СП Хрватска 2009 - Ракомет (мажи) - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
слушам во скопје се поставиле телевизори на плоштад за да можит да се гледат.Дан знајт некој дали и во другиве градој ќе поставет?

se izvinuvam ne mu karv na nikoj ama me nervira koga nekoj tropa gluposti ovede vovaazdinona sto go velam i vo hrvatska veke kruzi po televizii i jas velam deka kire udri i deka mozebi zasluzi crven ama germancite zasluzija najmalku tri samo za fauli nad nego da go vidis kakvi otoci ima covek strav da go fati
naalusot namerno sopka mu postvaija koga trcase vo kontra a sudiite slepi na mirkulovski udar vo stomak i boks po glava vo prvo nisto ne dosudija osven dve minuti a lazarov ne bese nameren prekrsokot vo toa sum sto posto siguren bobi4 treba ubavo snimkata ako mozes zabaveno pusti ke vidis
:nenene:

se izvinuvam ne mu karv na nikoj ama me nervira koga nekoj tropa gluposti ovede vovaazdinona sto go velam i vo hrvatska veke kruzi po televizii i jas velam deka kire udri i deka mozebi zasluzi crven ama germancite zasluzija najmalku tri samo za fauli nad nego da go vidis kakvi otoci ima covek strav da go fati
naalusot namerno sopka mu postvaija koga trcase vo kontra a sudiite slepi na mirkulovski udar vo stomak i boks po glava vo prvo nisto ne dosudija osven dve minuti a lazarov ne bese nameren prekrsokot vo toa sum sto posto siguren bobi4 treba ubavo snimkata ako mozes zabaveno pusti ke vidis
:nenene:

Е добро де, прочитај го постот мој добро и ќе видиш дека истото го кажав и јас. Дека ударот не беше намерен но дека постоеше, и дека швабата заслужи 2 мин. во тој дуел.

Абе да гледаме реално, оправдан беше црвениот картон. Ние можеме колку сакаме да се буниме и да не ни одговара, факт е дека замавна со лакт и дека го удри противникот. Кире во секој случај немаше намера, сакаше само да ја тргне противничката рака од својата, при што му ја разби муцката на швабата. Нормално судиите во тој момент не ни размислија дали намерно или не, му дадоа црвен картон. Удар постоеше, и црвениот до некаде оправдан, колку и да не ни одговара тоа. Него мене ми е што судиите се катастрофа, врска немаа од судење. Не бевме само ние оштетени, колку пати пред крај на прво полувреме им даде 2 мин. на швабите за џабе, за глупости. Имавме 3 пати 2 играча повеќе во прво полувреме, што незнаевме да го искористиме исто како и во второ полувреме. Во второто полувреме му даде трето исклучување на швабата со бр. 4 при што доби црвен картон, а тој немаше апсолутно никаков контракт со Миркуловски во тој случај. Сакам да кажем дека судиите беа катастрофа, и не правеа грешки само на наша сметка. Треба да бидеме и малку реални, колку и да ја сакаме Македонија.

Во многу работи не се согласувам овде со тебе.

Прво, да бидеме реални, Кире можеше да помине и со 2 минути. Дека сме оштетени во овој случај пренесоа и многу хрватски сајтови вечерва.

Понатаму следеше измислен фаул + 2 минути за Мојсоски како порака дека нема што да бараме. И куп други работи кои предходно ги наброија други па да не повторувам. Само за потсетување стартовите над Лазаров и Мојсовски дирекно во рамо при скок-шут кога можеше да дојде до многу сериозни повреди. И двата стартови беа за во затвор ама тоа е...

Не се согласувам дека судиите беа катастрофа. Судиите беа одлични, точно знаеја што и кога да досудат. Првото полувреме беше само алиби за она што следуваше, и тоа уште на полувреме го напишав, да не го барам постот сега.

Но тоа е. Не е некоја завера против нас. Германија е светски првак и против посилни екипи во група ќе добиеше вакви подароци. Така е во ракометот за жал, овој спорт најмногу пати од судиите.

Не викам дека ќе тепавме, тешко одеше. Бековите ни беа тотално затворени и се боревме да се вратиме во игра резултатски. Но овој меч и прееска напишав, реално беше за +-3 гола. Нема од што да се срамиме за поразот, покажавме дека можеме да им парираме на најсилните екипи.

Се надевам и јас дека ќе се пласираме понатаму, ако се вратиме пред се физички од овој меч.

Во многу работи не се согласувам овде со тебе.

Прво, да бидеме реални, Кире можеше да помине и со 2 минути. Дека сме оштетени во овој случај пренесоа и многу хрватски сајтови вечерва.

Понатаму следеше измислен фаул + 2 минути за Мојсоски како порака дека нема што да бараме. И куп други работи кои предходно ги наброија други па да не повторувам. Само за потсетување стартовите над Лазаров и Мојсовски дирекно во рамо при скок-шут кога можеше да дојде до многу сериозни повреди. И двата стартови беа за во затвор ама тоа е...

Не се согласувам дека судиите беа катастрофа. Судиите беа одлични, точно знаеја што и кога да досудат. Првото полувреме беше само алиби за она што следуваше, и тоа уште на полувреме го напишав, да не го барам постот сега.

Но тоа е. Не е некоја завера против нас. Германија е светски првак и против посилни екипи во група ќе добиеше вакви подароци. Така е во ракометот за жал, овој спорт најмногу пати од судиите.

Не викам дека ќе тепавме, тешко одеше. Бековите ни беа тотално затворени и се боревме да се вратиме во игра резултатски. Но овој меч и прееска напишав, реално беше за +-3 гола. Нема од што да се срамиме за поразот, покажавме дека можеме да им парираме на најсилните екипи.

Се надевам и јас дека ќе се пласираме понатаму, ако се вратиме пред се физички од овој меч.

Се согласувам и за тоа дека можеше да мине и со 2 мин. ама и оваа одлука не е којзнае колку намерна. Видете добро, и јас викам дека немаше намера од Кире, но сепак го удри со лакт противникот. Правилата се јасни, дали намерно или ненамерно...и во фудбал некогаш во воздушен дуел некој некого ќе закачи со лакт по глава па ќе му даде црвен, не го прашува дали имал намера или не. Можеше и така и така да досуди, што и да досудеше според мене ќе беше оправдано. Тоа што се играше со Германија беше + за да го исклучи Кире, зошто сите знаат од каде доаѓа нашата најголема опасност. Што е тука е, доби црвен, изгубивме...и како што кажав во еден од претходните постови нема што да се срамиме, игравме со актуелниот светски првак, + тоа судиите беа ужас...Ај вака може до утре да тераме, секој си има свое мислење, да не ја полниме темава со глупости дали било или не било за црвен картон, нека продолжат со дискусијата за утрешниот натпревар, како и за останатите натпревари.

утре...се надевам дека ќе тепаме и тоа од 3 причини!
1. ако играме како со полска, па и како денес 1 полувреме, можеме секој да победиме!
2. русија има смена на генерација па не е толку јака. со алжир се изнамачија!
3. русија е повеќе во азија отколку во европа, па нема толкаво штитење од федерациите како германија, франција, данска...што значи, очекувам во најмала рака фер судење.

ајдеее :oeoeoe:

Треба да се соберат “малите“ држави и еднаш на сите тие спортски федерации да им се закант со излегување од натрпевари ако продолжи оваквиот тренд на судење. Или договор, ако е фаворит нека почне со +3, ама после тоа фер судење. Ова е ужас, секое светско првенство од било кој спорт привилегирани нации. И од денеска Германците за мене во спортот не постојат, такви коњи во игра, да се убива а не машки да се надигра.

Ајде, да се надеваме дека утре ќе ја тепаме Русија, бидејќи после натпреварите со Полска и Германија, сфативме дека го можеме тоа. :oeoeoe:
Но, највеќе се зафркнавме поради тоа што изгубивме од Тунис. Тунис има засега само два бода и тоа поради победата над Македонија.
Да го тепавме Тунис, сега немаше да правиме толку калкулации, за тоа кој треба да тепаме за да идеме понатаму, ама тоа е тоа....... супер се дечките и верувам дека повеќето од нив даваат све од себе за репрезентацијата и за Македонија.

Само ќе кажам дека треба да се засрамат на целата оваа лакрдија...подобро ќе беше да го напуштевме паркетот па макар и по цена никогаш да не заигравме во Европа отколку да не понижуваат на ваков бесрамен начин :tapp: како и да е браво момци за играта беа веќе на колена...само така и со срце за Македонија :oeoeoe:

Да се биде или не против Русите

790A5F52E9989E40BB1AAFC8E6E70D0F.jpg

Без еуфорија по победата над Полска, која игра најубав ракомет во нашата група

Од нашиот известувач
Роберт Димитриевски

ВАРАЖДИН – Пред почетокот на 21. Светско првенство за ракометари во Хрватска се сметаше дека македонската репрезентација својата шанса за пласман во вториот круг треба да ја бара против Тунис, против Алжир и против Русија, со која ќе ги одмери силите денеска од 15,30 ч. во последното коло од групата Ц во Вараждин. Од Тунижаните загубивме, но ги победивме Алжирците и неочекувано Полјаците, па повторно меѓусебниот дуел со Русите се наметнува како решавачки за тоа која од двете селекции од сабота ќе продолжи во Задар во групата за висок пласман, а која ќе се пресели во Пореч за да разигрува за 13 до 24 место во т.н. Куп на претседателот.

„Ги гледавме Русите на натпреварот со Германија. Имаат поголем фонд на играчи, па сите добиваат барем по 10-15 минути. Покажаа сила, цврстина во одбраната и волја со која во завршницата од мечот се извлекоа по водството на Германците со пет гола разлика. Тие се репрезентација од која од сите страни треба да се браниш“, го опишува денешниот противник македонскиот селектор Иле Темелковски. „Сепак, ние треба да си ја гледаме нашата игра. На сите досегашни средби одигравме квалитетно, па ќе ни биде криво ако не поминеме. Со победата над Полска отидовме во друга насока во ракометниот свет. Сега не' гледаат со други очи. Оваа генерација покажува зрелост и веќе не респектира никого“.

Човекот што ја реши драмата против Полска со победничкиот гол на дваесетина секунди до крајот, Стевче Алушовски, бара трезвен приод.

„Нема да се залетуваме дека сме ја добиле Полска, која игра најубав ракомет во нашата група. По тој меч сите ќе обрнат внимание на нас“, вели највозрасниот во македонскиот тим со своите 36 години. Сепак, тој не го крие оптимизмот: „Русите прават смена на генерации, играат цврста одбрана, но не се нешто посебно, односно може да се игра со нив. Дај боже со поддршка од навивачите да одиме во Задар“.

Анализирајќи ги позициите во рускиот тим, популарниот Аљуш констатира: „Имаат извонредни крила, лево Дибиров и десно Иванов, а одлични се и десниот бек Игропуло, како и голманот Костигов, кој им донесе реми против Германија со своите одбрани во финишот. Со еден збор, комплетна екипа“.

Алушовски заедно со Александар Јовиќ се единствените во македонскиот тим што на Европското првенство 1998 во Италија го одиграа единствениот официјален меч досега со Русија, кој заврши нерешено 26:26 иако Русите водеа и со девет гола разлика. Левото крило на Вардар про вели дека разликата меѓу тогашната и сегашната руска селекција е во тоа што „таа Русија имаше освоено се', а оваа ја сочинуваат млади играчи што допрва треба да се докажат“.

Најголема ѕвезда во руската репрезентација по повлекувањето на Едуард Кокшаров е левиот бек Алексеј Растворцев. Триесетгодишниот играч на Чеховски медведи до мундијалот имаше 192 настапи и 744 гола за националниот тим. Тој посакува нов медал по олимписката бронза во Атина 2004.

Тимот од клупата го води Николај Чигарев, кој 16 години му беше помошник на легендарниот Владимир Максимов и ја презеде селекцијата од него по Олимписките игри во Пекинг, каде што го освоија шестото место. Таков пласман остварија и на претходниот мундијал пред две години во Германија.

Во првите три кола Русија ремизира 26:26 со Германија, загуби од Полска со 24:22 и го совлада Тунис со 36:31, а синоќа требаше да игра со Алжир. За учество на овој шампионат „зборнаја“ се избори како подобра во бараж-двомечот со Белорусија (34:30 и 26:26).

Премиерот им честита на ракометарите

Претседателот на Владата, Никола Груевски, телефонски им ја честита на македонските ракометари големата победа над Полска.

„Ме побара околу 23 ч. Имал состанок, слушнал некаква врева и разбрал дека сме ги победиле светските вицешампиони“, ни кажа капитенот Кирил Лазаров.

Груевски на ист начин постапи и по возвратниот натпревар од мундијалскиот бараж со Исланд во Рејкјавик минатиот јуни, кога Македонија загуби, но ја зачува предноста од првиот меч во Скопје и по десет години се врати на светската ракометна сцена.

За РТЛ, забавата во Вараждин најдобра

Според хрватската телевизиска станица РТЛ, која ги откупи ТВ-правата од Светското ракометно првенство во Хрватска за 900.000 евра, забавата во Вараждин е најдобра во споредба со другите градови каде што се играат натпреварите. РТЛ емитуваше снимки од навивачкиот шатор на „Алкалоид“ и искажа многу пофалби за организацијата на фештите, како и за начинот на кој македонските фанови се забавуваат и ја бодрат својата репрезентација.

Вчера се очекуваше засилување со шест автобуси со навивачи, по три од Скопје и од Битола, како и многу вљубеници во ракометот со автомобил, така што на трибините во Вараждин вкупната бројка на македонски тифози требаше да надмине илјада.

Тута ни продал финта со пикерот

Тунискиот селектор Зоран Живковиќ во интервју за „Спортске новости“ се пофали дека го надмудрил македонскиот колега Иле Темелковски во меѓусебниот дуел на стартот од групата Ц во Вараждин, кој неговиот тим го доби со 25:24. Популарниот Тута ја потврди констатацијата на новинарот дека во второто полувреме популарниот Тута го ставил својот кружен напаѓач Исам Теж на позиција на среден бек, истовремено уфрлајќи втор пикер во нападот, што беше вовед во серијата од 6:0 на Тунис за пресврт по водството на Македонија од 16:13.

„Не сфатија. Сакам да се коцкам и се' уште се играм“, изјави поранешниот селектор на Македонија.

Периодот што се покажа клучен за победникот во тој натпревар се случи од 36 до 42 мин. Прво Кирил Лазаров со успешно изведениот седмерец и' ја донесе на Македонија споменатата највисока предност во мечот, но во следните шест минути Теж и Махмуд Гарби постигнаа по два гола, а Хајкел Мганем и Ајмен Хамед по еден за водство од 19:16. Од 47 до 55 мин. Тунижаните имаа позитива и од четири погодока, последен пат 23:19, и на крајот прокнижија два бода.

Симнати два унгарски транспарента

Редарите во салата во Осиек со помош на полицијата отстранија два транспарента на унгарските навивачи во 25 мин. од натпреварот на нивната репрезентација со Австралија во рамките на групата А. На едниот пишувало „Стоп за словачкиот расизам“, а на вториот стоела карта на „голема Унгарија“, која опфаќала дел од Романија.

И Словачка и Романија и' се противници на Унгарија во групата. Со северниот сосед ремизираа 24:24, а источниот го победија со 30:27 дури во финишот.

Инцидент се случил и на средбата меѓу Данска и Србија од второто коло во групата Д во Пореч, каде што било запалено хрватско знаме. Полицијата за тоа дознала од медиумите и покренала истрага.
Сонцето од Кутлеш во Вараждин
9A4319215C581F40BFE9D8A7385CE762.jpg

Македонските навивачи пред синоќешниот натпревар со Германија го распостелија на трибината во Вараждин старото државно знаме со 16-кракото сонце од Кутлеш. Знамето има димензии 40х15 метри и својата промоција ја имаше во салата „Борис Трајковски“ во Скопје за време на манифестацијата „Спортски оскар“, кога беа прогласени најдобрите спортисти на Македонија за минатата година.

Инаку според правилата на ИХФ играчот добива забрана да не игра на 1 натпревар само доколку добие директен црвен картон во последните 2 минути од натпреварот,значи Лазаров би требало да игра утре.

Не е баш така, али битното е дека има право да игра, нели? :)

EHF Rules:

Disqualification

16:6 A disqualification shall be given :

a) for unsportsmanlike conduct by any one of the officials of a
team, after they have previously received both a warning and a
2-minute suspension in accordance with 8:4, 16:1c and 16:3d;

b) for fouls which endanger the opponent’s health (8:5);

c) for seriously unsportsmanlike conduct by a player or a team
official, on or outside the court (8:6; Clarification No. 6), and
for the special case of significant or repeated unsportsmanlike
conduct during a tie-breaker such as 7-meter throwing (2:2
Comment and 16:13);

d) for an assault by a player before the game or during a tie-breaking
procedure (2:2 Comment, 8:7; 16:14b);
e) for an assault by a team official (8:7);

f) because of a third suspension to the same player (16:5);

A disqualification applies, in principle, only to the remainder of
the game in which it is given.
It is regarded as a decision by the
referees on the basis of their observations of facts. There shall be
no further consequences of a disqualification beyond the game,
except
in the case of disqualifications due to assault (16:6d-e), or
when seriously unsportsmanlike conduct by a player or team
official (16:6c) falls under category a), d) or g) in Clarification
No. 6. Such disqualifications shall be explained in the match
report
(17:10).

e dobro de ke imavme 6 boda ako gi tepavme,tunis,vaka bi bilo
germanija-7
makedonija-6
polska-6
rusija-5
i so k.... so toa togas ke trebase da se nadevame deka germanija ke ja tepa polska a nie i d aizgubime od rusija ke sme odele,a toa e malce tesko,sekako ke trebase da gi tepame rusive

IAKO IZGUBIME NEMA DA VE OSTAVIME I KE PEEME MAKEDOINJA ALE MAKEDONIJA ALE ALE ALE,moram da repliciram na toa malite drzavi da se otkazat pa gi zdobole dali sme se otkazale ili ne koa ne igrame znacajna uloga vo svetot taka da kaj sto ima sila nema pravdina. inace utre tepame samo kriloto da im go sopreme na rusite i nasa e pobedata poz

Во основа пред првенството не се ни очекуваше победа против Германија и Полска така да со оваа наша игра нашите позитивно изненадија и не можеме ништо да им замериме. Судиите во прво полувреме на 2 пати исклучија по 2ца Германци и секако ни наплатија за тоа со камата. Се гледаше дека Лазаров не сакаше намерно да го удри со лакт Германецот, а и во наредната акција Наумче беше исклучен без врска. Како и да е ние направивме голема грешка со Тунис, инаку немаше утре да бидеме во таква ситуација.
Меѓутоа реалноста е дека утре нема математики за нас, или победуваме и одиме напред или се враќаме дома. Во секој случај мислам дека на ова првенство одиграа со срце и секако нема да бидеме разочарани како публика.

Ајде го забораваме поразот денешен,иако боли затоа што неправедно изгубивме!
Затоа изгинете утре таму и згазете ги Русите
ВИЕ СТЕ НАШИ ХЕРОИ!!!
:oeoeoe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom