Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Поздрав до охриѓаните Макарон и Емкаа
Арни убаи сте?
https://a1on.mk/archives/1057542
Важно rezimod го бутнавме,и 100 џамии да дигнат само Вмро на власт да не бидат.Па во времето на Груевски колку џамии кренаа? :pos::pos::pos:[DOUBLEPOST=1558559342][/DOUBLEPOST]Очекувај ваков одговор[DOUBLEPOST=1558559892][/DOUBLEPOST]@Waoo kaci be ti?

Последно уредено:
Не верувам дека има некој тука кој е поголем против религиите од мене.
Ама што ви е за минарево не ми е јасно, што кур само му давате важност и кревате внимание без потреба и правите публицитет без пари за религиите? Зошто секогаш треба да има тема за ова...

Не верувам дека има некој тука кој е поголем против религиите од мене.
Ама што ви е за минарево не ми е јасно, што кур само му давате важност и кревате внимание без потреба и правите публицитет без пари за религиите? Зошто секогаш треба да има тема за ова...
Па како да не му даваш важност на нешто што се гради на диво у сред центар на историски град,туристички центар заштитен од Унеско? Ај да ти го закачи мандинго а ти не му обрнувај внимание,не се замарај.Страшна работа.За црквана на Кале легално градена вие што и обрнувавте внимание? И крстон у Бутел?

erol-musliu.jpg
Еролд Муслиу
, завршил Факултет за безбедност во Скопје како еден од најуспешните студенти. Муслиу по дипломирањето веднаш бил вработен во 1994 година во Дирекцијата за безбедност и контраразузнавање и постепено напредува по скалилото на хиерархијата како исклучително посветен и висок професионалец. Со формирањето на Агенцијата за разузнавање, тој преминува да работи како разузнавач. Тој е полиглот, зборува повеќе јазици, интелектуалец меѓу безбедносните професионалци, а за него високите претставници од пријателските безбедносни служби отворено во јавноста изразиле мислење дека тој е олицетворение на највисокиот формат на професионалец од областа на безбедноста и разузнавањето. Во 2011 година, бил еден од кандидатите на претседателот на државата, Ѓорге Иванов за директор на Агенцијата за разузнавање. Тој е непартиски кадар како предлог за директор на УБК. Во моментот ја врши функцијата помoшник во Агенцијата за разузнавање.[DOUBLEPOST=1558534171][/DOUBLEPOST]Besa Arifi
b.arifi-2-1338384905.jpg

Faculty : Law
Position : Associate Professor
Engagement type : Full time
Personal data

E-mail : b.arifi@seeu.edu.mk
Address : Rr. e Ilindenit, 335, 1200, Tetovë
Telephone : +389 44 356 127
Languages ( Self-evaluated )

Albanian
Native
Macedonian
C2 - Proficient
English
C2 - Proficient
Serbian
B2 - Upper Intermediate
French
B1 - Intermediate
Turkish
B1 - Intermediate
Education
  • Sep 2007 - Oct 2010: PhD in Legal Sciences
    Faculty: Law Faculty "Iustinianus Primus"
    University "St. Cyril and Methodius", Skopje, Republic of Macedonia
    Specialty: Criminal Law Sciences
    Thesis: "Victim's position in criminal law"

• Oct 2003 - Jul 2006: Master of Arts in Legal Sciences
    Specialty: Criminal Law and Criminology
    Thesis: "Mutual legal assistance in criminal matters"

• Sep 2000 - Oct 2003: Baschelor of Arts in Law
    Specialty: Criminal law
[DOUBLEPOST=1558534385][/DOUBLEPOST]Љуљета Адеми е некојси преведувач од ЦИВИЛ организацијата
dsc_0673.jpg
https://sdk.mk/index.php/naslovna/p...ka-od-rabota-nikogo-od-vrabotenite-na-ivanov/
Пендаровски му понудил дел на претседателскиот кандидат Блерим Река да биде дел од надворешните совеници, но тој ја одбил понудата.

РЕКА му даде корпичка :cool:

Па како да не му даваш важност на нешто што се гради на диво у сред центар на историски град,туристички центар заштитен од Унеско? Ај да ти го закачи мандинго а ти не му обрнувај внимание,не се замарај.Страшна работа.За црквана на Кале легално градена вие што и обрнувавте внимание? И крстон у Бутел?
Колку што знам и џамиите имаат историско значење, и ова џамија ако не грешам била таму пред да има државно уредување ова парче земја. Како е можно да е незаконски?

Легално или нелегално е релативно ако државата ти е е на рака, целиот проект Скопје 2014 е *незаконски* направен, ги сменија законите за да се вклопуваат со нивните идеи, или ако немаа место доволно за рампа за влегување на коли во подрум.

Црпкослав и Али се имаат договорено у некои ресори две години министри да се едни, а две години да стават нови демек ради неработење и признаваме грешки, а тоа ради пазарење да е
Ко и се друго

Колку што знам и џамиите имаат историско значење, и ова џамија ако не грешам била таму пред да има државно уредување ова парче земја. Како е можно да е незаконски?
.

Еве интересна приказна за џамија изградена на место на Православна црква...

На врвот од џамијата во Охрид има крст
krst-dzamija-1.jpg

од каде дошло името на џамијата. Нивна претпоставка е дека на тоа место, до првите години од 16 век, постоела православна христијанска црква „Света Недела”. Во тој период, на нејзино место била изградена џамијата што сега е позната како Крст-џамија.

Сепак, постарите охриѓани, но и некои овдешни историчари на уметноста, без да претендираат на точност, се повикуваат на една легенда што неколку века се пренесува меѓу македонското христијанско население. Според оваа легенда, кога тогашната османлиска власт или самиот Хаџи-Дургут почнале да ја градат џамијата, се се одвивало според планот, меѓутоа кога почнало да се гради минарето, завршниот дел на верскиот објект, тоа, од необјасниви причини, се уривало.

Тоа, според оваа легенда, се случувало неколкупати, додека некој од градителите не се сетил дека на врвот од џамијата треба да се врати христијанскиот крст. Градителите тоа го направиле, го ставиле крстот на минарето, а тоа повеќе не се рушело, вели легендата што живее меѓу охриѓани.

Легално или нелегално е релативно ако државата ти е е на рака, целиот проект Скопје 2014 е *незаконски* направен, ги сменија законите за да се вклопуваат со нивните идеи, или ако немаа место доволно за рампа за влегување на коли во подрум.

Една работа е конзервација и реконструкција а сосема друга доградба на нешто што предходно не постоело врз историски објект. Минарето се гради без дозвола, станува збор за доградба во висина од 32 метри.
Ако одиме по таа логика џамијата е изградена врз ранохристијанска базилика. Па ако веќе се повикуваме на закони од пред илјада години, тогаш џамијата воопшто и не треба да постои. Меѓутоа во реалноста е споменик заштитен со закон чиј што изглед не смее да се менува од оригиналниот.

Заев е во раката на Али а со тоа и државата, па затоа изгледа законите за градба се релативна работа. Ако Али вели минаре од 32 метра, ондак така и ќе биде.

Zajko vika “instituciite bla bla” pa Jas ne sum instituciite be vol eden, AMA ok e neka moca covekot, da mu dades vlast na onakov klovn toa znaci ne e do nego, tuku do toa volojte sto go podrzuvaat, pa ovie volojve od Ohrid pa uste gradonacalnik mu dadoa kako nagrada za cela steta sto ja napravi.

Омраза е во прашање.

Имало минаре и затоа ќе има, се до пред 100 години постоела, и тоа 400 години го красел Охрид.

Све што на вас не ви одговара е дивоградба, а тоа што ви одговара е легално.

Кај ви текнува кревате цркви, крстови, споменици ... НИКОГАШ не сте имале пречка.

Во Скопје, гвујо црташе планови како да се редат споменици, нигде не се судри со закон, никој инспектор, никој градоначалник, министер, не стана да рече дека е дивоградба.

Па и во Охрид град на Унеско, се крена споменик на фаќачот на крст покрај самото езеро, немаше инспектори, немаше невладини ...

DSC_5485.jpg

Или
220px-St_Clement_of_Ohrid_with_model.jpg

Или
sv_naum.jpg

или

dc45d75a725d95012d163ad4aae9c1e4_L.jpg

А обновувањето на тврдината или на Плаошник?

Сигурно и за Нотр Дам се сложувате дека треба да се обнови, дека кулата се сруши.

Е како само минарето ви смета, а истото постоело.

page-9.jpg

И муслиманите пак попуштија, наместо 32 метарско минаре колку што била оригиналната, ја завршија на 25 метри, и пак Зајко крив.

Градот на 365 цркви се крена против едно минаре, браво.

Градот на 365 цркви се крена против едно минаре, браво.
Градот на 365 цркви си избра градоначалник што го одобрува минарето. Така да, батали ги овие на темава, само брмчат за џабе. Минаре ќе има, така народот одлучи.

Градот на 365 цркви си избра градоначалник што го одобрува минарето. Така да, батали ги овие на темава, само брмчат за џабе. Минаре ќе има, така народот одлучи.

Ма знаев дека ќе се изгради, остана само лошиот спомен поради противењето на соседите православци.

Охрид како општина има 7600 муслимани од кои само 3000 албанци.

Овој настан ги револтираше сите муслимани, а не се само албанците муслимани, има уште 165.000 муслимани кои не се албанци.

Ма знаев дека ќе се изгради, остана само лошиот спомен поради противењето на соседите православци.

Охрид како општина има 7600 муслимани од кои само 3000 албанци.

Овој настан ги револтираше сите муслимани, а не се само албанците муслимани, има уште 165.000 муслимани кои не се албанци.
Ама математички не е издржано тоа за противењето. Бар не на мнозинството православци.

Гордана Силјановска 15.127 гласа
Стево Пендаровски 14.108 гласа

Истовремено, истите луѓе, во истиот ден:
Милошевски 12.668 гласа
Георгиевски 16.523 гласа

Како што можеш да видиш, 2500-3000 немуслимански и неалбански гласачи направиле swing во однос на политиките што ги поддржуваат на државно и локално ниво. Јас сум прилично убеден дека тоа го направиле баш затоа што сакаат соживот со соседите (на државно ниво не беше тоа доминантна тема, висока политика се тераше).

Така да, тезата ека соседите православци не го аминувале минарето не ти држи. Минарето покрај природно, ќе стане и законско легализирано право баш заради тие соседи православци.

@Dardan-ia poveke mi e za toa sho koa ke si sednam na kafe ili na plaza ke grmne so bass Alahu Akbar da mi go unisti denot.

Извини, дали во демократско општество има поголем протест од пропаднат референдум и дебакл на истиот?

Во ова демократско општество, по пропаднат референдум се одеше на гласање во собрание каде што демократски беше усвоено. И покрај тоа народот си остана мирен, како да му одговара, или како да е нешто небитно.[DOUBLEPOST=1558590906][/DOUBLEPOST]
If the shoe fits…
Факт 1. Вемерофците не прифатија промена на името, имаат право да ве викаат северџани
Факт 2. Лично, Северџанија не ја чуствувам како држава, и не чуствувам патриотизам кон неа, затоа што тој протекторат, тој вазал, за мене представува синоним за морална деградација и понижување
Факт 3. Седесофците мора да го понесат крстот на предавството, на лагите и на фактот што станаа измеќари

Носи сам заклучоци

"Факт 1. Вемерофците не прифатија промена на името, имаат право да ве викаат северџани"

- Од вмровците 8 пратеници гласаа за договорот. Останатите не ни присуствуваа на седницата да гласат против.

- Вмровците не повикаа да се гласа против договорот, немаа јајца за тоа или пак им одговараше да помине договорот (сигурно не се толку наивни да сметаат дека со неисполнет цензус ќе сопре процесот, и покрај зборовите на Заев, Дескоска, дека ако нема цензус ќе се гласа во собрание, и сигурно вмровците не беа толку наивни да не претпостават дека нивните осуммина нема да гласаат за во собрание).

- Вмровците откога се изгласа договорот во собрание, и истиот се протна без потпис од претседателот, не организираа ниту еден протест, ниту ништо. Демек арно е, голема работа името се сменило. Ама затоа се организираа убаво за претседателските избори.

"Факт 2. Лично, Северџанија не ја чуствувам како држава, и не чуствувам патриотизам кон неа, затоа што тој протекторат, тој вазал, за мене представува синоним за морална деградација и понижување"

А користиш ли некои бенефиции од таа држава? Треба да се откажеш тогаш. А се побуни ли некаде кога се менуваше името?

"Факт 3. Седесофците мора да го понесат крстот на предавството, на лагите и на фактот што станаа измеќари"

Ова е точно и се согласувам со тебе, но зарем народот е патриотски настроен? Ниту на референдум излезе да гласа против, ниту на протест излезе кога сепак се менуваше името. Овој народ најмногу треба да го понесе крстот на предавството, затоа што не направи ништо да си го одбрани името.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom