Стипендии

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
A за продолжување на добиената стипендија се смета целокупниот просек досега или само просекот од претходната година?
Пример јас сум 2ра година и моментално земам тип А, е сега кога ќе ја продолжувам тип А ќе ми се смета просекот од 1ва и 2ра или само проекот од 2ра година?

И од 1ва и од 2ра. Се се смета заедно.

Дали некој знае да ми каже, условот за 90% положени предмети, важи за сите години заедно или секоја година поединечно по 90% ?
Пример, јас до 4та имам положено се а од 4та ми остануваат 2 предмета, што се повеќе од 90%. Дали се сметаат како 2 предмета од 10 (само 4та), или се сметаат како 2 предмета од 40 (сите години)? Ако има некој искуство со ова нека пише :)

Дали некој знае да ми каже, условот за 90% положени предмети, важи за сите години заедно или секоја година поединечно по 90% ?
Пример, јас до 4та имам положено се а од 4та ми остануваат 2 предмета, што се повеќе од 90%. Дали се сметаат како 2 предмета од 10 (само 4та), или се сметаат како 2 предмета од 40 (сите години)? Ако има некој искуство со ова нека пише :)

Од сите се сметаат. Пример ако имаш 40 вкупно, а 38 положени, си ја продолжуваш стипендијата. :)

Ќе може ли некој да ми даде линк кај што пишува кои услови треба да ги исполнам за да аплицирам за стипендија ?

Ќе може ли некој да ми даде линк кај што пишува кои услови треба да ги исполнам за да аплицирам за стипендија ?
Чекај да пушта конкурс од МОН тамо негде крај Октомври/почеток Ноември и тамо се наведени условите..
види овде, побарај наназад 2-3 страни, не знам за каква стипендија прашуваш.. види кои биле условите за минатата година. 99% ќе бидат истите.

Која сесија е последна шанса за положување испити да се рачунаат за продолжување на стипендија? Ќе продолжувам ТИП В и има услов 90% од положените предмети, па сакам да знам дали септември е последната шанса или ноемвриската сесија?

Студирам на правен факултет - Скопје. Би бил благодарен некој ако знае да ми каже со колкав просек се зема стипендија и кои услови се потребни за истата ?
--- надополнето: 2 јули 2013 во 02:29 ---
Студирам на правен факултет - Скопје. Би бил благодарен некој ако знае да ми каже со колкав просек се зема стипендија и кои услови се потребни за истата ?

Поточно со 8 просек и седум од девет положени предмети дали можам да аплицирам за стипендија ?

Која сесија е последна шанса за положување испити да се рачунаат за продолжување на стипендија? Ќе продолжувам ТИП В и има услов 90% од положените предмети, па сакам да знам дали септември е последната шанса или ноемвриската сесија?

Во договорот ти пишува до кој датум треба да доставиш документи. Ако ти е до крај на ноември, последна шанса ти е ноемвриска.

Во договорот ти пишува до кој датум треба да доставиш документи. Ако ти е до крај на ноември, последна шанса ти е ноемвриска.

Да али кај нас вадат резултати декември. :D Фала.

--- надополнето: 2 јули 2013 во 02:29 ---

Поточно со 8 просек и седум од девет положени предмети дали можам да аплицирам за стипендија ?

Повеќе од 90 % треба да имаш, а 7/9 е помалку од 90, дури и 8/9 е помалку, гледај во септември да ги положиш и двата, за да можеш да аплицираш. :)

Повеќе од 90 % треба да имаш, а 7/9 е помалку од 90, дури и 8/9 е помалку, гледај во септември да ги положиш и двата, за да можеш да аплицираш. :)

Да не се повторувам со колешката погоре.Студирам на приватен универзитет(правен). Ги имам сите положено од прва година.Поточно имавме 11 предмети во прва година.Имам успех 8.27 дали со овај успех ќе можам да аплицирам и како. Затоа што како што напишав погоре завршив прва год. и не знам баш...но се надевам на ваша помош.Поздрав :)

Да не се повторувам со колешката погоре.Студирам на приватен универзитет(правен). Ги имам сите положено од прва година.Поточно имавме 11 предмети во прва година.Имам успех 8.27 дали со овај успех ќе можам да аплицирам и како. Затоа што како што напишав погоре завршив прва год. и не знам баш...но се надевам на ваша помош.Поздрав :)

Ќе можеш, барем за таа од тип В, за Б мислам дека требаше минимум 8,5 просек. Ама рано ти е. Во ноември испаѓа конкурсот ќе видиш тогаш.

Ме интересира дали ако се вработам можа да ми ја скинат стипендијата за нареднава година?
Скроз итно е, сабајле треба да одам да потпишам договор, надворешен договор. Инаку условов го прочитав и гласи вака, но потребно ми е некој со слично искуство за да се доосигурам. :)
http://stipendii.mon.gov.mk/documents/18/7750a4d9-2678-4cf1-b84a-2f2165f15016

3. Во случај на промени чие настанување влијае врз условите за стекнување или
користење на правото на стипендија, како што се: промена на факултет, насока, отсек,
прекинување на понатамошно школување, добивање стипендија или кредит од друга установа
или фирма, дипломирање, одење на отслужување на воен рок, студиски престој во странство, како и други промени, должни се за тоа да го известат давателот на стипендијата во рок од 30
дена од денот кога настанала промената.

Се‘ ли е исплатено на тип А или има уште некоја рата? :cautious:

Kako be 8/9 ne e 90% ?
Ako ja tocno presmetuvam, 90% od 9 ispiti ti e 8.1, sto znaci deka 8 polozeni ispiti go ispolnuvaat ovoj uslov...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom