е, не Мумбаи), ама единствениот некој кој се истакнува со непознавањето си ти.
Градот го промени името уште во 1995 од Бомбај во Мумбај, а ти се расфрлаш со топоними. Или, треба да не ги ебаваме 2% што сами си го смениле името и да ги викаме по старо? :pos:
Е, видиш, тоа е моја неинформираност. Нема да проверувам и ќе ти поверувам дека е така. Го повлекувам искажаното и им се извинувам за ова (но, не и за другите работи од претходно, за кои сум во право). Постот не го бришам, за да се види дека сум згрешил.
(тоа Мумбај/Мумбаи, ајде нека нема везе)

Но, факт е дека во нашите медиуми често се употребуваат англиски имиња за топоними кои имаат македонски назив (Абуја/Абиџан, на пример).

Ја не сум новинар и никој не ме плаќа да бидам информиран околу вакви работи, но во ред е кога веќе ги критикувам да бидам објективен.

Мене па баш ме зачуди што си се фатил за името и искрено, не очекував дека ќе пишеш дека не си направил проверка и дека го повлекуваш искажаното. Респект за тоа. Инаку, мене од такт ме вади кога некој (најчесто од коментаториве) ќе рече РоналдиЊУ наместо Роналдињо. Демек научил како се вика на бразилски. Епа ај ондак, нека ја вика и репрезентацијата БразиУ наместо Бразил :pos:

http://sky.mk/svet/419577-tragedija...rgnalo-kinisalo-rabota-go-vratile-so-kovcheg#

Добро, што е со насловов?! Сакале тагови да стават, па на грешно место ги пишале или? Се кладам дека и тој/таа шо го напишал ова нема појма на шо мислел...

Што е со грдиот сајт. На цел екран само реклами гледам, дур видов каде е текстот ... Па и текстот е 3 реченици :facepalm:

Несакам да користал адблок, ама ова е претеризам.

Не само за погребот. Го претераа со убиецот секој ден за него. Ова објавил на фејсбук она рекол...го направија медиумска ѕвезда. Очигледно лето е па нема што да се пишува. Редакциите се на одмор, тие што стажираат преведуваат глупости :-)

Што е чудното во делот со бубрежната инсуфициенција, i don't get it?
Кажи ми ги поедноставено значењето на зборот.Вака ко за попрости :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom