Сте спремале ли некогаш печурки?

Чорба од печурки

Потребни состојки:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 200 гр. шампињони
- 200 гр. буковка
- букова сол
- рузмарин
- путер
- сол и црн пипер

Подготовка:

На даската за сечење на четвртинки ги сечкаме шампињоните. На оган ставаме една тава и во неа ставаме путер да се растопи. Во тавата ги додаваме парчињата буковка, а потоа и парчињата шампињони. Промешуваме и ги оставаме печурките да се пржат. Потоа печурките ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. Уште еднаш промешуваме. Во тавата на оган налеваме вода. Две лажици брашно ги размешуваме со студена вода и ги додаваме во тавата непрекинато мешајќи. Во тавата додаваме 1 лажица зачин Ц и 1 лажица букова сол. Уште еднаш промешуваме и оставаме уште кратко време да поврие за да се згусне чорбата. Ја тргаме чорбата од оган и со црпалка сервираме во длабока чинија.
[/FONT]

Јадете ли крем супа од печурки? ммммм..:icon_cool
 
The`bItCh напиша:
Сама си готвам бе.:baeh:
Дојди ми некогаш на ручек ќе видиш што ти е вкусно јадење.
Иако сум мало супер готвам.:baeh::wink::icon_cool
WOw The`bItCh дали е ова состанок или само на ручек ме каниш:icon_cool :se_ molam
 
CopyOfDeath напиша:
WOw The`bItCh дали е ова состанок или само на ручек ме каниш:icon_cool :se_ molam

Не дудлај!:pos::pos::pos:

Чантички полнети со печурки

Потребни состојки:


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 800 гр. мешано мелено месо
- 200 гр. маринирани шампињони
- 150 гр. чадена сланина
- 2 лажици доматно пире
- 200 гр. кашкавал
- 100 гр. маргарин
- масло за јадење
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] - сол и црн пипер

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Подготовка:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Од меленото месо формираме 6 еднакви топки. Парче алуминиумска фолија ја попрскуваме со масло за јадење. Секоја топка на даската за сечење ја расплескуваме во поголем плескавица. Со нож ги одлепуваме плескавиците од даската за сечење и ги редиме на фолијата. Сланината ја сечкаме на тенки ленти. Врз секоја плескавица ставаме лента сланина. Врз сланината ставаме тенко парче кашкавал. Потоа со помош на фолијата филуваните плескавици ги затвораме свиткувајќи ги на половина.
На оган ставаме тава за пржење и во неа масло и маргарин да се загрее. Мешаме за маргаринот побрзо да се растопи. Во загреаната мрснотија ги ставаме да се пржат полнетите чантички. Шампињоните ситно ги сечкаме. Откако ќе се испржат од едната страна чантичките ги превртуваме во тавата. Исечканите шампињони ги собираме во сад и ги оставаме настрана. Испржените чантички ги вадиме од тавата и ги редиме на чинија.
На оган ставаме друга тава за пржење и во неа маргарин и масло да се загреат. Мешаме за маргаринот побрзо да се растопи. Во загреаната мрснотија ги ставаме шампињоните да се пржат. Во тавата додаваме една лажица брашно. Откако брашното ќе се испржи додаваме 2 лажици доматно пире. Налеваме 200 мл. вода. Промешуваме, посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Во тавата со сосот ги додаваме чантичките. Магдоносот ситно го сечкаме и го додаваме во тавата. Ја тргаме тавата од оган и ја ставаме на работната маса. На средината на чинијата за сервирање во форма на куп го ставаме претходно сварениот ориз. Потоа на чинијата ги редиме чантичките. Одозгора ги преливаме со сосот во кој се подготвуваа. Украсуваме со ситно сечкан магдонос. Перцата од млад кромид ситно ги сечкаме. Со исечканите перца кромид го декорираме купот од ориз.
[/FONT]
 
Напишано од The`bItCh
Сама си готвам бе.
Дојди ми некогаш на ручек ќе видиш што ти е вкусно јадење.
Иако сум мало супер готвам.

-Кажи си, да знаеме па да те фалиме по стројнициве за мажачка :)
 
The`bItCh напиша:
Не дудлај!:pos::pos::pos:

Чантички полнети со печурки

Потребни состојки:

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 800 гр. мешано мелено месо
- 200 гр. маринирани шампињони
- 150 гр. чадена сланина
- 2 лажици доматно пире
- 200 гр. кашкавал
- 100 гр. маргарин
- масло за јадење
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- сол и црн пипер

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Подготовка:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Од меленото месо формираме 6 еднакви топки. Парче алуминиумска фолија ја попрскуваме со масло за јадење. Секоја топка на даската за сечење ја расплескуваме во поголем плескавица. Со нож ги одлепуваме плескавиците од даската за сечење и ги редиме на фолијата. Сланината ја сечкаме на тенки ленти. Врз секоја плескавица ставаме лента сланина. Врз сланината ставаме тенко парче кашкавал. Потоа со помош на фолијата филуваните плескавици ги затвораме свиткувајќи ги на половина.
На оган ставаме тава за пржење и во неа масло и маргарин да се загрее. Мешаме за маргаринот побрзо да се растопи. Во загреаната мрснотија ги ставаме да се пржат полнетите чантички. Шампињоните ситно ги сечкаме. Откако ќе се испржат од едната страна чантичките ги превртуваме во тавата. Исечканите шампињони ги собираме во сад и ги оставаме настрана. Испржените чантички ги вадиме од тавата и ги редиме на чинија.
На оган ставаме друга тава за пржење и во неа маргарин и масло да се загреат. Мешаме за маргаринот побрзо да се растопи. Во загреаната мрснотија ги ставаме шампињоните да се пржат. Во тавата додаваме една лажица брашно. Откако брашното ќе се испржи додаваме 2 лажици доматно пире. Налеваме 200 мл. вода. Промешуваме, посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Во тавата со сосот ги додаваме чантичките. Магдоносот ситно го сечкаме и го додаваме во тавата. Ја тргаме тавата од оган и ја ставаме на работната маса. На средината на чинијата за сервирање во форма на куп го ставаме претходно сварениот ориз. Потоа на чинијата ги редиме чантичките. Одозгора ги преливаме со сосот во кој се подготвуваа. Украсуваме со ситно сечкан магдонос. Перцата од млад кромид ситно ги сечкаме. Со исечканите перца кромид го декорираме купот од ориз.
[/FONT]
не е до дудлање ми се свигаат рецептиве а и ти сама спомна нешо барам појаснување само:music3:
 
Mandrak, си имам кажано од поодамна.:wink:
Понудете и вие некој рецепт да не ве испотепам со сукалото!:smeshko:
 
Селско со Печурки

Свинска удина колкушо сакаш
ШампиЈНони колку сакаш
Кромид колку сакаш
Суви црвени пиперчина...

Стандард клаваш месото во малце масленце да крчка.. тураш кромидо.. пожелно е сол малце повејке... за после со виното да оди... по едно 20 мин тураш печурките... пожелно е да се пече на средна темпрература..дури не се испржи месото.
али главното е.. во масленце ги запржуваш сувите пиперчина..многу е важно да бида лути.
после соберете се банда кило со кило.. не ти бега ако е убо посолено..
пробајте нема да жажалите
 
печурките се многу енергични во мала количина, затоа се препорачуваат на спортисти од типот на трчање, велосипедизам да се јадат печурки на не знам каков начин подготвени. Не сум го проверил ова, ама звучи логично
 
Dimitarc напиша:
печурките се многу енергични во мала количина, затоа се препорачуваат на спортисти од типот на трчање, велосипедизам да се јадат печурки на не знам каков начин подготвени. Не сум го проверил ова, ама звучи логично
Да го провериш. Зарем не си јадел печурки?
 
Друг рецепт заборавив. Се ставаат во тава, без ништо и се турива коњак. Или рум евентуално. И ќе се запали тоа и гори така се прават мед вкусни. Некое време тоа гори и кога догорува се служи и е вкусно шо.
 
Поховани полнети шампињони

потребни состојки:

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 400 гр. Свежи шампињони
- 2 јајца
- оригано
- брашно
- 150 гр. Сланина
- сол И мелен црн пипер
- масло за јадење

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Подготовка:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]На даската за сечење го земаме кашкавалот И го сечкаме на мали коцки. Исечканиот кашкавал го ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа И сланината ја сечкаме на мали коцки, па И неа ја додаваме во садот. Потоа ги земаме шампињоните кои се од производството на Бонум И им ја отстрануваме рачката.
Внатрешноста на шампињоните кои ќе ги полниме ја длабиме. Во садот со исечканиот Кашкавал И сланина Додаваме оригано. Посолуваме И зачинуваме со мелен црн пипер. Потоа во садот додаваме И масло за јадење. Со лажица убаво ги промешуваме состојките во садот со кои ќе ги полниме печурките. Потоа со лажица земаме од смесата од садот И со неа ги полниме печурките. За да не ни се разлева смесата печурките ги затвораме со претходно исечените рачки. Земаме две јајце ги кршиме И започнуваме да ги матиме со жица за матење. Изматените јајца ги посолуваме. Матиме уште малку.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Подготвените печурки ги ставаме во сад со брашно со рачките нагоре за да не ни испдне филот. Шампињоните кои ќе ги похуваме најпрво убаво ги валкаме во брашно.Потоа печурките ги валкаме во изматените јајца И ги ставаме во фритеза на загреано масло. Похуваните печурки ги вадиме од фритеза И ги ставаме на чинија. На чинијата на која ќе ги сервираме печурките ставаме лист од зелена салата. Потоа во круг на чинијата ги редиме печурките. На средината ставаме половина засечен лимон во форма на цвет.
Декорираме со половинки од кругови од тенко сечкани ротквици кои ги редиме по крајот на чинијата. На средината на чинијата со готварскиот шприц правиме цвет од павлака. Врз засечениот лимон ставаме гранче магдонос И со тоа похуваните полнети шампињони се подготвени.
[/FONT]
 
СОС ОД ПЕЧУРКИ ЗА ТЕСТЕНИНИ

за 4 лица
-300 г печурки
-2 сецкани тенки кромитчиња
-100 г чадена сланина, исецкана на мали парчиња
-1 лажица исецкан магдонос
-3 лажици кисела павлака
-1 чаша сос од домати со 520 г печурки
-300 г тестенини
-сол, пипер
Се чистат печурките и се сецкаат. Се пржат сланината и кромидот во тавче, се додаваат печурките и сланината. Се додава сосот од домати со печурки, сол и пипер се додава по вкус. Сето тоа се готви. Тестенините се готват во солена вода и се поставуваат во чинија. Се тура сосот во средината и се прекрива со лажица кисела павлака. Се посипува со сецкан магдонос.
 
МММ...обожавам пеќурќи.ниеден оброк не ми е комплетен ако нема пеќурќи. било да се варени, пржени или печени
 
бидејки сум гурман да ви кажам

јас од печурки правам се и сешто а омилени ми се шпагетите
па затоа ќе ви дадам рецепта

ќе ви кажам како да приготвите
"Шпагети ала ViRuS"

За ова јадење потребни ви се:
една кесичка Шпагети
200 грама рендано сирење
200 грама Шампињони
150 грама кашкавал
1 чаша млеко
1 кафена лажица путер
2 јајца
Црвена (Толчена) сол, јодирана сол и оригано


За подготовка на ова јадење ви се потребни околу 45 минути (освен ако не сакате попечени).

Најпрвин шпагетите ги вариме во лонец со вода и 1 супена лажица јод. сол
штом ќе бидат добро варени ги цедиме и ги миеме со ладна вода
(доколку не ги измиете ќе бидат како преварени и ќе ви бидат многу кашести)
Се зема една тава за печење и во нејзе се става млекото заедно со путерот и се истура половина од варените шпагети
се додаваат печурките заедно со сирењето
се посолува со толчената соли се додава ориганото
сето тоа се меша во тавата
се истураат преостанатите шпагети и се ренда кашкавалот врз целата смеса

се става во релна на 250 степени се додека не порумени горната површина на кашкавалот
меѓувремено се земаат јајцата и се матат со жица за матење и се додама оригано во нив
што ќе порумени кашкавалот се вади од релната и се додаваат јајцата и се враќа во релната целата оваа смеса

што ке бидат испечени јајцата се вади и се остава да се олади
потоа се севира за јадење и по желба се користи и кечап

BON APPETIT
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom