Не сум чул до сега владата да пропагира студирање на два факултета паралелно, ако е така ондак црн бумбар. Многу знаења и умеења во животот се стекнуваат и надвор од образовните институции, нема потреба од создавање роботи. Ваквата појава нека остане на изолирани случаи. :smir:
Има реклама сум ја гледала на неколку телевизии. Ги поттикнуваат младите да се запишуваат на факултет.
Нормално им требаат студенти отворија 100 факултети, ја зголемија партиципацијата, менуваат закони до половина, па уште и во рекламата наведуваат дека многу студенти во странство (мислам дека ја спомнува тука Словенија ама не сум сигурна) студираат на два факултета паралелно па зашто тоа да не е случај и со Македонија.
Фин е текстот што го читаат да, само реалноста е поинаква. Не гледам никаков напредок во образованието и се помалку се цени факултетска диплома. Ако немаш книшче и врски џабе ти е. Ама и клошар да си со основно можеш се да успееш ако тие две работи ги имаш (книшче и врски).
Инаку не сум размислувала сериозно, но би студирала можеби на два факултета (мада ме мрзи

) но да имам поволности со тоа. А не со огромни партиципации, со застарен систем на образование (каде ретко на кој факултет може да се организира навистина да можеш 2 факултети да учиш, зашто кога сакаат си закажуваат испити), па и плус имаме ужасна стипендија од само 50сетина евра. Со нив не можеш ни пола од основните трошоци на факултет да ги надоместиш. А плус што само 1500 студенти добиваат стипендија. А и имаме државна квота, која е се само не државна и бесплатна каква што треба навистина да биде.
Кога би имало услови, кога би се подобрило образованието и кога повеќе би се ценело може би имало амбициозни студенти кои ќе учат два факултети.
Засега тој број е мал, али сепак ги има. Повеќето се одлучуваат за постдипломски од друга област, него паралелно да учат друг факултет, и тоа заради средствата нормално. А заради тоа што не се цени!