Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Еве еден цитат, од човек со искуство
Мислам дека грешиш за ова 1.4 дека троши 2 литри на час јас имав година ипол 1.4 16в бензинец со борд кој што покажуваше моментална потрошувачка во литри на час кога стои возилото на загреан мотор се движеше околу 0.8 0.9 литри на час со клима 1.1 на незагреан максимум 1.2 литри на час.
А додека на повеќе дизели имам тестирано 0.6, 0.7 дури имам сретнато и 0.5 литри на час ова кажувам бројки од дијагностички уред пошто и таму може да ја следиш моменталната потрошувачка.

И јас мислам дека е под 1л.
По борд компјутер мојто БМВ трошеше 1.6 литри на саат. Бензин, 2.0 мотор со 6 клипа
По борд компјутер мојто Мондео троше 1.2 дизел. 2.0 мотор со 4 клипа

Сигурно од кола до кола има разлика.

Не знам, ризично е да купиш возило на старо, ама да речеме Мерцедес Ц класа и Спарк...ми вреди ризикот некако. :)

Секако јас имам пријатели кои повеќе се разбираат од мене, па и со нив ќе одам додека разгледувам и евентуално земам нешто. Постои варијанта да одам и со роднини од Делчево во Бугарија, наводно тие знаеле како идат работите, па да се извадело нешто квалитетно. Засега ми беа тие три во игра, 320ка, ц-класа и фрилендер, Лансерот е примамлива опција исто, за Астрата треба да подразмислам. Избегавам да гледам сега премногу, бидејќи ако разгледувам за 7000 евра, а потоа испадне максимум 5, ќе ми биде криво за оваа или онаа кола. :)
Во Бугарија ти се повеќето со враќани километри. Така да, што и да земеш, ако планираш да ја возиш многу (пример 50-70.000 годишно) ќе треба за 3-5 години да ја менуваш колата ако има околу 200.000 поминато. Знам кај голфовите, сите се со 180.000 километри :D Значи, на секоја километража, додај плус 70.000 километри и види дали ти се исплати да ја возиш до крај и да и земеш нешто минимално на крај кога ќе ја менуваш.

Здраво, пред некој ден купив Сеат ибица 2003 година. Не ја видов дека не работат светлата на шал таблата пошто беше денски.
Ги проверив осигурачите и прекинувачот на светлата (исправни се)
дали имате некоја идеја што би можело да биде дефектот.

Исто така нема позадински светла кај климата и на вратите треба да свети на копчињата за стаклата.
Фала однапред.

Здраво, пред некој ден купив Сеат ибица 2003 година. Не ја видов дека не работат светлата на шал таблата пошто беше денски.

Исто така нема позадински светла кај климата и на вратите треба да свети на копчињата за стаклата.
Фала однапред.
Провери да не е намалено осветлувањето на шал таблата до крај... Тоа би требало да е...

Фала однапред.
Најверојатно се сијаличките ... мада ме чуди сите да се откажани до една па и на вратите сегде
нека провери носи ја на електричар, или замени некоја подостапна па види ако работи смени ги сите

кај мене не работеа на еден дел само 2 сијалички прегореле

исто така има и потенциомер на осветлување, види сврти го

Не знам, ризично е да купиш возило на старо, ама да речеме Мерцедес Ц класа и Спарк...ми вреди ризикот некако. :)

Секако јас имам пријатели кои повеќе се разбираат од мене, па и со нив ќе одам додека разгледувам и евентуално земам нешто. Постои варијанта да одам и со роднини од Делчево во Бугарија, наводно тие знаеле како идат работите, па да се извадело нешто квалитетно. Засега ми беа тие три во игра, 320ка, ц-класа и фрилендер, Лансерот е примамлива опција исто, за Астрата треба да подразмислам. Избегавам да гледам сега премногу, бидејќи ако разгледувам за 7000 евра, а потоа испадне максимум 5, ќе ми биде криво за оваа или онаа кола. :)

Ако имаш можност претрчај до Италија,или Немачка.Сепак поарно е да купиш возило од таму,ако веќе си се решил за увоз.Ја така би направил.Нагоре,после Хрватска патиштата се убави,спони,амортизери,стабилизатори,вилушки,тие работи не страдаат така едноставно,али ипак зависи од начинот на возење.Втора работа имаат квалитетно гориво,тоа е една од најбитната работа за колата самото гориво.И како трето,италијанецот или германецот кога ќе отиде во сервис,треба тоа тоа и тоа да се смени,го мењава веднаш,а не како нас,97% колите се носат на сервис кога ќе се расипе нешто,или гумите се мењаваат ептен кога конците ке почнат да се гледаат.Е сеа,таму пак ги возат ептен,набиваат километри.Очи отворање,преваранти на секој чекор ги има,и ако можеш најди некој што се разбира во коли,со него отиди си,кола купуваш не леб и млеко.За тие пари,јас би земал возило од запад.

Провери да не е намалено осветлувањето на шал таблата до крај... Тоа би требало да е...
Treba da izvadis tabla i da vidis dali voopsto ima sijalicki, mozno e i od airbag i od abs ili nesto drugo so ne funkcionira da se izvadeni...vaka pravat "postenite" preprodavaci

Вчера некоја џукела на предната лева гума од колата ми го украл капачето од гумата, среќа видов на време па го заменив со капачето од резервнаата гума. Сега каде да си купам нови капачиња? Не знам ни како се викаат, прашувам за оние мали пластични навтрки за да не „дише“ гумата...

Вчера некоја џукела на предната лева гума од колата ми го украл капачето од гумата, среќа видов на време па го заменив со капачето од резервнаата гума. Сега каде да си купам нови капачиња? Не знам ни како се викаат, ама се оние мали пластични навтрки за да не „дише“ гумата...
Непотребни се мада ќе најдеш по вулканизериве
Тоа не ја спречува гумата да дише

Капачето не е за да не дише повеќе е за да не влегува нечистотија во вентилчето

Вчера некоја џукела на предната лева гума од колата ми го украл капачето од гумата, среќа видов на време па го заменив со капачето од резервнаата гума. Сега каде да си купам нови капачиња? Не знам ни како се викаат, прашувам за оние мали пластични навтрки за да не „дише“ гумата...

Немаш потреба, но ако сакаш да си купиш би требало да има во Карс Корнер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom