Смртна казна во Македонија? Да или Не?

Дали во Македонија би требало да постои егзекуцијата како казна?

• Да

Гласови: 510 58,8%
  • Не

Гласови: 357 41,2%

• Вкупно гласачи
    867
треба да има смртна казна за потешките злосторства (силувачи, убијци), верувам дека во тој случај би се намалиле истите, а вака ќе одлежат 5-10 години в затвор и полсе пак си продолжуваат по старо

Несакам да има смртна казна ама во спротивно на доживотен затвор!!!:vozbud::vozbud::vozbud: мое мислење!

Ne treba da ima smrtna kazna za ubijcite, siluvacite, pedofilite, tuku dozivotna robija so teska fizicka rabota i kotek sekoj den, za da se kajat sekoj den za ona sto go storile.

Обавезно.
Без збор и право на поговор.
Чим ќе паднат овие од дпбне,ќе мора да се прочисти малку Македонија.

`Едноставно нели`...
некои дела не застаруваат. :wink:

никој нема право на никој да му го одземе животот, иако е убиец.. повеќе ќе пати во затвор цел живот да скапе него ли да го убијат. ако го убијат и он нема да се мачи (затоа 70% од убијците се самоубиваат) а ако го остават во затвор не само што ќе биде мачен, и самиот ке се јаде за тоа што го сторил :)

mnogu odgovorno ke odgovoram so da,ima luge koi treba da se lisat od zivot poradi nasa licna sigurnost.ima dosta slucaevi koga zatvorenici osudeni za teski zlostorstva(ubistva,terorizam.....)begale od zatvor i izvrsile uste ubistva.

Никој нема право да одзеде туѓ живот.

СТРОГО НЕ !

Никој нема право да одзеде туѓ живот.

СТРОГО НЕ !

Не? А тој педофилот од Струмица кој ја силувал својата 14 годишна керка,а девојчето е со посебни потреби......и заборавив да напоменам дека е трудна!!!! МА ОДМА БИ ГО ОБЕСИЛ!

море само да имам можност сите кои досега го предадоа својот народ и сите кои сеуште не убедуваат дека треба да правиме отстапки во туѓа корист
сите педофили и силувачи, дел од убијците
ма се ред тоа би колел бесел стрелал а може ќе се најде и некоја наша македонска направа за извршување на смртна казна

За да се искоренат некои појави мора да се всее страв. Видете ја Кина на пример, ако не е смртната казна како ќе успеат да исконтролираат толкава маса на народ?
Пресудата - смрт пред се е наменета за потенцијалните сторители на делото за кое е изречена, за да размислат 2 пати дали би го направиле тоа.

За некои екстремни дела мора да постои опција смртна казна, за да не се повторуваат постојано!

Тука тука, на владата дај те и такво овластување и ке има онолку живи колку што има членови на владеачката партија. Се ке покосат. Ке се буткаме за членски книшки од партијата и ке ја пееме секое сабајле : Друже Грујо ми ти се кунемо !!!!!

Не дека е сеа поразлично али .....:toe:

Меѓутоа заборавате еден детаљ. Смртната казна како таква е да допринесе да даде пример за тоа што ќе се случи ако некој друг го повтори истото. Не мислите дека ова има ефект?

Нема ефект. Сериски убиства и педофилни објуби и убиства кои се најчесто подложни на два типа на придвижители: афект( кога личноста не може да се контролира) и ментална и душевна пореметеност. И двата случаи со закана на смртна казна не се постигнува ништо.
Убиството со преумисла од друга страна најчесто не е подложно на смртна казна.
Така да нема ефект во однос на намалување на криминалот. Од друга страна контрадикторно во земјите каде има смртна казна има и најголем степен на криминал

Јас сум против смртна казна од три причини:
1.Демократија значи право на живот и со тоа се сака да се нагласи дека државата ти нема дадено живот и со тоа нема право да ти го одземе.
2.Не сакам во мое име да се извршуваат убиства бидејќи јас сметма дека сум подобар од тоа.
3.никогаш не може со сигуност да се каже дека некој е виновен. Во америка од смртна казна (чекале да се изврши обично тој процес трае 10 години) во последните 20 години се ослободени 112 затвореници што можеби не е голем број во однос на осуденици но сепак е значаен.

nema potreba od smrtna kazna....koj ni dal pravo da odzemame zivot...a i pokorisni bi bile kriminalcite na prinudna rabota-NEMA LABAVO taka i drzavata ke ima kar i zlocinecot posle 5 godini naprimer prinudna rabota ne bi sakal ponovo da zgresi(sekako od zatvor vo drzavna firma pa nazad):smir:

Тука тука, на владата дај те и такво овластување и ке има онолку живи колку што има членови на владеачката партија. Се ке покосат. Ке се буткаме за членски книшки од партијата и ке ја пееме секое сабајле : Друже Грујо ми ти се кунемо !!!!!

Не дека е сеа поразлично али .....:toe:

ne sum opredelen trcam odma:pos2::pos2::pos2::pos2:

Не е одговор смртната казна.Етички и морално е погрешно.
Прво како што кажаа некои погоре нема ништо да се постигне,целиот процес е брз и нема на злосторникот да му даде можност да сфати што направил и да се покае за тоа.
Второ не е многу чест случај но замислете невин човек да се осуди на смртна казна !!!
И трето какво и да е,од индивидуа,од држава или од нација убиството си останува убиство.
Ако почнеме со смртна казна тоа ќе биде еден круг што се врти без престан.
Размислете,луѓето се осудуваат на смртна казна затоа што убиле други луѓе(или други погрозни работи) ,ако и ние почнеме да ги убиваме нив тогаш и ние треба да бидеме осудени на смртна казна.
Ниту сме Господ ниту Исус па да можеме на некого да му судиме со тоа што ќе му го одземеме животот.
Целата работа му доаѓа како око за око т.е. одмазда....и што,единствената работа кај смртната казна е тоа што иако е убиство е сепак ЛЕГАЛНО ЌЕ БИДЕ :uvo:
Треба многу да се размисли доколку некогаш се воведе кај нас.Не е некоја одлука што може брзо да се поправи( оп убивме човек ејјј згрешивме ај ќе го вратиме назад!!! )
Не верувам дека ќе влијае едукативно врз луѓето да не извршуваат кривични дела,сепак насилство си е насилство-ништо добро не излегува од тоа.Доволно е тоа што цел живот би биле зад решетки,без можност да ги видат своите најблиски,монотонијата и самотијата според мене се најголема казна што може да постои.
Сепак ова е некој примитивен начин на израмнување на сметките мислам дај луѓе веќе еднаш да еволуираме и да не се навраќаме на примитивизмот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom