Тиква

  • Креатор на темата Креатор на темата wild dolphin
  • Време на започнување Време на започнување
Пола соба во визба е полна пет различни врсти, за варење, за печење, за тикварник. Јадам само еден вид тие што се пржат со презла или брашно, другото ништо.

се пржат во презла и брашно што рецепт е тоа солен или благ?
 
Дечки имаше во саботата и ден на тиквата кој беше одбележан на плоштадот во Автокоманда. За жал каснам со инфо овојпат.
Еве по некоја фотка.
 
се пржат во презла и брашно што рецепт е тоа солен или благ?
Па сортата на тиква е таква да е солен рецептот и се јадат со киселина како пиперки печени. Сите останати се благи и за благ рецепт без разлика дали се печат или варат.
 
како помала јадев многу тиква и печена и варена и мазник со тиква се што се прави со тиква и еден специјалитет од тиква тикварник многу е вкусно ,а сега незнам зошто некако не ми е по кејф јадењето тиква .
 
Ja обожавам печена.. прсти да излижеш. :wink:
 
Обожавам тиква,особено испечена,кога ќе му седнам да јадам,цела сам ќе ја изедам.:back:
 
Naaaahhh...секој пат ми нудат од дома, ама не....никад.
 
јадам тиква...само што ја изедов :smir: блага...шо вика бабами...тиквава е мед :)
 
Здраво дечки,

Дали има некој кој може да ми прати рецепти за маџун и 'рчели. Мислам дека вака се викаат точно. Едното е гроздов мед, другото е во комбинација со тиква. На интернет ги пребарував сите можни термини ама никаде неможам да најдам рецепти, па претпоставувам некој од вас може да праша по дома или баба па да ми каже. Битно е да ги имаме на располагање сите затоа што се традиционални рецепти.

Благодарам однапред.
 
Dajte nekoj recept za torta od tikva:cuc: ? Edno vreme jadev takva torta i mi ostana vo sekjavanje, a nemam recept.:place: nema nikakvi dodatoci, ednostavno pandišpan so vkus na tikva, samo neznam dali so nešto se preliva, pošto taa što ja jadev beše sočna!
 
imgres
ја јадам и тоа како ама ова највеќе од се ммммммммммммммм нешто најубаво мераци :love:
 
Здраво дечки,

Дали има некој кој може да ми прати рецепти за маџун и 'рчели. Мислам дека вака се викаат точно. Едното е гроздов мед, другото е во комбинација со тиква. На интернет ги пребарував сите можни термини ама никаде неможам да најдам рецепти, па претпоставувам некој од вас може да праша по дома или баба па да ми каже. Битно е да ги имаме на располагање сите затоа што се традиционални рецепти.

Благодарам однапред.


Еве.

Состојки

  • 1 кгр. тиква
  • 1.400 гр. шекер
  • 3 л. вода
  • 1/2 пакетче лимонтус
  • варовита вода
1. Тиквата исчистете ја, излупете и исечете на парчиња како вие ќе одберете – има ребрасти ножови, една справа која вади спирали од тиквата, специјалното лажиче за вадење топчиња… останува на вас и зависи која алатка ја поседувате.
2. Растворете ја варта во вода, оставете да се сталожи, прецедете ја водата и ставете ја исечената тиква биде облиена.
3. Кога веќе тиквата ја добила потребната цврстина, се вади и се добро мие во неколку води.
4. Во тенџере ставете го шеќерот, додадете ја водата, ставете на оган. Кога ќе проврие водата со шеќерот (не правите шербет) ставете ја измиената тиква и нека се вари.
5. Кога ќе почне да се згустува шербетот, почнете да ја прскате тиквата со вода за да овозможите да се истата добро свари.
6. Пред самиот крај ставете лимонтусот, уште малку да повари и тргнете.
7. Во топлите рачели доколку имате ставете малку листови од цвекето Розетла, кај нас го викаме Кат,рче- прекрасна арома ќе им даде.
Рецептата за маџун веројатно друг ќе ти ја напише.​
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom