Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
I jas isto, osven antifriz koj go menuvam na 3, so prosek okolu 7000 godisno

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Јас така правам заради малата километража која колите ја минуваат годишно, во просек двете по околу 5000 км.
Да бидам искрен, маслото не е баш црно кога го менувам, филтерот за воздух исто, кабинскиот...
Ама, нели, масло менува својства од стоење, а не е некој голем издаток сосе филтри да се освежи колата еднаш годишно...

Nikoj ne rece deka netreba da se menuvaat.Diskusijata padna oti @Torte Mobile gi menuva filtrite na 4000-7000 km.Treba da se menuvaat, ama spored mene ne tolku cesto kako on so pravi.10.000 km e taman brojka.
Незнам, дали дека во град се вози 99% од времето, загадено итн ... прљав е филтерот црно фатено апла се познава кога ќе го извадам ...
на 10.000км е регулар промена јас го менувам на околу 4-5000 и онака не е скап 250 денари е

Kolku sto znam ako vleze vozduh na da koci ramnomerno toa trkalo, kaj mene nema voopsto kocnici koga trukam doaga nobpakbse gubi papucata paga.

Притисокот се проширува насекаде исто, така да ако имаш пуштено воздух внатре кај едното тркало, и другото од другата страна ќе го почуствува тоа.

провери случајно да не си ги стегнал добро штрафчината, да не ти течи по малку низ винтот.

мора добро да се испушти воздух од цревата. некогаш воздухот е влезен подлабоко и треба повеќе испуштање.

замоли некој другар што знае подобро да испушта воздух, и мислам дека ќе немаш проблем(освен ако немаш оштетено дел-гумица, винт, црево..)

Znaci ne navleguvam ja vo strucnosta... I kazav za kola koja se VOZI najveke niz grad... Taka na servisen interval od 10K km, menuvanje na 5K kako clenot pogore jas mislam deka ne e ludost... A i 300den se vo prasanje... I na motorot mene mi vika servis na 10K, ama go servisiram na okolu 4 do 5K km ili pred sekoja sezona :)

Си заборавил дека колата треба тебе да ти СЛУЖИ а не ти неа..Таа треба да те однесе од точка А до точка Б..[DOUBLEPOST=1455139463][/DOUBLEPOST]
Незнам, дали дека во град се вози 99% од времето, загадено итн ... прљав е филтерот црно фатено апла се познава кога ќе го извадам ...
на 10.000км е регулар промена јас го менувам на околу 4-5000 и онака не е скап 250 денари е

Што марка на филтри користиш?

Си заборавил дека колата треба тебе да ти СЛУЖИ а не ти неа..Таа треба да те однесе од точка А до точка Б..[DOUBLEPOST=1455139463][/DOUBLEPOST]

So toa sto ja drzam ispravna i vodam smetka da e kako sto treba se na nea ne znaci deka i sluzam... Daleku od toa deka i se tresam i ja zalam ( ima i takvi tocno )... No sakam vo sekoe vreme da moze da me odnese sekade, za ako trgnam na podolg pat da ne mislam dali ke stignam bez problemi...

So toa sto ja drzam ispravna i vodam smetka da e kako sto treba se na nea ne znaci deka i sluzam... Daleku od toa deka i se tresam i ja zalam ( ima i takvi tocno )... No sakam vo sekoe vreme da moze da me odnese sekade, za ako trgnam na podolg pat da ne mislam dali ke stignam bez problemi...

Ќе тргнеш и ќе се вратиш без да менувате масло и филтри на секои 1000 км..Бадијала пари давате,поарно тури си гориво со тие пари отиди до Кожув,Охрид,прошетај се..Ти колку и да ја држиш исправна таа пак контра ќе ти оди,пошто е половно возило,не е ново,и ако не се расипе утре,ќе се расипе по 2 дена или по една недела,тоа така оди..Со половна кола секогаш треба да си спремен финансиски да поднесеш удар..

Има ли некој искуство со Jeep Cherokee Sport 2.5 diesel? Некои сериски маани,проблеми?

Ќе тргнеш и ќе се вратиш без да менувате масло и филтри на секои 1000 км..Бадијала пари давате,поарно тури си гориво со тие пари отиди од Кожув,Охрид,прошетај се..Ти колку и да ја држиш исправна таа пак контра ќе ти оди,пошто е половно возило,не е ново,и ако не се расипе утре,ќе се расипе по 2 дена или по една недела,тоа така оди..Со половна кола секогаш треба да си спремен финансиски да поднесеш удар..
Jasno mi e na mene ti sto zboruvas prijatel, no kako sto kazale - ako go cuvas ke go imas... Jas najmalku i se tresam i najmalku ja zalam... Tocno polovno e, ma ne polovno - STAROOO e, ama ispravno e... A toa deka ke se rasipe ako ne denes utre, ne drzi voda... Tocno e samo deka nekoi raboti dotrajuvaat... I par kozni cizmi koi gi nosis zime po kal, sneg, voda i sol, ako ne gi mackas so kremi i boi tesko ke isteraat edna sezona, ama ako gi odrzuvas ke isteraat 5 sezoni bez maka, ama ke ednas koga togas samo ke dotrajat...

Филтрон, па и некои други какви имаат во моментот и од каде ќе купам зависи

Да прашам другар купи опел вектра 1.7 дизел и он вика демек е се супер мада ја кога ја видов излегува црн чад одпозади дури и браникот позади поцрнел и ја му реков дека тоа не е океј... Он ме убедуваше демек е до нафтата... Јас не сњ разбирам од коли но од тоа што читам тука дека не е океј тоа... Може да ми објасни накратко што поточно е тоа? Што го предизвикува тој црн чад?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom