TOEFL & SAT

Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Не е иста, под TOEFL најчесто се подразбира TOEFL iBT, на некој места во Македонија се полагало и TOEFL iBT и за него има многу информации и е-книги на интернет ама многу слабо за тој јас што ке го полагам TOEFL pBT. Исто така може некој да пише нешто и за SAT тестот. Плус TOEFL тестот секоја година се менува.

:oeoeoe:

Член од
2 ноември 2008
Мислења
46
Поени од реакции
11
Алал да ти е кај најде paper based TOEFL! Во македонија се нуди замо Internet based TOEFL. Тестот се нуди во НОВА во англиски центар и во лингва линк мислам. За литература барај си од нет. Иначе ги имам и тоефл и сат правено. Литература имав јас од школо

Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Алал да ти е кај најде paper based TOEFL! Во македонија се нуди замо Internet based TOEFL. Тестот се нуди во НОВА во англиски центар и во лингва линк мислам. За литература барај си од нет. Иначе ги имам и тоефл и сат правено. Литература имав јас од школо
Друже знам али вамо кај што ке правам во НОВА ми рекоа дека ке бил тестот TOEFL pBT, знам дека е глупо зошто сегде се полага TOEFL iBT.

За TOEFL pBT има многу малце информации на интернет у п.м. :toe:

Член од
2 ноември 2008
Мислења
46
Поени од реакции
11
Леле те молам кажи ми кој те лажел. Па дури и да те лажеле на интернет си имаш се. Отвори го сајтот на тоефл и ќе видиш дека пејпер бејзд во македонија не е достапен.

Код:
http://www.ets.org/Media/Tests/TOEFL/tclists/IBT_m.html
зирни таму може ќе ти стане појасно. И со среќа на тестот мн е лесен. Друи е глуп од што е лесен.

A

Antigona

Гостин
TOEFL или IELTS ????

Се двоумев дали да ја отворам темава тука или во делот кај дијаспората

Ме интересира ваша препорака кој од овие тестови е повеќе префериран при аплицирање за иселеничка виза.

Забележав дека IELTS е поскап, дали тоа значи и поквалитетен ????

Кој би ми го вие препорачале ?

Благодарам однапред

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Се двоумев дали да ја отворам темава тука или во делот кај дијаспората

Ме интересира ваша препорака кој од овие тестови е повеќе префериран при аплицирање за иселеничка виза.

Забележав дека IELTS е поскап, дали тоа значи и поквалитетен ????

Кој би ми го вие препорачале ?

Благодарам однапред
Епа зависи каде ќе се селиш...

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
Зависи за која потреба ти е. Ако тие за образование, и ако двата се признати од страна на образовната институција ( а најчесто се ), тогаш оди си на ТОЕФЛ пошо е поефтин.

A

Antigona

Гостин
јас би одела со IELTS :)
Добро , а ќе бидеш ли фер да одвоиш малку време и да ми пишеш зошто баш IELTS? Дали тоа значи дека е за еден степен повреден од TOEFL? или можеби е потежок за полагање ????

Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Јас не знам многу за IELTS ама ке полагам TOEFL за на факултет, можам да ти кажам дека не се многу тешки вежбите ако имаж доволно знаење досега. Само ке мора да вежбаш малце за да знаеш што да очекуваш.

Ако знаеш одлично Англиски и не те интересира кој е полесен/потежок туку кој е поприфатен за иселеничка виза тогаш мислам дека IELTS би требало да го преферираат повеке. TOEFL е повеке за аплицирање во универзитети и такви ствари. :smir:

--- надополнето ---

Јас не знам многу за IELTS ама ке полагам TOEFL за на факултет, можам да ти кажам дека не се многу тешки вежбите ако имаж доволно знаење досега. Само ке мора да вежбаш малце за да знаеш што да очекуваш.

Ако знаеш одлично Англиски и не те интересира кој е полесен/потежок туку кој е поприфатен за иселеничка виза тогаш мислам дека IELTS би требало да го преферираат повеке. TOEFL е повеке за аплицирање во универзитети и такви ствари. :smir:

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Јас дo пред некој месец трчкав, апликации, трето, пето .. За студирање у САД и ЕУ. Секаде во условите беше наведено или само ТОЕФЛ, или пак како прва опција наведен ТОЕФЛ, а после него другиве како ИЕЛТС и сл. Така да јас би ти го препорачал ТОЕФЛ, нема да згрешиш со него сигурно т.е. нема некој 'паметен' да те зае*ава при аплицирањето.

Од економскава страна, не сум запознаен со цената ИЕЛТС. Ааа ТОЕФЛот мислам дека 175$ ме кошташе (150$ регуларно + 25$ интернационална такса).

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Добро , а ќе бидеш ли фер да одвоиш малку време и да ми пишеш зошто баш IELTS? Дали тоа значи дека е за еден степен повреден од TOEFL? или можеби е потежок за полагање ????
Вака...

Според мене IELTS е полесен
Затоа и те прашaв за каде ти треба..
Во САД преферираат TOEFL а во Канада IELTS и истиот мислам дека сеуште го бараат при поднесување на барање за иселеничка виза.
За Австралија знам дека за виза треба да имаш положено IELTS со 7.
Токму затоа ти предложив IELTS :)

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Зошто-како не знам да ти кажам, ама пред некое време кога бев во агенција да се распрашам за виза за Австралија ми рекоа дека IELTS треба да се полага, така да од сигурни извори е.

Kajgana Shop

На врв Bottom