Совет за нова конфигурација

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
Не бе Гојдо, за Multitasking и видео конвертирање интелот е подобар е сега дали е само поради поголемиот кеш или има врска и HT не сум сигурен. Ама за ова 100%.
Иначе за Pentium D 805 и јас му викам ако има да си земе, а за ова кога ќе земеш Е6600 обавезно оверклок и бенчмаркови. Јас ќе чекам додека не излезе Vista и DX10 па тогаш ќе видам што ќе купам

Ja mislam deka ne e tolku poradi cache ili HT tuku poradi razlicniot clock.
Pentium D 805 raboti na 2.66GHz , dodeka Athlon 64 3800+ koj kosta mnogu poveke raboti na 2.4GHz, a Athlon 64 3200+ na 2GHz. Zatoa za Video Encoding e podobar pentiumot, dodeka za igri podobar e Athlon bidejki ima vgraden memoriski kontroler i koristi DDR a ne DDRII memorija koja ima povisoki tajminzi od "starata" DDR memorija.

krusha03 напиша:
Не бе Гојдо, за Multitasking и видео конвертирање интелот е подобар е сега дали е само поради поголемиот кеш или има врска и HT не сум сигурен. Ама за ова 100%.
Grehska si krusho, sporedi Athlon64 vo rang na cena na Pentium4.
Pentium 4 530 HT 3Ghz 1MB L2 e malku poskap od Athlon64 3500+ 2.2GHz 512kB L2.
http://www23.tomshardware.com/cpu.html?modelx=33&model1=246&chart=118&model2=216
Ovde mozhesh da sporeduvash, kje vidish deka 3500-tkata e isto dobra, duri i podobra od 530-kata za multitasking. Se zavisi kakvi taskovi kje trchaat. A za video konvertiranje se isti.

Иначе за Pentium D 805 и јас му викам ако има да си земе, а за ова кога ќе земеш Е6600 обавезно оверклок и бенчмаркови. Јас ќе чекам додека не излезе Vista и DX10 па тогаш ќе видам што ќе купам
Pa nema sho da gleash, Conroe nema konkurencija. Edinstveno ako gi namalat cenite na s939 X2 i da nemam dovolno pari, mozhe da si zemam X2 i podobar i povekje ram.

memberix напиша:
Ja mislam deka ne e tolku poradi cache ili HT tuku poradi razlicniot clock.
Pentium D 805 raboti na 2.66GHz , dodeka Athlon 64 3800+ koj kosta mnogu poveke raboti na 2.4GHz, a Athlon 64 3200+ na 2GHz. Zatoa za Video Encoding e podobar pentiumot, dodeka za igri podobar e Athlon bidejki ima vgraden memoriski kontroler i koristi DDR a ne DDRII memorija koja ima povisoki tajminzi od "starata" DDR memorija.
ne, vrska nema. Pentium D e dualcore, 3200+ i 3800+ se singlecore. Skoro site softveri za video enkodiranje se multithreading, taka Pentium D mozhe da gi koristi dvete jadra za toa. Atlonot e podobar za igri zatoa shto 99% od igrite deneska se singlethreaded i zatoa shto ima podobar IPC(instructions per clock) od Pentium4 na ista frekfencija.

A be i single core Pentium 4 da zemis, eve na primer Prescott 3400 ke bide pobrz od Athlonot, zatoa sto ima povisok clock na rabota a vo video encoding clock-ot na procesorot igra vazna uloga. Tocno e deka Pentiumot dobiva na brzina bidejki ima dve jadra ama i da mu go isklucis ednoto pak bi bil za nijansa pobrz od athlon. No vo sekoj slucaj Athlonot e mnogu podobar CPU od Pentiumot.

memberix напиша:
A be i single core Pentium 4 da zemis, eve na primer Prescott 3400 ke bide pobrz od Athlonot, zatoa sto ima povisok clock na rabota a vo video encoding clock-ot na procesorot igra vazna uloga. Tocno e deka Pentiumot dobiva na brzina bidejki ima dve jadra ama i da mu go isklucis ednoto pak bi bil za nijansa pobrz od athlon. No vo sekoj slucaj Athlonot e mnogu podobar CPU od Pentiumot.
Ne.
Clockot igra uloga koga sporeduvash isti arhitekturi. Na primer Core2 Duo za video encoding i se ostanato povrzano so multimedia e podobar od Pentium D na duplo povisoka frekfencija. K8 i Netburst ne se isti. Pentium D 805 so edno jadro za nishto ne e pobrz od Athlon64 3200+.

Ja imam slednava konfiguracija:
Athlon XP 2800+ Barton
Asus A7N8X (AGPx8,Dual Channel DDR 400, UDMA 133)
2x256MB Dual Channel DDR 400 @ 333
FX 5200 128MB 64-bit AGPx8
80GB Excelstor UDMA 100
DVD-RW Samsung TS-H552U
DVD-RW LG GSA-4163B
350W Power Supply
LG Flatron F700P 17" CRT

Dali vredi da se investira uste vo ovaa konfiguracija ili da si kupam nova. Inaku planiram da ja nadogradam so Radeon X1600 Pro 256MB AGPx8 i so
Zalman VF700-ALCU ili Zalman VF900-CU Dual Heatpipe Fan da ja overklokuvam,Zalman CNPS7000B-CU za Procesorot i da go overklokuvam na minimum 2200MHz ( default 2080MHz) da bide kako 3200+,Corsair TWINX1024-3200C2 DDR, XMS3200, unbuffered, CL2,matched pair, with Heat Spreader. So vakva nadogradba bi trebalo da se nosi so najnovite igri i programi. Inaku kompjuterot go koristam za igri, web design so povremena potreba za Image Editing, I ponekogas Audio Editing.
Dokolku bi se odlucus za nova kongiguracija bi pocekal do septemvri da padnat cenite. Pa dilemata e dali da cekam ili da nadogradam sega bidejki so momentalnava konfiguracija nemozam da igram ni Quake 4,ni Oblivion, ni FEAR, a inaku za rabota kofiguracijata e dovolna.

Јас со многу слична ваква конфигурација ги свртев Quake 4 и F.E.A.R. без проблеми, плус рендери праев, плус графичка обработка, плус сајтови..

Ama na koja rezolucija. Sakam da gi igram na 1024x768 so ukluceni efekti barem na medium. Ja zavrsiv Doom 3 , ama na 640x480 bez efekti i na nekoi mesta( pred krajot) izgledase kako slide show. Sakam da gi gledam igrite barem priblizno kako screnshot-ovite vo spisanijata.

jas na tvoe mesto bi pocekaj malku i bi si zemal eden Core 2 Duo konfiguracija zasto procesorite se ludnica

E pa najverojatno ke poceka. Ianku ne go sakam Intel, ama ako procesot e stvarno tolku brz, a na testovite na internet e neverojatno brz, a plus i tolku eftin kolku sto Intel vika ke moram da si kupam takov.

Денес ја избрав следната конфигурација, која ке ја земам најверојатно наредната недела кога ке ми одобрат кредитот:

CPU: Intel Celeron D 2.53Ghz
MB: Asus P4V800D-X 478
Case: Delux 400W
RAM: 512 MB DDR P/L 400 MHz
HDD: 80 Gb ide
VGA: Asus EN6200TC 256 Mb PCIE
CD: DVD-RW Samsung
Sound: De Lux 2.1 Black
MON: PROVIEW 17" UK713 LCD

За Офис и Интернет ми е, овој за по дома го земам. Бидејки не се разбирам многу, да кажете арно ли сум земал?

Струмикс напиша:
Денес ја избрав следната конфигурација, која ке ја земам најверојатно наредната недела кога ке ми одобрат кредитот:

CPU: Intel Celeron D 2.53Ghz
MB: Asus P4V800D-X 478
Case: Delux 400W
RAM: 512 MB DDR P/L 400 MHz
HDD: 80 Gb ide
VGA: Asus EN6200TC 256 Mb PCIE
CD: DVD-RW Samsung
Sound: De Lux 2.1 Black
MON: PROVIEW 17" UK713 LCD

За Офис и Интернет ми е, овој за по дома го земам. Бидејки не се разбирам многу, да кажете арно ли сум земал?

Зависи од тоа колку пари си потрошил (=
Ќе има коментари од типот "зошто толку слаб процесор" итн итн, ама ако е само за куцање и интернет, тогаш немаш гајле.. едино некогаш да ти снема простор на HDD, па тоа.. инаку другово е солидно.

Koj Hard disk mislite deka e najdobar. Imam MAXTOR 80GB so 8mb cache ali me nervira u posledno vreme, pocnuva da mi krci i izgleda mi e zeznata edna particija, pa sakam da zemam nekoj do 200 GB, tivok i sto ne zagreva mnoooogu. Dajte nekoj predlog.

i jas sakam da zemam nov hard disk od 350GB najdov na internet izgleda ke go kupam dajte nekoj da kazit nekoj hard disk so e tivok :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom