TOEFL & SAT

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Да да тоа задачите беа подредени, од најлесниот текст па се потежок и потежок (во граматички смисол)
Мислам под текстот имаше прашања и треба да ги одговориш(имаше 3 или 4 можни одговори)
јас полагав pre-toefl пред 4 години. се полагаше нешто повеќе од 2 саати. има повеќе делови и треба голема концентрација. се решаваше во еден ТЕФТЕР(баш така му доаѓа) со упатства, тестови и тн.
имаше можни 500 поени, а јас си освоив 490(фалбаџи теодос).
ми текнува имаше еден дел, пуштаат цд/касета... и нема стоп или враќање назад. треба да слушаш и да одговараш директ у тефтерот =)
ако ми текне нешто повеќе ќе информисам пошто не ме служи меморијата најдобро во момнентов.
4 можни одговори има , ама најзафркнато е едно да им ставиш како наслови нешто на паусите , и ако згрешиш губиш бодови.

И како шо знам 677 се вкупно, ама ај за тебе можи со 500 дадоја некој :)
http://www.ets.org/Media/Tests/TOEFL/pdf/TOEFL_iBT_Score_Comparison_Tables.pdf

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.236
Поени од реакции
957
4 можни одговори има , ама најзафркнато е едно да им ставиш како наслови нешто на паусите , и ако згрешиш губиш бодови.
Тоа веќе му преоѓа во тест на интелигенција а не на испит по англиски јазик (BORED)

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Polagav pred edno 3god computer based TOEFL, kade sto maximum poeni bea 300, so 2dena podgotovki osvoiv 235, inaku testot e boza samo e potrebna golema koncentracija bidejki trae dolgo,celo vreme buljis u monitor, a ima samo edna pauza od 10min.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
toefl е американски тест, не е британски, нема врска со британски совет. има некое американско биро за образование (или како и да се викаше, не ме фаќајте за збор, не ни памтам веќе), се наоѓа во библиотеката браќа миладиновци (кај буњаковец пазарот). кој се интересира за toefl нека иде таму, све ќе му објаснат. а некаде на истото ниво отприлика, можда нијанса потежок е ielts. е за тој имаат материјали за спремање комплет во британски совет. разликата во цена е некаде околу 2000 денари мислам дека. зависи за што ти треба тестот и каде сакаш да одиш, за некаде е подобро toefl, за некаде ielts. тие два теста ги бараат за студии најчесто.

Член од
18 ноември 2005
Мислења
271
Поени од реакции
4
A dalia nekoj znae dali ima vrska za akcentot pri polaganje na citackiot del.
Dali moze da se odi so American English ili mora British?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
A dalia nekoj znae dali ima vrska za akcentot pri polaganje na citackiot del.
Dali moze da se odi so American English ili mora British?
Нема врска тоа се разбира неможи ти акцентот да го пгодиш, јас одев во еден центар за јазици во Битола ,, Полиглот" само таму единствено спремаат, инаку мо
иш да си најдиш пример тестови во амриканското катче во Скопје или Битола има примери и се убаво е објаснато во нив шо како.

krembil0tina

Обзервер!
Член од
4 февруари 2008
Мислења
152
Поени од реакции
6
Центарот каде што можат да се најдат информации за TOEFL се вика American Corner и како што кажаа претходно се наоѓа тука негде до пазарчето карши Буњаковец. Планирам да одам за некој ден и да прашам за слободен термин бидејќе сакам да полагам некаде во Мај.
Се спремам веќе 2 месеци и морам да кажам дека не е баш гола вода затоа што за разлика од FCE , TOEFL е American English и е по формален односно станува збор за еден вид на административен англиски. Сега има опција да се полага замо IBE односно Internet based, односно исфрлени се Paper Based i Computer Based. Исто така слушнав и информација дека нема веќе паднал положил односно имаш освен износ на поени коишто ќе или нема да ти служат за целта за која што си го полагал.
Јас почнав со подготовки за TOEFL затоа што сакав да студирам во странство па беше потребен но сега кога се откажав од тоа не ме предомисли да не полагам. Инаку ако сакате да полагате обавезно подгответе се во некое училиште за странски јазици затоа што тие имаат книги според кога се спремаат луќе за TOEFL која е тешко да се најде.

Ај ако ми текне уште нешто што имам слушнато или во понеделник кога ќе отидам до American Corner ќе пишам обавезно.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Има ли некој кој што полагал за CPE мислам се викаше, односно испитот после FCE??? Искуства, каде се пријавува, колку кошта??Кои книги се користат за полгање?

Член од
22 јуни 2008
Мислења
17
Поени од реакции
3
јас го имам полагано FCE, а тој е лесен. викаат дека TOEFL е отприлика истото така да мислам дека ако имаш солиден англиски не треба да се грижиш.

Член од
22 јуни 2008
Мислења
17
Поени од реакции
3
Има ли некој кој што полагал за CPE мислам се викаше, односно испитот после FCE??? Искуства, каде се пријавува, колку кошта??Кои книги се користат за полгање?
после FCE иде CAE (advanced) а CPE (proficiency) иде после advanced и тоа ти е последно. јас лани го полагав advanced и е доста потежок од FCE, вежбите се слични ама вокабуларот е многу многу потежок, а и критериумите за оценување се ептен строги. исто и listeningот беше изненадувачки тежок, типците зборат на неверојатно чудни акценти. за CPE не знам ништо еве оваа година ќе го земам. можеш да се пријавиш во лингвалинк, приватна школа за странски јазици во скопје или во британски совет. најбоље ти е во британски совет, тие го организираат полагањето, а и таму ги имаш сите книги што се користат за полагање. заборавив точно колку се плаќа (околу 100 евра мислам), ама тоа се можеш да прашаш во британски совет. иначе книгата се вика advanced masterclass. :)

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Може некој да остави телефон или адреса од местото каде што се полага TOEFL во Скопје ?

The_Freelancer

Хиперактивен интелект
Член од
7 октомври 2008
Мислења
438
Поени од реакции
16
jas go polagav TOEFL-ot ama pred 2 godini bese toa, od togas znam deka mn nesta se smeneti. Go polagav vo Gradska biblioteka Brakja Miladinovci. Sevkupno, iscrpuvacki e testot, so 4 dela mislam deka bese i prasanja od razlicni oblasti, za da se testiraat sposobnostite za slusanje, razbiranje, pisuvanje, koregiranje gramaticki greski etc.

*K!40*

КАТАКОМБА
Член од
26 октомври 2008
Мислења
57
Поени од реакции
1
И јас имам полагано и не е многу тешко :nenene:

Kajgana Shop

На врв Bottom