Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tonchie
  • Време на започнување Време на започнување
@Ska Maniac
Ќе било чудо по пауза од година дена и трчање од 20км да не те фателе мускули, зглобови, грчеви или што и да е. Од прв ден си истрчал огромна дистанца (без разлика дали порано си ја трчал од шала), си претренирал... си префорсирал. На твое место би трчал по 7км неколку пати, па 10км па 14-5км и тек нареден месец дистанци над 20км. Постепено да се навикне телото на голем напор, вака наеднаш му даваш голем напор и на срце и на мускулатора и коски. Трпение :)
И fitalp и counter-pain се добри гелови за опоравак. Од алга сам има може и подобри, само се поскапи.

@Ska Maniac
Ќе било чудо по пауза од година дена и трчање од 20км да не те фателе мускули, зглобови, грчеви или што и да е. Од прв ден си истрчал огромна дистанца (без разлика дали порано си ја трчал од шала), си претренирал... си префорсирал. На твое место би трчал по 7км неколку пати, па 10км па 14-5км и тек нареден месец дистанци над 20км. Постепено да се навикне телото на голем напор, вака наеднаш му даваш голем напор и на срце и на мускулатора и коски. Трпение :)
И fitalp и counter-pain се добри гелови за опоравак. Од алга сам има може и подобри, само се поскапи.
Немам смартфон за мерење на должина при трчање,ама мислам дека од железничка до фон и назад би било доволно за почеток (незнам колку км има на тој дел од кејот) .
Фала за геловите ;)

Немам смартфон за мерење на должина при трчање,ама мислам дека од железничка до фон и назад би било доволно за почеток (незнам колку км има на тој дел од кејот) .
Фала за геловите ;)
Би имало 4,5-5км ;)

Ова ми се случува веќе третпат и морам да пишам овде, се надевам ќе добијам одговори од искуство од луѓе што трчаат.

Значи проблемов ми се случува секогаш кога имам поголема пауза од тренинзи односно лето/зима и потоа се активирам првенствено со трчање. Имам болка при трчање отприлика во овој предел како на сликава, значи внатрешна страна на ногата, десетина-петнаесет сантиметри над глуждот.
2011-01-11+17.39.46.jpg

Кога ќе почнам со тренинзи, треба отприлика некои 4-5 тренинзи за болката да се јави во целосна форма. Ме боли веднаш штом ќе почнам да трчам, се намалува како што трчам побрзо и повеќе и ужасно се зголемува кога запирам со трчање. Боли и на допир и досега секогаш сум чувствувал оток при допир. Летово оток речиси и да нема.

Ова лето конкретно, немав скоро никаква активност некаде 3-4 недели по завршувањето на тренинзите и полека се активирав. Најпрво имав вообичаена болка после долга неактивност во квадрицепсите, но таа веднаш се повлече. Болката на нозете не ми се појави се додека не почнав да ја зголемувам дистанцата на трчање и енормно се зголеми кога почнав да скокам на јаже. Прекинав со јажето одреден период и ги сменив патиките, па сега носам патики наменети за во сала, но со прилично дебел и цврст ѓон. Болката се повлече речиси целосно, па така вчера успеав да истрчам нешто повеќе од 3 километри без пауза. Кога си дојдов дома повторно скокав на јаже и денеска уште по вториот круг почна ужасно да ме боли и ја чувствував речиси секоја нерамнина на патеката.

Прашањето ми е: дали има начин да го спречам појавувањето на болката и како да ја намалам штом ќе се појави?

Дали се појавува од скокањето на јаже или нема тоа никаква врска? Исто така според мене фактор има и долгата неактивност и вишокот на килограми. Исто така, заборавив да пишам дека на тренинг, како што се намалуваат кондиционите тренинзи и километражата која ја трчаме болката се повлекува и речиси целосно исчезнува. Имам правено муабет со соиграч кој ја имал истата болка и ми има кажано дека морам да стиснам заби и да издржам, самата ќе се повлече со трчањето.

П.С. Ставав замрзнат гел, наменет за тоа, на двете нозе и порано ми помагаше, но сега како да ми одмага, кога ќе ставам од гелот, болката е поинтензивна денот потоа.

И јас имам проблем, ми отече делот под зглобот и ме боли и при движење. Значи под коската од едната страна кај што е испакната имам оток, а од другата страна ме боли на допир. Отокот го симнувам навечер со мраз, ама цел ден движење и пак ми отекува. Не знам сеа дали да трчам, да не напраам само полошо.

^, ^^ и јас го имав порано истиот проблем и мислам дека е до неадаптираноста на ногата на патиките, чорапите, теренот или севкупно на тренингот ... најдобро е да се намали малку со интензитетот на тренинзи (брзина и должина на трчањето) и постепено да се зголемува со што ќе се даде доволно време на нозете комплетно да се приспособат на новонастанатите услови .... кај мене болката минуваше за една седмица некаде ...

Да прашам нешто... Има некој што го искористил ваучерот од виз ер? Сега деновиве пробувам да го искористам, ми вика инвалид дека е... И ајде ги прежалив 100 денари и се јавив во call centar (35 ден/мин o_O) и таа ми вика, ваучер со тој број што ми го кажа, не постои во системот. Некој да сподели искуство?

Да прашам нешто... Има некој што го искористил ваучерот од виз ер? Сега деновиве пробувам да го искористам, ми вика инвалид дека е... И ајде ги прежалив 100 денари и се јавив во call centar (35 ден/мин o_O) и таа ми вика, ваучер со тој број што ми го кажа, не постои во системот. Некој да сподели искуство?
Јас го поклонив мојот, го искористиле при резервација без проблем...Мој совет не се замарај и побарај си друг код...Од толку „маратонци“ дали 10% го користат ваучерот ;)

Јас го поклонив мојот, го искористиле при резервација без проблем...Мој совет не се замарај и побарај си друг код...Од толку „маратонци“ дали 10% го користат ваучерот ;)
Бидна веќе, го искористив попустот од 20% преку апликацијата за мобилен. +/- некоја стотка, тука некаде ми дојде цената како со ваучер.
Фала сепак.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Како иде дечки, трча ли некој периодов? Јас вчера по пауза од 3 ипол месеци истрчав една релација од 7км, добро е мислев послаб ќе бидам, мада поспор него што можам во јака форма. Најтоплите месеци за трчање ги прокоцкав, сега малце во ладовиниве враќање во форма.

Како иде дечки, трча ли некој периодов? Јас вчера по пауза од 3 ипол месеци истрчав една релација од 7км, добро е мислев послаб ќе бидам, мада поспор него што можам во јака форма. Најтоплите месеци за трчање ги прокоцкав, сега малце во ладовиниве враќање во форма.
Тапа периодов. Летово по одмори ова она еднаш само трчав во цело лето. Сега се спремам да почнам деновиве.

Тапа периодов. Летово по одмори ова она еднаш само трчав во цело лето. Сега се спремам да почнам деновиве.

таман уште малце и ќе биде топ за трчање на кеј

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom