Сообраќајни прекршоци и казни

Ме интересира, дали откако си ја платил казната(поминување на необележан пешачки премин) треба да се однесе сметката во МВР и на кое место се носат таквите работи?
Ne nosis nisto nigde, oni si nosat vo stanica i si davaat sto treba

Дали може некој да ми објасни за право за управување со странско возило (на бг табли) во РМ, поточно дали може да управува македонски државјанин возило на бугарски табли, доколку во истото се наоѓа сопственикот на возилото кое има бугарски пасош. Исто така дали со возило на бг табли може да управува македонски државјанин доколку во возилото се наоѓа лице кое има полномошо за управување со истото и притоа поседува бугарски пасош!

Доколку постов не е за оваа тема големо извинување!
Однапред Благодарам!

Дали може некој да ми објасни за право за управување со странско возило (на бг табли) во РМ, поточно дали може да управува македонски државјанин возило на бугарски табли, доколку во истото се наоѓа сопственикот на возилото кое има бугарски пасош. Исто така дали со возило на бг табли може да управува македонски државјанин доколку во возилото се наоѓа лице кое има полномошо за управување со истото и притоа поседува бугарски пасош!

Доколку постов не е за оваа тема големо извинување!
Однапред Благодарам!

Мислам дека го регулираа тоа со закон пред некое време. Ќе каже некој по упатен. Иначе сите ќе возевме коли на германски таблички, не се секирај, немате измислено топла вода...

Мислам дека го регулираа тоа со закон пред некое време. Ќе каже некој по упатен. Иначе сите ќе возевме коли на германски таблички, не се секирај, немате измислено топла вода...

Не ме сфати! Ззнам дека со новиот закон не смееш да возиш странска кола доколку не си државјанин на земјата каде што е регистрирана истата! Прашањето ми беше дали можам да управувам со бугарско возило доколку сопственикот истата кој си има бугарско државјанство, се наоѓа во колата, односно седи до мене :wink:. А другото прашање беше, иста ситуација само доколку до мене седи лице кое има полномошно за управување со бугарската кола и воедно има бугарско државјанство. Се надевам сум јасен!

Може,доколку носителот на осигурувањето се наоѓа во возилото.Значи одговорот е да.За секој случај пролистај малку по законите,да не е нешто сменето

Фала Nigh Rider!

Инаку предмалку листав но неможев да пронајдам точно за оваа работа! Ако знае некој поконкретно и посигурно нема да биде на одмет да пише!

Како ќе го прокоментирате ова драги форумаџии ?

Баш ме интересира вашето мислење, бидејќи кога ги образложував проблемите во законот за аматери возачи, се јавивте многу искусни шоферишта, по муабетот човек ќе ги помислеше дека во формула возите... па се јави дури и еден паметњакович, кажа дека казните биле пичкин дим во буџетот... чисто информативно и понатаму стоите на истите ставови дека владата превентивно ги донесува мерките или зафалиле пари за споменици, администрација итд итд итд... ?

Ne nosis nisto nigde, oni si nosat vo stanica i si davaat sto treba

Баш мене ми дошол полицаец дома (јас не бев во моментот дома) пред 1 месец за да ми остави покана за испрашување поради прекршок направен во мај месец 2008 за кој МВР бара да бидам виновна. Инаку точно се сеќавам дека ја платив казната за недозволено паркирање пред Карма кафичот и тоа за 5 мин. што ја оставив колата за да извадам пари од банка и нормално не го однесов вирманот никаде. Значи јас морав да си го изгубам денот за да појдам до Лисиче во Полициска станица инаку живеам во центар за таму да ми кажат дека треба да одам да побарам извештај од банката за тој ден кога сум ја платила казната (за што се плаќа дополнително 65 денари за дупликат на вирманот) и да им го однесам на господата во ПС во Лисиче. Добро тие немаат увид во нивниот систем кој и како плаќа казни? Или како онаа: додека да докажеш дека не си крив, отиде јабана. Мислам стварно непрофесионално и губење време и пари за некои од администрација да дремат по цел ден и да не работат ништо.

А инаку имам да напишам за случка во МВР кај МРТВ и организираноста за поднесување за издавање пасош

Како ќе го прокоментирате ова драги форумаџии ?

Баш ме интересира вашето мислење, бидејќи кога ги образложував проблемите во законот за аматери возачи, се јавивте многу искусни шоферишта, по муабетот човек ќе ги помислеше дека во формула возите... па се јави дури и еден паметњакович, кажа дека казните биле пичкин дим во буџетот... чисто информативно и понатаму стоите на истите ставови дека владата превентивно ги донесува мерките или зафалиле пари за споменици, администрација итд итд итд... ?
Како прво Законов е катастрофа.Од многу причини.Прво казните се многу високи и единствена цел е полнење на буџетот.Ако им а некој цајкан овде нека кажи дали немаат наредба секој ден да напишат одреден број казни.А се знае кој ги плаќа казните.Сигурно не синовите и ќерките на функционерите кои се заштитени од полицијата, туку обичниот народ.Се сложувам дека треба да има контроли и казни за секој престап во сообраќајот, меѓутоа казните се превисоки.Што е многу, многу е.Ако може некој да најде статистика мислам дека читав во весник дека од кога е спроведен новиот закон за возење бројот на сообраќајки со смртни последици е еднаков дури и поголем од пред некоја година што значи дека не се постигнале резултати за превенција туку само покривање на дупките во буџетот.

Баш мене ми дошол полицаец дома (јас не бев во моментот дома) пред 1 месец за да ми остави покана за испрашување поради прекршок направен во мај месец 2008 за кој МВР бара да бидам виновна. Инаку точно се сеќавам дека ја платив казната за недозволено паркирање пред Карма кафичот и тоа за 5 мин. што ја оставив колата за да извадам пари од банка и нормално не го однесов вирманот никаде. Значи јас морав да си го изгубам денот за да појдам до Лисиче во Полициска станица инаку живеам во центар за таму да ми кажат дека треба да одам да побарам извештај од банката за тој ден кога сум ја платила казната (за што се плаќа дополнително 65 денари за дупликат на вирманот) и да им го однесам на господата во ПС во Лисиче. Добро тие немаат увид во нивниот систем кој и како плаќа казни? Или како онаа: додека да докажеш дека не си крив, отиде јабана. Мислам стварно непрофесионално и губење време и пари за некои од администрација да дремат по цел ден и да не работат ништо.

А инаку имам да напишам за случка во МВР кај МРТВ и организираноста за поднесување за издавање пасош

Чувај копија од истото дека си го платила зошто неспособните ги губат... Јас платив за казна за брзо возење еден ден одкако ми стигна пресудата и ја доставив копијата од уплатницата кај што ми рекоа и после 5 месеци одприлика ми дојдоа пак на врата со опомена дека ако не ја платам казната ќе ми дојде дома извршител и присилно ќе ми наплати и ќе ми наплатат и за тоа што ми ја извршиле таа присилна наплата... СРЕЌА направив фотокопија на уплатницата и ја чував за ваков случај и мораше да идам во суд ко криминалец да се правдам на нивната грешка(испадна дека воопшто они не ја ни добиле уплатницата). Мене не ми е јасно само колку треба да си неспособен да не можеш да однесеш едно ливче од едно место до друго... МИЗЕРИЈА!

eee majka mi isto taka plateno dojdoa na vremeto u 4 sabajle da ja apsat od doma zatvorska kazna da lezi za platena kazna ali srekja razbrani dzandari pa i dadoa fora do 7 sabajle da ja najde uplatnicata i odnese u stanica

Малку оф топик. На татко ми кај Маврово на дупка му се скинале две гуми, и дали има шанса сеа да се направи тужба нешто да се вратат парите од Макеоднија-пат или незнам кој, земајќи во предвит дека една гума е 320 евра:) Бриџстоун.
Иначе викнале и полис на местото.

Малку оф топик. На татко ми кај Маврово на дупка му се скинале две гуми, и дали има шанса сеа да се направи тужба нешто да се вратат парите од Макеоднија-пат или незнам кој, земајќи во предвит дека една гума е 320 евра:) Бриџстоун.
Pa vo pravna drzava, ima sansi da zeme osteta, ama tuka ke mu nakalemat deka ne prilagodil brzina na uslovi na pat.
Inaku po pravilo, koga ima ostetuvanja na patot, ili nekade nema soobrakaen znak, i sl, znaci koga ima nekoi nedostatoci na patot, soobrakajnata policija treba vednas da go izvesti dezurniot vo stanica ako se raboti za pogolemi nedostatoci - ostetuvanja, ili pak, po vrakanje vo stanica treba da podnesat Izvestaj za sostojbata na patot i patnata signalizacija, kade sto ke navedat deka na odredeni mesta na patot ima zabelezano odredeni nedostatoci ( ke se navedat kade i kakvi ). Potoa ovoj izvestaj se predava ponatamu na sluzbite vo Sektorot pa tie si prevzemaat merki da se izvestat nadleznite sluzbi da ja saniraat sostojbata.
Ama aj da se vratam, na situacija koga ima nesto itno da se popravi, znaci primer ima dupka na patot se napravila, golema sto ke smeta na normalno odvivanje na soobrakajot, soobrakajnata patrola go izvestuva dezurniot vo stanica za sostojbata, i ke pobara da se intervenira odma od strana na Ulici i patista, ili Makedonija pat, zavisi koj e nadlezen, da izleze odma da ja sredi situacijata, dezurniot go zaveduva ova ( po pravilo neli :tapp: ) vo kniga i go izvestuva odgovorniot vo Ulici i patista za nastanatata sostojba i bara odma da se prevzemat merki da se sanira sostojbata, ama najbitno e da se izleze i da se obelezi mestoto so soobrakajni znaci, kako bi se predupredile vozacite deka ima nekoja dupka ili sto i da e na patot, znaci deka treba da ja namalat brzinata. Pritoa dezurniot vo kniga treba da zavede kogo go izvestil ( so ime i prezime ) i vo kolku casot. Pa sega utre eve ako nekoj si ima problem, si ostetil vozilo, nastanala soobrakajka i sl, ke treba da se proveri vo Soobrakajna, ili na podracnata PS, dali e izvesteno za toj nedostatok i ako e izvesteno, dali sluzbite intervenirale na vreme i ako ne zosto ne. Toa e biten dokaz deka im bilo javeno na Ulici i patista da ja sredat sostojbata, ama tie ete ne sredile rabota, pa ke ima osnov i da se bara osteta od niv. ARNO AMA, vo nasava drzava toa tesko da se ostvari, samite uvidni ekipi si imaat nekoe pravilo, da im pisuvaat prijavi na vozacite deka oni se krivi, demek ti vo temnica ili vo krivina, si Baba Vanga pa ke znaes deka ima dupka ili mraz ili odroni na patot, abe sramota, jes da rabotam vo MVR ama toa e toa. Na Ulici i patista ne pamtam da sum cul nekoj da im pise prijava za neodrzuvanje na patot, barem jas ne sum cul :toe:

denes nekade okolu 13.30 NEMOZEV na zeleno pravo da pominam od tie sto odea nacrveno, sviram ko budala,policija nikade... lokacija raskrsnicata kaj Cilaz..
kakvi kazni, kakvi bakraci..samo gledat neregistrireani i pajak da fane muva...na raskrsnici nikade gi nema ili u zemja gledat...

Da postoi moznost za naplata na stetata.
Bez razlika dali MVR podnelo prekrsocna prijava ili ne., i bez razlika protiv kogo.
Potrebno e vo prekrsocnata postapka da se izvrsi soobrakajno vestacenje , kade ke se utvrdei dali vozacot imal tehnicka moznost za zabelezuvanje na ostetuvanjeto na patot , dali se dvizel so ogranicenata brzina za toj del od patot itd., pri sto dokolku nemal tehnicka moznost za izbegnuvanje na dupkata , pricina e nesaniranjeto i neobelezuvanjeto na opasnosta na patot.

Dokolku ova ne e napraveno vo prekrsocna postapka, potrebno e da podnesete privatna tuzba protiv MAKEDONIJA PAT na ovie okolnosti, pri sto ke se napravi istoto soobrakajno vestacenje i dokolku se utvrdi deka pricina e neobelezanata dupka na patot, predmetot go dobivas i MAKEDONIJA PAT ima obvrska da ja plati stetata , ili ke ja naplatis preku izvrsitel.

Za ova da go napravis , obavezno ti treba policiski zapisnik od uvid na samoto mesto, skica od samoto mesto izgotvena pri uvidot, so tragi na sopiranje, grebenje itd., i fotodokumentacija od mestoto na nezgodara , izgotveni od uvidnata grupa na MVR PS.

NA ovoj nacin se naplaka stetata , i ova funkcionira, iako MVR tesko podnesuva prekrsocni prijavi protiv MAKEDONIJA PAT , ULICI I PATISTA itd., kako drzavni institucii, osven koga toj sto e osteteniott e nekoja jaka zverka pa mora da i se "plati" stetata za da ne bide covekot vo "zaguba".

Jas vestacam vakvi slucaevi i ako vo vestacenjeto utvrdam deka voza;ot nemal tehnicka moznost za izbegnuvanje na kontaktot , slucajot se dobiva i se naplaka stetata.

Pozdrav, mislam deka ti razjasniv

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom