Стипендии

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
Не се укинати туку ќе бидат заменети со стипендии, веројатно со некоја помала вредност од другиве стипендии.

Јас слушнав дека ќе се делат стипендии за голем број студенти врз основа на постигнатиот успех. Тој со највисок посек ќе зема највисок стипендија, тој со понизок - помала итн... Демек ваквиот проект сеуште бил сеуште во преговори, а може и да се само чисти шпекулации.

Абе да прашам... Стипендии за мастер студии натака постојат?

Не се укинати туку ќе бидат заменети со стипендии, веројатно со некоја помала вредност од другиве стипендии.

A за овие други стипендии со помала вредност ќе биде ли различен и потребниот просек како што им е различна и вредноста ?

A за овие други стипендии со помала вредност ќе биде ли различен и потребниот просек како што им е различна и вредноста ?
Тоа ќе треба да го прашаш министерот :) Ама логично би било да биде така како што кажуваш.

Абе да прашам... Стипендии за мастер студии натака постојат?

Дап постојат. Годинава во март искочија.
Од општествени науки дадоа 30 стипендии од 700 пријавени и сите беа со просек од 10,00 до 9,91!
А документи еден куп имаш, плус 7-8 документи на нотар се носат значи по 100 или 150 ден од документ.
Така да ако немаш прееееееедобар просек не пробувај икрено. На правен беше така? Затоа ти потенцирав за општествени. Додека...

оние постдипломци од природно математичките и техничко технолошките науки им даваа тродупло стипендии и одбиени имаше премалку, по 10тина !
Така да ние отфрлени од државата.
А стипендиите беа во 3 категории во зависност од факултетот, по 4500 ден 10 месеци.

Пристигна и последната рата од студентските стипендии за оваа учебна година... Лани, веднаш после стигнувањето на последната, веднаш ми се затвори софтверот на e-banking (систем за електронско банкарство), нешто што не е случај и оваа година, е тоа дека сметката остана остворена.... Тоа, би требало да значи дека ке има и 10 стипендија, како награда од Премиерчето наше.... Но, не верувам јас во тоа...

Поздрав

Кредити

Знае ли некој, дали ке ги исплатат кредитите од лани?Тие што веке имаат аплицирано.Затоа што уште немаат пратено ниедна рата :toe:

дали некој знае дали ќе ги доисплатат до крај кредитот за старите корисници зошто проверив јас и кај мене има исплатено само до 6 рата????????????

дали некој знае дали ќе ги доисплатат до крај кредитот за старите корисници зошто проверив јас и кај мене има исплатено само до 6 рата????????????

и јас се прашувам истото!по некоја логика би требало да го доисплатат,уште 3 рати се за стари корисници!

Има една рата за стари корисници на кредит.За новите корисници навистина ми е жал што нема пари,чекавте цела година,ама тоа е реалноста македонска

едно прашање до поупатените :
дали знае некој кога е периодот кога треба да се поднесат документите за продолжување на стипендија?? т.е дали има објавено негде датум?? фала однапред

Знае ли некој, дали ке ги исплатат кредитите од лани?Тие што веке имаат аплицирано.Затоа што уште немаат пратено ниедна рата :toe:

Пред неколку месеци заслушав на вести ко демек до нова година ќе ги исплателе топтан. Е сега, на нас останува да се надеваме.
Од друга страна пак, слушам од некои, демек на сосема трети им исплатиле веќе по една рата уште на почетокот, ама јас лично не сум разбрал за такви досега.

Пред неколку месеци заслушав на вести ко демек до нова година ќе ги исплателе топтан. Е сега, на нас останува да се надеваме.
Од друга страна пак, слушам од некои, демек на сосема трети им исплатиле веќе по една рата уште на почетокот, ама јас лично не сум разбрал за такви досега.
е нема такви многу јасно, а тоа дека до нова година ке исплателе све топтан, важи за оние коишто зимаат стипендии, и старите корисници на кредит, а за нас новите корисници, ке нема такво нешто... ќе се укинат кредитите и ќе има нови стипендии со помал износ... е сеа прашањето е, дали ние што требаше да земеме кредит, за годинава 09/10 нема да земеме ништо, и доколку сакаме да земеме нешто од стипендиите со помал износ ќе треба да си аплицираме одново.. или пак автоматски ќе бидеме префрлени на тој вид на стипендија и МОН ќе ни ја исплати сумата што ни ја должеше за поминатата учебна година 09/10 ?
даз енибоди хес сом информејшн абоут дис?

едно прашање до поупатените :
дали знае некој кога е периодот кога треба да се поднесат документите за продолжување на стипендија?? т.е дали има објавено негде датум?? фала однапред

Треба во текот на октомври или ноември да се објави конкурсот за стипендии за додипломски студии, па тогаш и се продолжуваат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom