Сте спремале ли некогаш печурки?

Шампињони! послатко нешто немам пробано!!! прсти ли=ам секој пат кога јада! ги јада најмногу!!! мммм!

Запржуваш кромитче на малку путер, ги спаваш шапмињоните да се пржат на тивко додека не добијат убава карамела боја. Посолуваш, додаваш павлака. И после,
прва варијанта, додаваш јајца, мешаш со дрвена лажица одоклу накај центарот за да се добие изедначена маса- Омлет со шампињони.
втора варијанта, ги ставаш на големо парче шунка. Со салата или без, без леб за да го осетиш вкусот подобро. Мерак

ја да ви кажам не готвам.
Само така си праам за јадење кога нема кој да ми напраи.
така да не спремам печурки али ги обожавам со пица

Ммммммммммммммммммммммммммммммм печурки мммммммммммммммммммммммммм халуцинацииии ммммммммммммммммммммм печурки

Najvkusen e vrganot...Se sece na dolgi parcinja, se vari edno 15-tina minuti,i pohovan so brasno se przi vo vrelo maslo.......Najvkusno nesto-probajte!

Мама спрема не јас, тоа сосот шо го прави со шампињони прсти да излижеш ммммм......... и супите од печурки се многу вкуси, а и заситуваат!

Секако.Еве едно брзо предјадење 250 гр.исчистени мешани печурки се пржат на 2 лажици маслиново масло (или обично),се става едно чешне здробен лук,сол и црн бибер и се пржи околу 3 минути.Пред да ги тргнете од оган,се тураат 2-3 лажици ацето балсамикo.Пријатно јадење!

ЈАс не знам да готвам но пред 5-6 дена си правев печурки.. врган и лисичарка :)
Ги исчистив.. потоа ги сварив.. откако зовреа ги извадов и ги испржив.. ммм многу вкусни беа.. не знам можеби дека сам си ги готвев :)
Но потоа дома ќе ме истепаа.. ми викаат абе не си салам ти ќе се иструеш. :pos2:

Lady напиша:
Najvkusen e vrganot...Se sece na dolgi parcinja, se vari edno 15-tina minuti,i pohovan so brasno se przi vo vrelo maslo.......Najvkusno nesto-probajte!
Ili mozes samo da go razvaris tie 15 minuti, i da spremis neso kao pastrmajlija. Samo ne stavas jajca, zosto mislam deka ne e dobra kombinacija. Posle varenjeto go redis na testo i posoluvas sol (taka poveke) i crn biber. E ako ti pravi kejf ovaa pecurka, probaj go ova.

lisicarka? kaj si nasol?
Е па кога го напишав овој пост имаше лисичарка и врган.. бев во едно планинско село.. Вирово (Демирхисарско) ако имате слушнато.. Има многу печурка.. посебно лисичарка.. И знам се откупуваше по 30 - 40 денари.. бидејќи имаше во големи количини..

еве рецепт:тазе шампињони, од оние белите, неконзервираните, измиј ги, исчисти им ги дршките, полиј ги со лимонов сок, и после поховај ги во брашно, јајце и на крај во презла.се пржат во врело масло, да станат крцкави.на крај посипи си ги со базилико, или оригано,и уживај...

печурките ги обожавам,секако дека знам да ги приготвам,работам со нив.

Освен печурките кои можат да се купуваат по маркетите, имаме навика да одиме да собираме печурки во планина и нив ги спремаме на посебен начин. Собираме најчесто врган, ливадарки и лисичарки кои ги пржиме со некои додатоци(тајна е:smir:) и мора да ви кажам дека нема поубаво нешто.

п.с. не собирајте печурки ако со вас немате некој кој стварно се разбира кои се за јадење а кои не.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom