Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tonchie
  • Време на започнување Време на започнување
Зависи во каква форма си. Али негде 2 месеца според мене :)

А зошто ме пече во градите (грлото) кога трчам понекогаш како на заебанција ? Дали е заради кондицијата ?
Не пушам цигари , ни алкохол пијам ...

А зошто ме пече во градите (грлото) кога трчам понекогаш како на заебанција ? Дали е заради кондицијата ?
Како те пече? Како суво да ти е грлото? Немаш навика да трчаш, немаш кондиција, ти треба повеќе кислород па дишеш погрешно, thus - те пече грлото. Загревај се пред трчање, па истегни се, па трчај. Гледај да вдишуваш преку нос а да издишуваш преку уста, може ќе ти пројде.

Вода пиеш при трчање ? И мене ми е онака суво, жешко ме пече ако не пијам почесто.. ваљда е до тоа.

Вода пиеш при трчање ? И мене ми е онака суво, жешко ме пече ако не пијам почесто.. ваљда е до тоа.

Лошо е ако пиеш многу вода додека трчиш,јас практикувам "плакнење" на устата :icon_lol: значи ја влажнам устата и веднаш ја плукам водата,доколку се напијам може и да повратам додека трчам.

Лошо е ако пиеш многу вода додека трчиш,јас практикувам "плакнење" на устата :icon_lol: значи ја влажнам устата и веднаш ја плукам водата,доколку се напијам може и да повратам додека трчам.

Зависи до човекот, јас ако не се напијам на секој 1 километар бар 2-3 голтки вода ми се чини во несвест ќе паднам.

Како те пече? Како суво да ти е грлото? Немаш навика да трчаш, немаш кондиција, ти треба повеќе кислород па дишеш погрешно, thus - те пече грлото. Загревај се пред трчање, па истегни се, па трчај. Гледај да вдишуваш преку нос а да издишуваш преку уста, може ќе ти пројде.

Печењето се случува во дишните канали во градниот кош (или можеби дробовите).
Толку е интензивно што немаш шанси да продолжиш со трчање.
Сега читам по интернет на англиски , имало многу вакви случаи.
И јас верувам дека е заради кондицијата.
--- надополнето: 14 јули 2012 во 18:06 ---

Не трчам , ти кажувам за кога сум трчал понекогаш онака , ај да трчаме до таму кој ќе стигне прв.

А во средно на часот по физичко никогаш не сум имал ваков проблем.

Имав намера оваа пролет да започнам со трчање ... но од речено до сторено има цела планина измеѓу.
Па не знам како започнав малце на боди билдинг.

Повише преферирам пешачење , имам пешачено и повише од 20км.

15тина дена што немав трчано имав други обврски и колку одма сум паднал со кондиција ццц не ми се верува :cautious: а може и да немам толку енергија зошто слабо внесувам јаглехидрати, претежно оброците ми се протеински. Како и да е од вчера па се до крајот на летото почнувам секој нареден ден да подобрувам дистанца барем по 300 метри па до Септември ќе влезам во форма.

Иначе колку време е најдобро пред тренинг да се јаде, да тогаш ја искористиш подобро енергијата ?

Има некој за трчање на кеј вечер? Да спадне температурата прво, околу 21:30 или 22:00.

Имам приметено на пример 5 дена по ред трчам,ако направам 1-2 дена пауза,потоа веднаш сум паднат на кондиција отколку во тие 5 дена последователно трчење :unsure:

Имам приметено на пример 5 дена по ред трчам,ако направам 1-2 дена пауза,потоа веднаш сум паднат на кондиција отколку во тие 5 дена последователно трчење :unsure:
nee mozno toa da ne si greska treba obratno da bidee ako trcas sekojdnevno se istostuvas a za odmorot od eden do dva dena ne ke e, mozebi pred trening vnesuvas previse hrana ili tecnosti zatoa bi se osekal taka .

Најдобра кондиција се прави на планина затоа што се зголемува капацитетот на крвните зрнца во нашето тело.Повеќе крвни зрнца повеќе кислород и повеќе издржливост.

На вчерашната средба со градоначалникот на општина Охрид е договорено годинава под негово покровителство да се одржи 26-то издание на Inernational Athletic Marathon Ohrid.Организациониот одбор од Понеделник 23,07, почнува со припреми за да не падне во заборав оваа се популарна манифестација

ќе има Охридски маратон,на 8ми Септември :)

http://www.facebook.com/events/291332704307760/

еве и настан за Охридски маратон.
btw-вчера победив на планинската трка на Славеј планина во категорија младинци и ќе одам на Светско првенство во Италија :D
на Балканско бев 15ти од 25.

Да не има некој користено вакво нешто ? ме интересира дали работи дали може да се стави во обични патики или мора Nike+

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom