The Championship Wimbledon | 24 јуни - 7 јули, 2013 |

• Креатор на темата Креатор на темата Види Фотос
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не е за лутење работата, знае човекот да игра на трева само му требаат мечеви за да се привикне на истата. Јас не знам зошто не пријави некој од Хале или Квинс, барем еден меч таму да изиграше, да ја осетеше тревата. Реков и пак ќе речам, првите 2-3 меча за Надал беа од круцијално значење со оглед на тоа дека дојде без припрема на турниров. Ако ги победеше тие 2-3 меча и ако се уходаше малце мислам дека можеше да тера далеку, барем до дуелот со Федерер.

Дај еднаш да се објасниме за таа моја изјава, и крај.

Значи тревата, па дури и оваа модерната трева, бара специфичен вид на игра. Равни сервиси, сервис и волеј игра, скратување на поените, агресивна игра. Ништо од сето тоа Надал не го прави.

Денес на пример, на сервисот на Дарцис, Белгијанецот редовно имаше по два ефтини поени. Дали сервис винер, дали лесна реализација после сервисот, сеедно. После сервисот на Надал од друга страна, во 90% од случаевите се влегуваше во равноправен поен. Така е многу тешко да победиш. Тоа што Надал два пати го освои Вимблдон и со таква игра, само зборува за неговата неверојатна физичка супериорност. Но така не се трае. Денес Надал физички беше на некои 70% од неговите полни можности, и го изгуби мечот.

Пак ќе ти речам, Надал нема никакви карактеристики од она што ги прави добрите играчи на трева. Ако не дојде максимално спремен на Вимблдон, не може ништо да направи. И за сервисот ти зборував, ми кажа дека бил ОК.

Значи, не е ОК на трева. Слајс сервис на трева е исклучок, не правило. Надал скоро да е неспособен за равен сервис.

Тоа би било тоа, остануваат Мареј и Федерер како главни кандидати за титула, бидејќи и Новак не знае да игра на трева. Тој има многу подобар сервис од Надал, и равни удари, но е крајно лимитиран во движењата, плус на мрежа оди само ако има пожар на основната линија.
--- надополнето: 24 јуни 2013 во 23:19 ---
Хјуит ако земе сет на коњ е.

Немој да мислиш дека ти ја заборавив изјавата...

:icon_lol:

Добро мислам дека никој не очекуваше Надал да го освои Вимблдон, особено не по ждрепката каде вкрстува со Федерер, и што ќе беше меч кој Надал би можел да го добие само на кондиција, односно трчање, во што е посупериорен од Федерер.

Но секако, никој не очекуваше и да отпадне уште во првото коло. Пишав пост по ждрепката, дека нема шанси 4 од петминава носители да се у полуфинале и дека мора да има изненадување, некој од нив да отпадне порано. И најголеми шанси за отпаѓање од овие петмина им давав на Рафа и Ферер нормално, да речеме ете во трета рунда, но не очекував дека уште на старт ќе рикне Надал.

Иако, сеа па мислам дека и уште некој од големава тројка која остана ќе го попие пред полуфиналето. :)

p.s. Syn пишуј на кирилица бе, очобол е долг пост на латиница. :)

Фелисијано Лопез против Симон утре :pos: А во недела играа финале на турнир.

Доста правевте за најјаките играчи муабет бе , глорихантери !

da be stvarno, u pravo si, neznam zasto navika mi stana da pisuvam na латиница. ај у иднина ке сменам. еве почнав. оле.

Рафа повторно "губи по налог" на анти-допинг дружината... За некого неверојатно, но ќе дојде и денот кога се ќе излезе на сонце...

Филе :pos:

На што мислиш кога велиш дека некој се летал? И зошто ваква огорченост во постот? Ај некој од дечкиве што се убацува во подфорумов колку да каже нешто да разберам, ама ти барем подобро знаеш од ова. И фанови на Надал колку што јас сум член овде, никогаш не го исмејувале Роџер на овој начин ниту некогаш мавале ремет. Јас прва би се спротивставила на такво нешто.

Инаку, Хјуит дефинитивно ги има најодлепените навивачи. :icon_lol:

Имаше летачи во општата тема ми се чини, не можам да барам сега, од моб сум. Али однесувањето беше крајно арогантно по рг, разбирам тогаш освои, се врати по повредата, ама објективност 0 од поединци и затоа огорченост од моја страна. Ете еден од "вашите" се осмелува дс кажи дека го измислил тенисот за некои а пред тоа плука по цел турнир оти му отпаднал фаворитот. А немам ништо против Надал, освен ритуалите :D дел од навивачите се посебна приказна.

Дај еднаш да се објасниме за таа моја изјава, и крај.

Значи тревата, па дури и оваа модерната трева, бара специфичен вид на игра. Равни сервиси, сервис и волеј игра, скратување на поените, агресивна игра. Ништо од сето тоа Надал не го прави.

Денес на пример, на сервисот на Дарцис, Белгијанецот редовно имаше по два ефтини поени. Дали сервис винер, дали лесна реализација после сервисот, сеедно. После сервисот на Надал од друга страна, во 90% од случаевите се влегуваше во равноправен поен. Така е многу тешко да победиш. Тоа што Надал два пати го освои Вимблдон и со таква игра, само зборува за неговата неверојатна физичка супериорност. Но така не се трае. Денес Надал физички беше на некои 70% од неговите полни можности, и го изгуби мечот.

Пак ќе ти речам, Надал нема никакви карактеристики од она што ги прави добрите играчи на трева. Ако не дојде максимално спремен на Вимблдон, не може ништо да направи. И за сервисот ти зборував, ми кажа дека бил ОК.

Значи, не е ОК на трева. Слајс сервис на трева е исклучок, не правило. Надал скоро да е неспособен за равен сервис.

Тоа би било тоа, остануваат Мареј и Федерер како главни кандидати за титула, бидејќи и Новак не знае да игра на трева. Тој има многу подобар сервис од Надал, и равни удари, но е крајно лимитиран во движењата, плус на мрежа оди само ако има пожар на основната линија.
--- надополнето: 24 јуни 2013 во 23:19 ---

Немој да мислиш дека ти ја заборавив изјавата...

:icon_lol:

Па Федерер скоро и да не сервира рамни сервиси, па гледај му ги успесите на трева. Нема везе, не сакам да навлегувам во натамошни дискусии, се изјаснив веќе за овој пораз. Само ќе кажам дека постот ти е стварно на место, со тоа што со текот на годините Надал научи да игра на трева и веруј ми дека мечевите ги добива и на знаење, а не само на кондиција. Не му е прв пат ова, во 2007 или 2006 против Кендрик губеше 2-0 па ја сврте и на крај отиде до финалето без загубен сет. За Надал премногу е битно прилагодувањето на одредена подлога, а најбитно за на трева, тука за било кој играч е најтешко да се прилагоди затоа што отскокот на топчињата, движењата по теренот и се друго е многу поразлично отколку на земја или тврда. Он тоа на овој Вимблдон не го направи и затоа попи срамен пораз од 3-0. На 2-3 пати се извлекуваше со сила на форхенд иако беше далеку од одигрување на тој удар и го тераше топчето 1 метар во аут, нешто што на земја му е трејд марк. Исти ѓавол беше и со сервисот, не можеше да се состави човекот, да влезе во прав ритам. Така започна и на Ролан Гарос, па од 1/4 финалето па натака сервираше како лудак.

Да се разбереме, Надал никогаш не доминирал и нема ни да доминира на трева, не ми е тоа зборот. На трева колку сакаш биди спремен, ако ти се погоди некој Росол или Иснер/Јанович/Карлович и слично, можеш многу лесно да бидеш победен. Еден послаб свој сервис гем, или невнимание во тај брејкот и отиде мечот, затоа што на тие играчи правење брејк со полиција само. Ова зборам доколку им се погоди денот, ко лани на Росол да речеме. На тврда и земја веќе тоа доаѓа до израз, затоа што евентуалните недостатоци во одредени сегменти од играта можат да бидат анулирани со физичката подготвеност и константното трчање по теренот.

Syn
Реално гледано постот ти е на место и се согласувам воглавно, а највеќе околу делот со психичката бариера. Он и на Индијан Велс влезе со одредена доза на страв и претпазливост, со Харисон играше тај брејк и се мачеше, со Гулбис едвај жива глава извади, но тоа баш му помогна за понатамошните мечеви, он после тие два меча сфати дека не е ништо страшно повторно да игра на тврдата подлога и конечно почна да игра добар тенис. Ги нареди Федерер, Бердих и Делпо и освои титула. Е арно ама тоа не се повтори на Вимблдон. Пишав и претходно, Надал е играч кој се храни од самодовербата, ако он се напумпа со самодоверба нема кој да го сопре. Ноле на пример се храни со енергијата од публиката.

А за прогнозите не знам стварно брат, јас откако излезе ждребот реков дека пеколно тешко ќе е за Надал, со оглед на тоа дека требаше да ги победи Федерер, Мареј и Ноле по ред за да освои титула, но не и невозможно. Мислам дека тоа беше реален коментар од моја страна, е сеа можно некој од Надаловците да искоментирал пристрасно, дешава се, па јебига после 7 титули од 9 одиграни турнири, и плус две финалиња од тие 9 турнири апетитите се зголемија, и тоа во голема мера.

Ќе видиме, сега може да одмори малце од напорната сезона на земја, па потоа следуваат турнирите на тврда подлога, тука ќе се створи јасна слика околу тоа колку може Надал на брзите терени. Ако стига бар до 1/2 финале на истите тогаш тоа ќе е добар знак, ќе освои доста поени, но доколку повторно му се случи некој “Дарсис“ тогаш ќе е доста лошо.

IW е ултра спор турнир, со огромен скок на топките.....да не се повторувам пак, Надал титули надвор од оние на земја од 2009 до сега т.е. за 4.5 години = 3. Ако на ова се додаде фактот што Надал има веќе 27 години, и се носи со хронични повреди, тоа се горе доле реални проценки т.е. 15 слема.

Доаѓа времето на Мареј и Томич....за Ноле јасно е веќе, Федерер е при крај на кариерата, тоа е тоа.
Томич, лол. Просечен играч не знам што ви е, да беше ѕвер ќе почнеше да освојува уште на 16, 17...
--- надополнето: 25 јуни 2013 во 01:06 ---
Се чисти ждребов за Федекс полека :)
--- надополнето: 25 јуни 2013 во 01:42 ---
За тебе очигледно го имам измислено тенисот како игра, немам намера да се расправам, затоа и напишав како објаснување дека тоа е од мој аспект бидејќи сум фан на Рафа, доколку нешто не ти е јасно, немам намера да ти го објаснувам бидејќи нема да паѓам на многу ниско ниво за да се расправам, поштено си кажав дека Рафа одигра ужасно, Дарсис одлично и како последица на тоа Рафа си оди во Мајорка.

А како доказ можеби кажува мојата позиција на подфорумов, всушност на некој начин и јас сум креатор на истиот бидејќи пред тоа немаше подфорум за тенис, а секако и минимална дискусија поради тој проблем.
Дечко дај не биди до толку пристрасен, угледај се малце на Син, Стефан... они се реални и интересни за читање. Немој вака

Ја сум се утрипал, или топчето навистина забавува повеќе од нормалното на трева???

Дури и го пуштив Надал-Федерер од пред некоја година, да споредам...

Грешка си нешто, на трева отскокот е најнизок, а и топчето највеќе убрзува.

Некои го фураа Надал и ги потценија останатите играчи,али се деси најсрамното уште у прво коло да си спакуваш куфери :tapp:.
Да се надеваме дека Федерер и оваа година ќе изигра на големо ниво и ќе гледаме финале со Нолета :D.
Идеме кон 8-ма титула :vozbud:

Имаше летачи во општата тема ми се чини, не можам да барам сега, од моб сум. Али однесувањето беше крајно арогантно по рг, разбирам тогаш освои, се врати по повредата, ама објективност 0 од поединци и затоа огорченост од моја страна. Ете еден од "вашите" се осмелува дс кажи дека го измислил тенисот за некои а пред тоа плука по цел турнир оти му отпаднал фаворитот. А немам ништо против Надал, освен ритуалите :D дел од навивачите се посебна приказна.

Да не се разбереме погрешно. Знам јас дека си има фанови на Надал што тресат сешто и се субјективни без разлика на се. Ги читам де. :icon_lol: Ама од друга страна на неколку луѓе овде останува да го одржиме подфорумов со сите нишани, а ако се правдаме со деца што улетуваат и почнеме како нив да дискутираме пиши пропало на подфорумот. Тоа ми беше главната мисла.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom