Совет за нова конфигурација

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
Zemeti si nekoj Samsung Spinpoint P120 ili Seagate Barracuda 7200.8. I dvete serii se najtivki i najbrzi od site diskovi. samsungot e malku pobrz i potivok, a seagate vazat za najtrajni i najizdrzlivi diskovi.

AMD vs Intel

кажете овде искуството со интелови и амд конфигурации..
дали е подобра амд конфигурација (процесор..плоча итн)
или интел и чипсети базирани на интелова конфигурација..

јас користам интел ..задоволен сум од него (на 1.7 GHz so 256 килобајти кеш или нешто повеке)..

сега сакам да преминам на амд 3800 64+ dualCore..

па поздрав.. и пишете..

Па зависи зашо ти треба.Ако ти е за игри АМД е подобар. За програми и 3-4 апликации наеднаш подобар беше Интел. Е сега ова се од едно време кога CPU беа соло. За дуал кор... немам работено амд. А интел (во лап-топ) е доста брз. Башка интелов незнам дали се 64 битни (ако има некој нов модел сега излезено).

Вака, Intel Dual Core (или некаде Core Duo) тие не се 64-битни додека Intel Core 2 Duo ти се 64-битни. Двојчето прави голема разлика, инако кај нас гледам многу не обрнуваат внимание. Разликата е голема. Првиот или послабиот за секое јадро има кеш (овде еден податок се запишува и во двата кеша што резултира со намалени перформанси), додека вториот или подобриот има еден голем заеднички кеш за двете јадра.

Прво користев интел, па сега овој компјутер ми е АМД и АМД повеќе ми се свиѓа, ама сега ќе го мењавам овој и пак сакам да си земам Интел.

Скоро 3 години имам 3.0 GHz (478 пински) Intel HuperTreading процесор со 1 MB кеш и ептен сум задоволен со процесорот. Ако си за игри земи си AMD ама ако сакаш посериозна работа земи си Intel.

Мое мислење е дека аку земаш квалитетна машина ѕвер тогаш земи си Интел аку си за нешто послабо јас би избрал АМД. Инаку сеа баш DELL гледав почнаа да прават и лаптопи со АМД процесори па ми се праи кејф за еден иако јас сум задоволен и со Интеловиов dualcore е и за сега многу се покажа :zver:

ево го 64 битното АМД процесорно лаптопче :zver:
sv_amd_multimedia.jpg

Достапно во овие варијанти
  • AMD TurionTM 64 X2 Dual-Core Mobile Technology TL-56
  • AMD TurionTM 64 X2 Dual-Core Mobile Technology TL-50
  • Mobile AMD SempronTM 3500+
  • AMD TurionTM 64 Mobile Technology MK-36

епа видете..
како што некои знаат се занимавам со многу работи на компјутеров..
Игри(кантер..сите вожњи)..Видео едитирање(фрапс..vegas video 7..adobe premiere..adobe elements..video dub)...Едитирање на слики(photoshop..i nekoi durig) и ред други графички апликации..анимирање (maya .. 3dmax)..правење мапи (valve hammer editor,batch compiler..wally) ..правење музика (dance ejaY..tractor..sound forge..acid 4...fruity loops)..autoCAD..
и уште ред други ствари..

Мислите ли дека следнава конфигурација ке биде доволна за ова погоре наведеново?
cpu: AMD 3800+ 64 2mb cache 939 pins BOX
MB: AM2N амд матична..Амд чипсет 939 pins
ram: 1Gb DDR II 667Mhz Kingston
VGA: Geforce FX 6600 512Mb PCI-express
HDD: 300Gb Maxtor
Power: 600 Wats ultra silent
и останатите цинцири минцири како DVD-RW..куќиште..мауси(логитеч MX 510 {aко го најдам}..тастатура..дополнителен кулер на хард и процесор..

ве молам кажете дали
ке биде добра конфигурацијава за она што го наведов погоре...

п.с Компонентите се преземени од www.revolution.com.mk

:)

Scout jas znaev deka si tacka brat ama do tolku... AJ razmisli do sea kako si se snaogal na taa konfiguracija so ja imas,pa ke vidis dali e dovolno neso sto e pojako 10pati od segasnoto...Pozdrav :zver:

[MkD]Scout напиша:
Мислите ли дека следнава конфигурација ке биде доволна за ова погоре наведеново?
cpu: AMD 3800+ 64 2mb cache 939 pins BOX
MB: AM2N амд матична..Амд чипсет 939 pins
ram: 1Gb DDR II 667Mhz Kingston
VGA: Geforce FX 6600 512Mb PCI-express
HDD: 300Gb Maxtor
Power: 600 Wats ultra silent
Socket 939 нема поддршка за DDR II, инаку за оние потреби кои ги имаш наведено ти е сосем доволно.. е сега ако посакаш да играш Battlefield 2 можда ќе треба да си ја апгрејдоваш видеокартицата и + уште 1 гига рам да ставиш :wink:

[MkD]Scout напиша:
Не си зел во предвид на што вртежи е HDD-то. Гледај да е SATA2 на околу 7000 (незнам точно колку беа дали 7200? пази да не те заебат има и со 5400 исти се ама овај е каде каде побавен) а ако имаш појке кеш барај и на повеќе (има и до 10.000) ама се поскапи. Види и баферот колку MB е. Има со 8 (овие SATA1), а SATA 2 мислам дека сите се со 16 MB.

За околу 3000 денари повише, ти го препорачувам овој Pentium 3000, FSB800, 2x2MB cache, LGA775 Dual core.
Мој став е дека дефинитивно Intel е подобар од AMD.

Core2Duo го порази AMD на скоро секој бенчмарк на нивни аналогни двојадрени процесори, ама оваа претходната серија Dual Core..хмм..а за уште +1000, т.е. 4000 денари (на наддавањето му нема крај :) ) не е подобро да земе Athlon64 X2 4200+ AM2? Е тука веќе ќе можеш и да шибаш со DDR II, иако не знам колку е голема придобивката со оглед на тоа што има поголема латенција од обичниот DDR (барем така мислам).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom