Teжината на зборот "брак"

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Денешниве генерации не се материјал за брак.

Дедо ми ја купил баба ми за пари со кои си можел у тоа време да купиш два крупни вола(околу 2 илјади евра), а она го имала видено само еднашка во животот и тоа од далеку.
И покрај тоа што бракот бил договорен и не прозбореле ниту еден збор заедно доживеаа +50 години во брак се до смртта на дедо ми.

Денес младината нема почит, кон апсолутно ништо.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Денеска за жал зборот брак не се сфаќа толку сериозно како порано. Причина за тоа е ова модерно време во кое никој со никој не може да се толерира, не може да трае не може да решава проблеми, итн. Сето тоа резултира на развод и што повеќе разводи постојат толку повеќе луѓе и не се решаваат на тој чекор. Во минатото браковите биле договарани и најчесто мажот бил тој што придонесувал за целата фамилија. Поради таа причина жената била таа што со каков маж и да влезе во брак го трпела и се грижела за децата. Денеска жената работи и е самостојна што значи и да се реши на развод таа може да се грижи за самата себеси а не како што било порано. Според мене бракот треба да се случи кога ќе најдеш личност со која ќе можеш нормално да функционираш, да постои толеранција во границите на нормалата, да се знае како да се решаваат проблемите и отворено да се комуницира, да постои секогаш баланс итн.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Никаква тежина и никаква вредност.Порано било нешто како бизнис договор и се правел најчесто од некоја корист,денес како се склучува така и се распаѓа.

S

Shellshock nam67

Гостин
Brak ,da toa e institucija koja navistina e mnogu tesko da se odrzi posebno vo denesno vreme.Site sme nervozni ,napnati od ovoj brz zivot i ventil za izduvuvanje tesko naogame i koga ne go naogame se pukame vrz partnerot i najtesko e ako se fati na inat rabotata i ne se najde zaednicki jazik za nestata.Sekoj ima izdignuvanja i padovi pa taka i brakot.No , brakot i semejstvoto se najsveti nesta.Treba sekoj koj e vlezen vo brak i ima semejstvo da se trudi so site svoi sili da go zacuva iako mnogu cesto na kraj sme so tie sili,no ako ne se trudime da go zacuvame sto ponatamu?da se rasturi brak e mnogu lesno tesko e da se oddrzi samo silnite i tie sto imaat razbiranje naogaat sila da go prebrodat periodot koga na trkaloto na zivotot se dole.
ako gledas taka nema recept za uspesen brak nitu za kakva i da bilo druga rabota se e do kompromis i do lotarija srejka da te prati vo zivotot, da izberis mudoro parnter, partnerka, posto brakot e na dolgi relacii, i dobro treba da se izberi.
ne mozam da svatam lugje koi sto imaat na rabota problemi da mu se isturaat na soprugite pa zemi covece izduvaj se so sport so nekoja vrejka dodeka ti mine lutinata i besot.
--- надополнето: Oct 4, 2011 7:57 PM ---
Се сложувам дека бракот е вештачки наметнат од општеството.
Но бракот не го сфаќам како обврзување,туку како чин што е битен за твоето или сечие идно поколение.
Ова е Македонија и се запрашувам како ќе му биде на детето родено од родители кои само живеат заедно,а како што викаме ние-љубовта не ја крунисале со брак.
pa nikoj ne ve tera da odite vo brak
90 posto od brakovie se od nekoj interes bidi sigurna

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.794
Има многу да се зборува на темава, но сепак, јас сум против бракот како институција.
Зошто мораме се што е убаво да материјализираме?
Јас не сакам да стапам во брак, за мене нема никакво значење таа институција. Секако дека сакам да имам партнер (и имам) и сакам со него (или некој друг, кој знае) да имам дете и да живееме заедно, нормално.
Само не гледам ниту една разумна причина да потпишам документ дека сакам некого.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Има многу да се зборува на темава, но сепак, јас сум против бракот како институција.
Јас не сакам да стапам во брак, за мене нема никакво значење таа институција. Секако дека сакам да имам партнер (и имам) и сакам со него (или некој друг, кој знае) да имам дете и да живееме заедно, нормално.
Само не гледам ниту една разумна причина да потпишам документ дека сакам некого.
Што мислиш за разумна причина како детски додаток, здравствено осигурување ако си во тие 33% невработени, земање кредит од банка, олеснителна околност при купување на стан, некаква финансиска помош за не дај боже што ја дава државата во случај ако си го потпишала ливчето.
Не знам што се прави голема работа па ако си потпишал ливче со некого со кого планираш да живееш заедно, вака аргументот ти е хипстерски зошто бракот не е само религиозна институција или пак пиење за 200 души во кафана, односно не сакам зошто другите сакаат.

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
--- надополнето: Oct 4, 2011 7:57 PM ---
pa nikoj ne ve tera da odite vo brak
90 posto od brakovie se od nekoj interes bidi sigurna
Ако гледаме така на работите се во животот е од интерес.
Никој не не тера да одиме во брак како што кажуваш ти,самиот живот го наметнува како еден вид потреба.
Машките се поголеми страшливци за разлика од нас жените.Многу Ве вознемирува поимот брак.
Похрабри сме без разлика што вие сте посилни.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.835
Поени од реакции
20.289
Кхм.. абре деца (грото од вас погоре) што туку рипате, не верувале во институција брак, не сакале брак, па има ли нешто што знаете дека го сакате? Ако не верувате во институција ондак сите институции треба под кључ да се стаат бидејќи се наметнати од општеството, сум кажала на повеќе теми ајде и тука, за брак ти треба ем муда ем да се жртвуваш, знаејќи дека човекот е страшен егоист по природа бракот му доаѓа како најтежок тест, дали можеш да се одречеш од некои работи и да ставиш други како приоритет, дали можеш себе си да се замислиш како единка во 5 члена фамилија и да дишеш со сите 5? Мислите ли дека тоа ливче што го потпишувате е нешто вредно и дека ве држи заедно, не напротив вредно е она дома што го створате и градите секојдневно, вредно е воспитувањето на вашите дечиња, доприносот, а најдраги и највредни се оние искрадени моменти кога ќе се гушнеш со партнерот и ќе видиш до кај ти дошол планот и што тоа си постигнал, влечкање сто годишно, ебење ради празнење, сето тоа минува ко сон, се знае што е вредно и што се памети, кога некој вас ќе дојде и ќе ми каже дека го исполнува нешто повеќе од прегратката на своето дете и кога со полни очи љубов ќе ти каже мамо/тато те сакам најмногу на свет, јас пред сите вас ќе го земам изводот на венчани и ќе го скинам, и ќе ви симнам капа.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
Брак ...па за мене тоа значи формирање семејство со човекот што го сакаш и со кој ти е убаво.Да легнуваш покрај него/неа....да стануваш покрај истиот.Да јадете заедно.да пиете заедно кафе насабајле...итн и да правите еден куп ствари кои додека сте биле у врска не сте ги правеле заедно.И потоа доаѓа она најважното...да имате деца ,да ги чувате,да се грижите за нив,да идете заедно на викенд....Можеби е наметнат од општеството но убаво е што постои.Разводи има се повеќе не знам зашто можеби затоашто времињата се сменија,живееме брзо,работиме по 12 саати и кога ќе се вратиш дома немаш време ни да јадеш,па се помалку внимание се обрнува на партнерот и децата.Но и тоа зависи од човек до човек. Постојат на пр луѓе кои се разведуваат за банални работи на пр оти сопругот не и давал да носи премногу кратко и тоа за мене е многу смешно и глупаво.Како и да е убаво е што постои бракот ....не сум за врска со некого со кој имам се дури и деца ама не се венчаваме зашто вака ни е убаво...тоа не можам да го сфатам ниту пак сакам.

S

Shellshock nam67

Гостин
Ако гледаме така на работите се во животот е од интерес.
Никој не не тера да одиме во брак како што кажуваш ти,самиот живот го наметнува како еден вид потреба.
Машките се поголеми страшливци за разлика од нас жените.Многу Ве вознемирува поимот брак.
Похрабри сме без разлика што вие сте посилни.
ne bi rekol deka e taka kaj sekogo e individualno
eve od moe ime kazuvam dokolku ja nadam devojkata sto ce ja sakam, i sto ce mi bide ubava voopsto ne mi e strav od brakot naprotiv, mislam deka mnogu pozitivno bi vlijael na mene se skrasuvas imas dom zena deca znaci na nekoj nacin imas spokojstvo, otkolku da akas od klub vo klub vo potraga po devojka so koj znae kakvo minato pominato.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.794
Што мислиш за разумна причина како детски додаток, здравствено осигурување ако си во тие 33% невработени, земање кредит од банка, олеснителна околност при купување на стан, некаква финансиска помош за не дај боже што ја дава државата во случај ако си го потпишала ливчето.
Не знам што се прави голема работа па ако си потпишал ливче со некого со кого планираш да живееш заедно, вака аргументот ти е хипстерски зошто бракот не е само религиозна институција или пак пиење за 200 души во кафана, односно не сакам зошто другите сакаат.
Тоа што бракот е направен ,граѓански, не го исклучува неговото потекло - религиозно.
А бидејќи ги наброја овие разумни причини, јас пак, не гледам ни една разумна причина да имам дете, ако ниту еден од нас двајца не е вработен..
Не ми се допаѓа таа институција. Можеби ќе бидам во неа, не знам, рано е. Ама не ја сакам. И според тоа, он топик, бракот нема никакво значење за мене.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
ти не потпишуваш документ за да некому му докажеш дека го сакаш...туку едноставно затоа што ти самата или самиот го сакаш тоа.Мене воопшто не ми се допаѓа тоа да имам дечко и да имам дете со него а да не ја официјализираме врската.Зошто да не сакам човекот на мојот живот да го нарекувам мој сопруг ??? не ми е јасно али нема врска секој си има свои правила на играње.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.794
ти не потпишуваш документ за да некому му докажеш дека го сакаш...туку едноставно затоа што ти самата или самиот го сакаш тоа.Мене воопшто не ми се допаѓа тоа да имам дечко и да имам дете со него а да не ја официјализираме врската.Зошто да не сакам човекот на мојот живот да го нарекувам мој сопруг ??? не ми е јасно али нема врска секој си има свои правила на играње.
И јас не разбирам зошто имате потреба партнерите да ги нарекувате дечко/вереник/сопруг. Демек, статусот во вашиот живот му се менува?
Јас би имала дете со мојот партнер, брачно или вонбрачно.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
И јас не разбирам зошто имате потреба партнерите да ги нарекувате дечко/вереник/сопруг. Демек, статусот во вашиот живот му се менува?
Јас би имала дете со мојот партнер, брачно или вонбрачно.
земи касни нешто...те гелдам гладна си,а и треба да растеш...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Тоа што бракот е направен ,граѓански, не го исклучува неговото потекло - религиозно.
А бидејќи ги наброја овие разумни причини, јас пак, не гледам ни една разумна причина да имам дете, ако ниту еден од нас двајца не е вработен..
Не ми се допаѓа таа институција. Можеби ќе бидам во неа, не знам, рано е. Ама не ја сакам. И според тоа, он топик, бракот нема никакво значење за мене.
Лично и за мене нема никакво значење од причина што сум атеист, а тој е по дифолт некаква религиозна институција за да можат двајца луѓе да имаат непречено сексуални односи, ама ако дојди ред да плаќам такса од хххх денари зошто ги прегазив 28 год. тогаш ќе се нацртам пред матично да го потпишам документот и да направам граѓански брак рековме ишалах ако имаме некој со кој мислиме да делиме заеднички кров.
Муабетот ми беше што е толку страшно или пак ти е одбивно ако потпишеш документот со кој евидентно ќе имаш некој бенефит од државата со некој што го сакаш?
Ако се однесува за венчавање во црква или пак мислеше за таков вид на брак се извинувам за недоразбирање.

Kajgana Shop

На врв Bottom