Teжината на зборот "брак"

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.249
Не постои буквална тежина, постои задоволство од...се во бракот... Ова го покажуваат и истражувањата од каде се гледа дека брачните двојки живеат во просек подолго. На страна истражувањата, сметам дека зборот "брак" има голема одговорност и мора навистина да се сфати сериозно со сите негови ап ен даун моменти.

Се сложувам дека бракот е вештачки наметнат од општеството.
.
а што е природно во општеството. Која институција, активност, здружување...?

Инаку оф топик... бракот бил познат и кај античките грци (па некои форми можеби и пред овој период), што значи потеклото не му е баш религиозно, а според текстот вели имало повеќе цели...најчесто од интерес плус државата имала интерес од добивање легитимен здрав пород. Мажот бил на возраст од 30-тина (после отслужување на воен рок), а жената на 15-16 години, обавезно невина...со што паѓа во вода и потеклото на невиноста како услов за христијански брак.
Early marriage was borne of ancient societies' need to secure a safe environment in which to breed, handle the granting of property rights, and protect bloodlines. Ancient Hebrew law required a man to become the husband of a deceased brother's widow.
But even in these early times, marriage was much about love and desire as it was social and economic stability. In its roundness, the engagement ring, a custom dating back to the Ancient Rome, is believed to represent eternity and everlasting union. It was once believed a vein or nerve ran directly from the 'ring' finger of the left hand to the heart.
Many other modern day marriage traditions have their origins in these ancient times. Newly-weds are said to have aided fertility by drinking a brew made from honey during certain lunar phases and it is this tradition from which we derive the origins of the word 'honeymoon'.
As time goes by in the long history of marriage, the present, with the knowledge learnt from our forefather, begin to hold the view that regardless of how people enter into matrimony, marriage is a bond between two people that involves responsibility and legalities, as well as commitment and challenge. That concept of marriage hasn’t changed through the ages.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Бракот постоел и ќе постои. Ама постојат луѓе кои не сакаат да склучуваат брак затоа што се плашат и имаат страв и не се убедени дека ќе можат да успеат да функционираат со заветот што го дале дека сакаат животот да го поминат со својот партнер/ партнерка. Ако не постоел бракот ќе сме биле сите уште во првобитното општество. Од кога постојат закони од кога човекот почнал да се социјализира од тогаш и постои бракот.
--- надополнето: Oct 5, 2011 4:50 PM ---
Не постои буквална тежина, постои задоволство од...се во бракот... Ова го покажуваат и истражувањата од каде се гледа дека брачните двојки живеат во просек подолго. На страна истражувањата, сметам дека зборот "брак" има голема одговорност и мора навистина да се сфати сериозно со сите негови ап ен даун моменти.

Инаку оф топик... бракот бил познат и кај античките грци (па некои форми можеби и пред овој период), што значи потеклото не му е баш религиозно, а според текстот вели имало повеќе цели...најчесто од интерес плус државата имала интерес од добивање легитимен здрав пород. Мажот бил на возраст од 30-тина (после отслужување на воен рок), а жената на 15-16 години, обавезно невина...со што паѓа во вода и потеклото на невиноста како услов за христијански брак.
Ми ги зеде зборовите од уста што се вика. :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.794
Лично и за мене нема никакво значење од причина што сум атеист, а тој е по дифолт некаква религиозна институција за да можат двајца луѓе да имаат непречено сексуални односи, ама ако дојди ред да плаќам такса од хххх денари зошто ги прегазив 28 год. тогаш ќе се нацртам пред матично да го потпишам документот и да направам граѓански брак рековме ишалах ако имаме некој со кој мислиме да делиме заеднички кров.
Муабетот ми беше што е толку страшно или пак ти е одбивно ако потпишеш документот со кој евидентно ќе имаш некој бенефит од државата со некој што го сакаш?
Ако се однесува за венчавање во црква или пак мислеше за таков вид на брак се извинувам за недоразбирање.
Скраја да е, и подалеку од мене сите можни цркви и остали жими-мајка установи.
Ишалах е на арапски ,Дај Боже, па како атеист... :)

Настрана од тоа, не го сакам како никава институција зошто се обврзувам пред државата дека некого ќе го сакам до смрт, а тоа си е правна категорија, па да речеме, ако утре не сакам повеќе да бидам со него (нели, да си имам причини) за развод треба да ја наведам причината.
А за да го шутнам чисто онака, треба само да му кажам чао, доколку не е вмешана и државата во мојот љубовносексуален живот.
И при евентуална разделба, детето би патело помалку доколку не се влечкаме по судови чие ќе биде, па имот да делиме, итн.
На државата и плаќаш сума од мислам нецели 1000 денари годишно.
Подобро тие, отколку да имам према некој што не ми е дете обврски потпишани со договор.
Иначе, не ги сакам и циганине пред матично и фрлањето бонбомни и тетките кои бацуваат :)

Шала на страна, ако веќе склучувам брак, далеку ќе биде тоа од матично... со матичарот - дома.

А во врска со темата - никаква тежина ми нема зборот брак, ниту пак партнеров поише ќе го сакам ако го викам сопруг. Како што кажа Ветроебачот, може чисто од финансиски аспект (да заштедам де) да речам да. И без идиотски бомбоњери.
--- надополнето: Oct 5, 2011 5:12 PM ---

Па 15-16 имала... и мене ме загрижува губењето невиност пред 16...... исто како и невиноста на 18+ ....
--- надополнето: Oct 5, 2011 5:15 PM ---
Бракот постоел и ќе постои. Ама постојат луѓе кои не сакаат да склучуваат брак затоа што се плашат и имаат страв и не се убедени дека ќе можат да успеат да функционираат со заветот што го дале дека сакаат животот да го поминат со својот партнер/ партнерка. Ако не постоел бракот ќе сме биле сите уште во првобитното општество. Од кога постојат закони од кога човекот почнал да се социјализира од тогаш и постои бракот.
--- надополнето: Oct 5, 2011 4:50 PM ---

Ми ги зеде зборовите од уста што се вика. :)
1. Тоа во матично се вика договор. Во црква може како сака да се вика, бракот од аспект на државата е договор. Затоа носи права и обврски.

2. Не би рекла дека институцијата брак е одговорна за напредокот и настанокот на цивилизацијата.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Скраја да е, и подалеку од мене сите можни цркви и остали жими-мајка установи.
Ишалах е на арапски ,Дај Боже, па како атеист... :)

Настрана од тоа, не го сакам како никава институција зошто се обврзувам пред државата дека некого ќе го сакам до смрт, а тоа си е правна категорија, па да речеме, ако утре не сакам повеќе да бидам со него (нели, да си имам причини) за развод треба да ја наведам причината.
А за да го шутнам чисто онака, треба само да му кажам чао, доколку не е вмешана и државата во мојот љубовносексуален живот.
И при евентуална разделба, детето би патело помалку доколку не се влечкаме по судови чие ќе биде, па имот да делиме, итн.
На државата и плаќаш сума од мислам нецели 1000 денари годишно.
Подобро тие, отколку да имам према некој што не ми е дете обврски потпишани со договор.
Иначе, не ги сакам и циганине пред матично и фрлањето бонбомни и тетките кои бацуваат :)

Шала на страна, ако веќе склучувам брак, далеку ќе биде тоа од матично... со матичарот - дома.

А во врска со темата - никаква тежина ми нема зборот брак, ниту пак партнеров поише ќе го сакам ако го викам сопруг. Како што кажа Ветроебачот, може чисто од финансиски аспект (да заштедам де) да речам да. И без идиотски бомбоњери.
--- надополнето: Oct 5, 2011 5:12 PM ---

Па 15-16 имала... и мене ме загрижува губењето невиност пред 16...... исто како и невиноста на 18+ ....
--- надополнето: Oct 5, 2011 5:15 PM ---

1. Тоа во матично се вика договор. Во црква може како сака да се вика, бракот од аспект на државата е договор. Затоа носи права и обврски.

2. Не би рекла дека институцијата брак е одговорна за напредокот и настанокот на цивилизацијата.
Добро викаш го сакаш патнерот и сакате да живеете заедно. Ако се сакате зошто да не постои ден кога ќе ја крунисате вашата љубов. Зошто да не постои ден кога ќе биде само за вас двајцата кога сите ќе се радувате на тој ден. Не мора да се паради и не знам какви церемонии. Зошто да не постои ден кога сите ќе се радуваат за вас двајцата и кога ќе биде посебно одбележан денот на склучувањето на договорот како што некои го нарекуваа. Ако не посоеше бракот па макар и на парче хартија што ќе станеше со светот. Еве никој не е обврзан спрема никој така. Секој ден секој човек ќе се селеше некаде. Додека баш тоа парче хартија ги прави луѓето на некој начин да размислат на други работи пред да сакат да се разведат.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.794
Добро викаш го сакаш патнерот и сакате да живеете заедно. Ако се сакате зошто да не постои ден кога ќе ја крунисате вашата љубов. Зошто да не постои ден кога ќе биде само за вас двајцата кога сите ќе се радувате на тој ден. Не мора да се паради и не знам какви церемонии. Зошто да не постои ден кога сите ќе се радуваат за вас двајцата и кога ќе биде посебно одбележан денот на склучувањето на договорот како што некои го нарекуваа. Ако не посоеше бракот па макар и на парче хартија што ќе станеше со светот. Еве никој не е обврзан спрема никој така. Секој ден секој човек ќе се селеше некаде. Додека баш тоа парче хартија ги прави луѓето на некој начин да размислат на други работи пред да сакат да се разведат.
Прво бракот не е церемонија и крунисување на љубов. Бракот е многу повеќе од тоа. Каква црна љубов, колку бракови се направија од љубов?
Повеќе се од ,,ми дојде време,, , ,,малце сум трудна,, и ,,материјална сигурност,, и ,,не седи на празно дома чупе,,.

И тие ,,сите,, што се радуваат не се дојдени да се ,,радуваат,, туку да се начукаат наиграат на сељачка музика итн.

И светот не го врти бракот.
Светот го вртат парите.
Било и ќе биде така.

А тоа парче хартија ги тера луѓето да размислат дали ќе се разведат, чисто финансиски што ќе изгубат.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Прво бракот не е церемонија и крунисување на љубов. Бракот е многу повеќе од тоа. Каква црна љубов, колку бракови се направија од љубов?
Повеќе се од ,,ми дојде време,, , ,,малце сум трудна,, и ,,материјална сигурност,, и ,,не седи на празно дома чупе,,.

И тие ,,сите,, што се радуваат не се дојдени да се ,,радуваат,, туку да се начукаат наиграат на сељачка музика итн.

И светот не го врти бракот.
Светот го вртат парите.
Било и ќе биде така.

А тоа парче хартија ги тера луѓето да размислат дали ќе се разведат, чисто финансиски што ќе изгубат.
Секој си има право на свое мислење. :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.249

Социологија...семејството (како што клетката е најмала функционална единица на секој жив организам) е основа на општеството. А семејството како се формира? Ако имама партнерка и имам деца со неа, по некое време имам и дете со друга партнерка (што не е незаконски, не е бигамија) за после пак да имама уште едно дете со првата партнерка...што во случајов претставува семејство. Може да нагаѓаме со денови...плус овде ако замешаме и хомосексуални партнери на некоја од партнерките...сречно и весело друштванце :)
од Универзалната Декларација за Права на Човекот (1948, ОН)
Член 16
1.Полнолетните мажи и жени без какви било ограничувања во поглед на расата, државјанството или вероисповедта, имаат право да склучат брак и да засноваат семејство. Тие се рамноправни при склучувањето на бракот за време на неговото траење и при неговиот развод.
2.Бракот може да се заклучи со слободна и потполна согласност на лицата кои стапуваат во брак
3.Семејството е природна и основна клетка на општеството и има право на заштита од општеството и државата.
И нешто за тоа како се остварува семејното право
Поим Предмет и Извори на Семејното Право
Светот го вртат парите.
се додека читам како млади луѓе го гледаат светот само низ призмата на парите...не е на арно. Но, не е ништо чудно...не знаат воопшто што значи ниту се сретнале во стварност со поимот брак, семејство, деца...
погрешно...бракот не е перење и делба на куќа. Многу луѓе се земаат крајно сиромашно, невработени, од денес до утре...бракот не е интерес, не е пари... тешко е човек да сфати ако не сака или ако не живее во брак со некого.

Затоа изгледа самиот збор брак има тежина...многумина погрешно или воопшто не го разбираат.
--- надополнето: Oct 5, 2011 5:49 PM ---
Секој си има право на свое мислење. :)
точно, но некои луѓе и без да влезат во брак, све знаат за него...тука нема што повеќе да се збори освен да дигне човек раце.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
И јас не разбирам зошто имате потреба партнерите да ги нарекувате дечко/вереник/сопруг. Демек, статусот во вашиот живот му се менува?
Јас би имала дете со мојот партнер, брачно или вонбрачно.
јас познавам бизнис партнери и партнер за матура ...ама човекот кој го сакам и со кој сакам да ја делам живеачката понатака нема да го нарекувам партнер туку дечко или сопруг зашто тоа и е .Навистина не разбирам зошто ако некој го сакам и сакам да биде татко на моите деца да не стапам во брак со него...значи да биде мој сопруг,и јас и моите деца да го носат неговото презиме??? Се слагам со Луртз апсолутно кога вели дека семејството е основа на општеството.Така било така и ќе биде....колку и да сум модерна и слободна во некои сфаќања...кога се работи за вакви теми сум реална...Многу погрешно го сфаќате бракот...зошто тоа да ти биоде обврска дека некого го сакаш???Ти и онака го сакаш тој некој...Не гледам причина зошто да не ми биде сопруг и моите деца да не го носат неговото презиме

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Социологија...семејството (како што клетката е најмала функционална единица на секој жив организам) е основа на општеството. А семејството како се формира? Ако имама партнерка и имам деца со неа, по некое време имам и дете со друга партнерка (што не е незаконски, не е бигамија) за после пак да имама уште едно дете со првата партнерка...што во случајов претставува семејство? Ме да нагаѓаме со денови

се додека читам како млади луѓе го гледаат светот само низ призмата на парите...не е на арно. Но, не е ништо чудно...не знаат воопшто што значи ниту се сретнале во стварност со поимот брак, семејство, деца...
погрешно...бракот не е перење и делба на куќа. Многу луѓе се земаат крајно сиромашно, невработени, од денес до утре...бракот не е интерес, не е пари... тешко е човек да сфати ако не сака или ако не ни пробал да живее во брак со некого.

Затоа изгледа самиот збор брак има тежина...многумина погрешно или воопшто не го разбираат.
точно, но нечии мислења се како да сто години живееле во брак и се знаат за него...тука нема што повеќе да се збори освен да дигне човек раце.
Баш така секој на различен начин го разбира. Иако не сум во брак јас го сфаќам како заедница во која треба заедно да се решават проблеми нормално да се функционира и да се има голема толеранција бидејќи само тоа може да помогне во успешноста на еден брак. Работата дава сигурност и помага во задоволувањето на секојдневните потреби на човекот за храна, сметки, облека итн. Погрешно е сфаќањето дека својот партнер треба да се избере според колку пари поради фактот еве да земеме пример што тогаш кога тој има пари а има порок и се коцка и преку ноќ го изгубил богатството што го имал што тогаш како ќе се снајде тој брачен пар кога би нашол се на готово откога и двајцата ќе сработат и спечалат тогаш ќе им биде послатко барем тоа е мое мислење. итн.

Член од
11 септември 2011
Мислења
358
Поени од реакции
608
Бракот е вештачка створевина и единствен начин женката да го скроти мажјакот кој природно е полигамно суштество и во животот му се потребни повеќе женки за расплод, а женката по природа е моногамно суштество и често како изговор за полигамната природа на мажот практикува промискуитет.
Постои и народна поговорка за бракот:
"Врзана козица-мирна горица" :) што значи дека ако не ја врзеш козата маме ќе и ебе на тревата . . .
Бракот не е ништо друго освен јадење, ебење и спиење заедно помеѓу една жена и еден маж и тоа со тапија.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Бракот е вештачка створевина и единствен начин женката да го скроти мажјакот кој природно е полигамно суштество и во животот му се потребни повеќе женки за расплод, а женката по природа е моногамно суштество и често како изговор за полигамната природа на мажот практикува промискуитет.
Постои и народна поговорка за бракот:
"Врзана козица-мирна горица" :) што значи дека ако не ја врзеш козата маме ќе и ебе на тревата . . .
Бракот не е ништо друго освен јадење, ебење и спиење заедно помеѓу една жена и еден маж и тоа со тапија.
:LOL: Ама ме насмеа со постов. Да си купиме од тие поголемите синџири за да ве скротиме нешто во последно време многу кривини се фаќаат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.249
:LOL: Ама ме насмеа со постов. Да си купиме од тие поголемите синџири за да ве скротиме нешто во последно време многу кривини се фаќаат.
тоа обавезно. Без "синџири" и кај куче нема дисциплина

абе ние и кафе пиеме заедно...некогаш и мубает ќе напрајме. Порано и карти игравме ама стално губев...затоа прекинавме :(

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
тоа обавезно. Без "синџири" и кај куче нема дисциплина

абе ние и кафе пиеме заедно...некогаш и мубает ќе напрајме. Порано и карти игравме ама стално губев...затоа прекинавме :(
Само не знам кој режим на дициплина да го применам во брак дали на Хитлер, Сталин или Чаушеску?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.249
Само не знам кој режим на дициплина да го применам во брак дали на Хитлер, Сталин или Чаушеску?
Ех камо да ја знаев/ме универзалната патека за успех...дали Сталин, Хомеини, Ганди или Чаушеску, едино е сигурно дека тоа ќе зависи од вас

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.794
јас познавам бизнис партнери и партнер за матура ...ама човекот кој го сакам и со кој сакам да ја делам живеачката понатака нема да го нарекувам партнер туку дечко или сопруг зашто тоа и е .Навистина не разбирам зошто ако некој го сакам и сакам да биде татко на моите деца да не стапам во брак со него...значи да биде мој сопруг,и јас и моите деца да го носат неговото презиме??? Се слагам со Луртз апсолутно кога вели дека семејството е основа на општеството.Така било така и ќе биде....колку и да сум модерна и слободна во некои сфаќања...кога се работи за вакви теми сум реална...Многу погрешно го сфаќате бракот...зошто тоа да ти биоде обврска дека некого го сакаш???Ти и онака го сакаш тој некој...Не гледам причина зошто да не ми биде сопруг и моите деца да не го носат неговото презиме
Исто како што јас не гледам причина моите деца и јас да не го носиме и моето презиме, покрај неговото, и зошто да го викам дечко/вереник/сопруг, санки љубовта се менува заедно со статусот. Граѓански брак од практични причини би прифатила, иако не ми се допаѓа, но да се мавам од земја дека е тоа нешто невидено, не. За мене е тоа само договор и така се поставувам према него.
Лична перцепција.
Тоа е и темата. Што значи брак за вас?
За мене парче хартија со која се договарам со партнерот дека децата што ќе ги родам имаат загарантирана грижа од негова страна (финансиска, на емоционална не можам да го натерам).
--- надополнето: Oct 5, 2011 11:14 PM ---
Социологија...семејството (како што клетката е најмала функционална единица на секој жив организам) е основа на општеството. А семејството како се формира? Ако имама партнерка и имам деца со неа, по некое време имам и дете со друга партнерка (што не е незаконски, не е бигамија) за после пак да имама уште едно дете со првата партнерка...што во случајов претставува семејство. Може да нагаѓаме со денови...плус овде ако замешаме и хомосексуални партнери на некоја од партнерките...сречно и весело друштванце :)

погрешно...бракот не е перење и делба на куќа. Многу луѓе се земаат крајно сиромашно, невработени, од денес до утре...бракот не е интерес, не е пари... тешко е човек да сфати ако не сака или ако не живее во брак со некого.

точно, но некои луѓе и без да влезат во брак, све знаат за него...тука нема што повеќе да се збори освен да дигне човек раце.
Луртз, со сета почит, ама ти си религиозен човек. Од религиозни луѓе тешко ми оди да прифатам совет. Зошто низ различна призма гледаме на работите. А и кај феминизмот си кажа работи кои ме ставаат во позиција два пати да размислам со кого разговарам.

Инаку, семејството е основна клетка на општеството. Брак и семејство не се синоними. Да беа, ќе ги деградиравме семејствата со еден родител, кој сакал или не сакал - е еден. Еден родител и дете - е семејство. Двајца партнери кои живеат 10 години заедно на едно место, државата ги третира како семејство.
Бракот како јас го гледам, не можеш да ми кажеш дека грешам. Зошто зборувам за мојот живот, а не како е или како треба да биде општо прифатено. Ниту ти не знаеш баш се за бракот, знаеш за твојот брак. Освен ако не си бил во повеќе бракови.
И да, колку јас да не сакам, светот го вртат парите. Не се прави наудрен.
Не знам кој трубеше дека од финансиски аспект подобро се живеело во СФРЈ и дека ова е се лажен патриотизам, сите марш надвор на печалба. Јас не сум таа што гледа пари. Напротив.

Бракот не е перење и делба. Но тоа што ти го правиш во брак, јас знам луѓе кои го прават и без брак. Баш познавам многу парови кои живеат заедно и имаат деца, и се подолго од 15 години заедно, и никогаш немаат склучено брак. Што се подобри тие во брак од нив?

Тоа е мое мислење - бракот е само договор меѓу двајца партнери, кој може да биде раскинат и стабилни луѓе го склучуваат од основани причини, а нестабилни од причини како ,,време ми е,, ,,малце трудна,, ,,не седи за џабе дома иди мажи се,,.

Kajgana Shop

На врв Bottom