Сте спремале ли некогаш печурки?

Обожавам печурки на секаков начин како додаток правкусни ми се ,а сум прочитала и дека се многу здрави како исхрана!

Site nacini me bendisaa, ama bukovka przena vo vino i puter i so sos od domati e zakon...podobro nema...veruvajte

Eve eden recept i od mene:icon_lol::
Seckas sampinjoni, gi przis so iseckano kromidce, koga ke se isprzat dodavas, 2-3 lazici pavlaka, vodicka, vageta i malku brasno, super sos!
Sosot najdobro odi so varen oriz.

Uf kolku obozavam pecurki.Vrganj i svezite shampignjoni mi se omileni.Vo kombinacija so pileski stek gi jadam najcesto...ili przeni ili vo sos.Da receme vo Beshamel sos. Mnjaaaaaaaaam:)

ne sum neso bas mnogu po konzumiranje na pe4urki ali obozavam da gi sobiram/beram:)... najcesto sobiram Vrganj (Boletus Edulis)
vrganj.jpg

i Lisicarki
lisicarka.jpg

Inace obozavam corba od vrganj.... mljac, posebno kako mirisa...

темава е закон закон закон...печурките се најсвето нешто шо постои за мене, иако веза неам како да спремам било шо со нив :)

Јадам печурки и вкусни ми се, а највеќе ми се допаѓаат оние што се јадат еднаш во животот.:wink::je::pos:

od pecurki samo onie obicnine shampinjoni

Има едни печурки сега незнам како се познати навака, ама у селото кај баба ми и дедо ми има едни ЛИСИЧАРКИ. Имаат некоја светло кафеава боја и се екстремно вкусни. Научив како се прават и чекам да им дојде сезоната па да си соберам за по дома. Ај кога ќе има ќе приложам и слика. Идат со бело вино најдобро

Бриселска супа од шампињони
Потребно:
500 гр.шампињони
2 лажици зејтин/маргарин
1 голема лажица брашно
1 кромид
1 литар буљон(супа од коски или растворена говедска коцка)
сол
црн бибер
1 чаша павлака
2 јајца (тврдо варени)
1 голема лажица магдонос (ситно исечкан)
Начин на приготвување
Шампињоните се чистат,мијат,и се мелат.Се пропржуваат во маслото заедно со претходно изренданиот кромид,околу 10 минути на тивок оган.Се додава брашното,полека се долева супата,и се додаваат зачините.Тенџерето се вади од оган,се додава павлаката,се посипува со магдоносот и на крај со крупно исечканите јајца.

мммммм печуркииии...... особено во пица или пак сос од печурки мх мх мх
cn.gif

коцка напиша:
аууу печуркиии мњам мњам, со павлака, бело винце и лукче. супер сос.
обожавам печурки!

убедливо најдобри само тоа лукот не можи во праФсе исто се супер и со малку брашно бешамел сос е тоа многу ми се допаѓа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom