Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Зашто да се гуши моторот со црн филтер ... не се бадијала, на 8-10.000 км веќе е црн апла филтерот, може дека 95% градска возам
нејсе за масла, тие сум ставал и не сум имал лошо искуство, секогаш има поскапо

Koga sme vekje kaj filtrite.Od tabletov gi stavam slikite, neznam dali se gledaat ubavo,ovie ne se smeneti nad 20.000 km,sigurno i poveke.Taka da spored mene frlas badijala pari za filtri,ama sepak koj kur sum jas da ti kazuvam so da pravis, toa si e tvoe.
Neznam koj ve uci deka filtri ne se menuvaat. Toa sto vie ne zabelezuvate deka se zanati ne znaci deka ne se. Filtrite kako za ulje i nafta taka i za vozduh se MNOGU bitni za kolata. Ako filterot e zatnat barem 50% toa znaci namelen dotur na vozduh i macenje na kolata a so toa i podrugacii sistem na rabota odnosno pogolema potrosnja na gorivoto.

Neznam koj ve uci deka filtri ne se menuvaat. Toa sto vie ne zabelezuvate deka se zanati ne znaci deka ne se. Filtrite kako za ulje i nafta taka i za vozduh se MNOGU bitni za kolata. Ako filterot e zatnat barem 50% toa znaci namelen dotur na vozduh i macenje na kolata a so toa i podrugacii sistem na rabota odnosno pogolema potrosnja na gorivoto.

Nikoj ne rece deka netreba da se menuvaat.Diskusijata padna oti @Torte Mobile gi menuva filtrite na 4000-7000 km.Treba da se menuvaat, ama spored mene ne tolku cesto kako on so pravi.10.000 km e taman brojka.

Nikoj ne rece deka netreba da se menuvaat.Diskusijata padna oti @Torte Mobile gi menuva filtrite na 4000-7000 km.Treba da se menuvaat, ama spored mene ne tolku cesto kako on so pravi.10.000 km e taman brojka.
Tuka si vo pravo. Ako gledame nekoe pravilo togas najubavo e so sekoe menuvanje na ulje na 10.000 km da se menuvaat i filtrite.

Здраво друштво, сакам да ве прашам, имам Поло 1.0 1997 година бензинец и се појавува проблем при невозење на колата повеќе од еден ден после некои 5 минути возење се појавува трокирање и непримање на гаста, или можно е после неколку секунди да повлече откога ќе ја притиснам гаста, најлошото е што при запирање на тргањето можно е да изгаси или пак многу тешко да тргне со многу ниски обртаи на 300-400, што е можно да и е?
Поздрав и секое добро.

Ispustav vozduh na kocnicite i od toj moment gi izgubiv, koga trukam kocnica doaga a od prva gi nema. Koga e izgasnata kolata natrukuvam se stvrdnuva no za kratko papucata propaga do kraj. Gricelin ne fali nitu pak pusta od negde. Smeniv i dve pumpe no ne saka. Stanuva zbor za Yugo.Ve molam za pomos.

Кога испушташ воздух од малите штрафчина, нека некој надрука неколку пати на кочница и да држи на папуча, го одвртуваш штрафчето, НО затегнувај го додека млазот што го испушта е континуиран. Ако почекаш да падни притисокот, т.е. да престани да шприца глицерин, ништо не си направил-во тој краток момент повторно влегува воздух во клештата.

Треба малку искуство за ова

Кога испушташ воздух од малите штрафчина, нека некој надрука неколку пати на кочница и да држи на папуча, го одвртуваш штрафчето, НО затегнувај го додека млазот што го испушта е континуиран. Ако почекаш да падни притисокот, т.е. да престани да шприца глицерин, ништо не си направил-во тој краток момент повторно влегува воздух во клештата.

Треба малку искуство за ова
Kolku sto znam ako vleze vozduh na da koci ramnomerno toa trkalo, kaj mene nema voopsto kocnici koga trukam doaga nobpakbse gubi papucata paga.

Tuka si vo pravo. Ako gledame nekoe pravilo togas najubavo e so sekoe menuvanje na ulje na 10.000 km da se menuvaat i filtrite.
Od citanje niz magazini i forumi imam videno nekoi "soveti" ili "preporaki" koi vikaat deka za kola koja najveke se vozi niz grad i smog se preporacuva menuvanje na filtri za vozduh na sekoi 6 meseci...

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Od citanje niz magazini i forumi imam videno nekoi "soveti" ili "preporaki" koi vikaat deka za kola koja najveke se vozi niz grad i smog se preporacuva menuvanje na filtri za vozduh na sekoi 6 meseci...

А што ако 8-10 000 си ги правиш порано ?

Na Opel Astra 2005 pri pusteni pesni od CD, za vreme na vozenje koga ke pominam niz neramen pat ili dupki se gubi glasot i samo grci, a koga e ramen patot glasot si e super.. Care?

Sinko slucajno poznavam eden takov novinar koj po nekoja slucajnost gi testira i pisuva za takvi vesnici. Aj da ne zboruvam za negovata strucnost ama kje kazam deka jas kako sofer na kamioni i koli sto imam pominato sigurno nad 6-700 iljadi kilometri mu se smeam na negovata strucnost. Kaj nas kako sekoja rabota taka i taa se dobiva po prijatelstvo a ne po zasluga. Taka da eve zemi ti nova maska za kislorod i ne ja koristi 6 meseci voopsto i kje treba da kupuvas nova ? Normalno ne. Taka i ova e isto. Kolku gi koristis tolku i gi menuvas. Od iskustvo najubavo e stom menuvas ulje da menuvas site filteri i kraj.

А што ако 8-10 000 си ги правиш порано ?
Togas i redovniot servis ke ti e porano, neli ? Pa ke si go smenis zaedno so ostanatite raboti... Ova e za onie cii sto redovni servisni intervali se pagjaat ednas godisno, kako kaj mene... Sega i jas go menuvam samo na sekoj servis koj mi se faca ednas godisno na okolu 7000km ... Zboram custo sto imam procitano...

Oд менување филтри, масло антифриз и сл порано, нема штета...
Јас се тоа, освен антифриз, менувам на 1 година.
Антифриз на 2 години.
Течноста во сервото, глицерин за кочници и масло во менувач на 5 години...
Просекот ми е 5000 км.

Sinko slucajno poznavam eden takov novinar koj po nekoja slucajnost gi testira i pisuva za takvi vesnici. Aj da ne zboruvam za negovata strucnost ama kje kazam deka jas kako sofer na kamioni i koli sto imam pominato sigurno nad 6-700 iljadi kilometri mu se smeam na negovata strucnost. Kaj nas kako sekoja rabota taka i taa se dobiva po prijatelstvo a ne po zasluga. Taka da eve zemi ti nova maska za kislorod i ne ja koristi 6 meseci voopsto i kje treba da kupuvas nova ? Normalno ne. Taka i ova e isto. Kolku gi koristis tolku i gi menuvas. Od iskustvo najubavo e stom menuvas ulje da menuvas site filteri i kraj.
Znaci ne navleguvam ja vo strucnosta... I kazav za kola koja se VOZI najveke niz grad... Taka na servisen interval od 10K km, menuvanje na 5K kako clenot pogore jas mislam deka ne e ludost... A i 300den se vo prasanje... I na motorot mene mi vika servis na 10K, ama go servisiram na okolu 4 do 5K km ili pred sekoja sezona :)

Oд менување филтри, масло антифриз и сл порано, нема штета...
Јас се тоа, освен антифриз, менувам на 1 година.
Антифриз на 2 години.
Течноста во сервото, глицерин за кочници и масло во менувач на 5 години...
Просекот ми е 5000 км.
I jas isto, osven antifriz koj go menuvam na 3, so prosek okolu 7000 godisno

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom