Скопје calling... асална Архитектура needed!

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ви се допаѓа архитектурата во Скопје?

• Вкупно гласачи
    236
Ја само молам господ проектов да се реализира во целост, па ќе ве видам после сите мрчатори што јадете гомна по форуми,како со апарат у рука се сликате и лигавите пред истите објекти што сега ги пљукате.. Неиживеана маса,раја.
И незначи дека све ќе биде како во клипов, ова е првична замисла и контури на проектов, допрва ќе претрпува измени и дотерувања.

Во ред, само собирале арач и граделе џамии.
Поминало тоа време, ставаме точка.
Пауза.
Може сега да цепаме напред?
Секој може да изгради кале, камења едно врз друго, на убава локација. Но калето е убаво бидејќи има душа во него, длабоко внатре во него. Не ги сакаме камењата, ја сакаме душата што тие камења ја носат.

Искрено кажи што може Скопје да му понуди на еден турист?
Сите се бунеа против шмизлите и просјаците (кои беа подготовка за статуиве) па на фејсбук постојано наидувам на слики со истите нив (не сум од оние манијаци што по цел ден дремат на фејсбук)

Замисли доколку на вардар се постават колектори и водата се направи питка (како што направија енглезите од Темза) на дното си пливаат пастрмки, а од сред вардар фонтаните праваат водоскоци додека поминуваш преку мостот, нели мислиш дека тоа би било бреттејкинг?

Вакво е најубаво Скопје, така? Да го оставиме пусто да се радуваат архибригадирите, за нив да остане во иднина да го проектираат Скопје. :kesa:

Ograden%20Plostad%2001%2004.jpg
луѓе без визија,:jaj:

Замисли доколку на вардар се постават колектори и водата се направи питка (како што направија енглезите од Темза) на дното си пливаат пастрмки, а од сред вардар фонтаните праваат водоскоци додека поминуваш преку мостот, нели мислиш дека тоа би било бреттејкинг?

А за да стигнеш до мостот мораш да поминеш под тоа портата со која на ниту еден начин не се поврзуваме (нит историски, нит по стил на градба, на таа локација), покрај 2 хотели, стари, а вчерашни, тука пазиш да не те прегази двокатен автобус (сега си во англија), одма тука фаќаш десно и поминуваш покрај објект целиот покриен дисплеји (њујорк или чајна, исто с***е), камбаните бијат на 5 метри од тебе (време е за молитва), оџата од карши вика на молитва и тој, газиш по каменот од турска доба.... дај не ме терај да продолжам :)

Башка што нит на вардар ќе се постават колектори, нит водата ќе биде питка, нит улиците закрпени.

А за да стигнеш до мостот мораш да поминеш под тоа портата со која на ниту еден начин не се поврзуваме (нит историски, нит по стил на градба, на таа локација), покрај 2 хотели, стари, а вчерашни, тука пазиш да не те прегази двокатен автобус (сега си во англија), одма тука фаќаш десно и поминуваш покрај објект целиот покриен дисплеји (њујорк или чајна, исто с***е), камбаните бијат на 5 метри од тебе (време е за молитва), оџата од карши вика на молитва и тој, газиш по каменот од турска доба.... дај не ме терај да продолжам :)

Башка што нит на вардар ќе се постават колектори, нит водата ќе биде питка, нит улиците закрпени.
решение друго:toe: да остане како што е или да се измени нешто

решение друго:toe: да остане како што е или да се измени нешто

Секако дека треба да се измени, да се гради. Но не можеш ти да ги собереш најубавите работи од најголемите метрополи, и да ги плеснеш на растојание од 1 километар. 100 работи, куп онака. Во минијатурна форма. И тоа само затоашто пример портата во Берлин има душа, историја, вредност, мислиш дека било каде таа ќе има душа и вредност. Затоашто е порта. Голем стап што е порта. Реков во претходниот пост, од архитектска гледна точка (претпоставувам, не сум архитект) наједноставно нешто за градење ти е кале. Купишта камења, малку креативност, едно брдо - имаш кале. Ама не е бе се во камењата, ги сакаме калињата бидејќи духовно, не поврзуваат со едно наше минато. Со едни наши 500 години. Историја, традиција, минато. Ради тоа ги сакаме тие купишта камења.

Come in Skopje, we got cheap wine and small versions of Berlin, Paris, Vienna, Tokio, Japan... Mexico too. My name is Pepe.

но сепак спомениците и неколку објекти се од нашето поднебје,зашто тие да не се изградат:toe:

Најди ми пост кадешто ги спомнав воопшто спомениците :)

Единствена забелешка за спомениците ми е локацијата, тоа што 50 споменици ќе има на толку мала површина. А према спомениците, сите, си имам неизмерна почит и не би си дал за слобода било што да коментирам за нив.

ок можеби и мене многу ми изгледа клише толку споменици на едно место,но со искуствата од претходните ФАМОЗНИ проекти што требаа да се реализираа,претпоставувам дека ќе се изградат доволен број(што значи НЕ СИТЕ) и на некој начин рамномерно ќе си бидат распределени ......;)

Портата е излишна се согласувам, а автобусите се само за имиџ и атракција но искрено кажи ми дали Скопје вакво како што е сега убаво изгледа?

На долгорочен план преку зголемениот наплив на туристи инвестицијата многу брзо ќе се врати тогаш и старата чаршија ќе профункционира ќе се отворат минимум нови 4,5 илјади работни места за македонците и албанците стабилизираната економска состојба ќе значи ставање крај на меѓуетничките тензии.
Подобрената слика на главниот градот ќе имплицира подобрен имиџ на државата странците ќе видат дека освен за кодошење и криминална приватизација не бива за градење и создавање.
Улиците ќе се санираат со тогаш веќе дуплираниот буџет на град Скопје, а за колектори на Вардар да не правиме муабет можеме Вардар да го направиме питок по цел тек.

Црквава не ми праи ќеиф некако, апла е одвишок ко избацен голуб делува, може да ја срушат Сити Плаза па на нејзино место да ја направат, така барем би личело на нешто. Вака имаш коцка, па Црква, па барокен стил и на крај не личи на ништо. И би можел да се намали бројот на споменици на плоштадот, евентуално би можеле да ги лоцираат во други делови на Скопје кога веќе решиле да ги поставуваат. Точно е дека во големите европски метрополи има цркви на плоштадите ама таму прво се гради црква па целиот плоштад потоа се креира со цел да гравитира околу неа, вака Црквава ко одвишок му доаѓа. Исто и за ова триумфалнава капија не ја гледам логиката да се поставува, нити задоволува естетски нити функционални критериуми во склоп со оклоината. Единствено што ми се допаѓа е кејот и зградите околу плоштадот , освен Сити Плаза која ќе штрчи ко спомен од комунизмот меѓу новиве градби со посебни стилови.

...Единствено што ми се допаѓа е кејот и зградите околу плоштадот , освен Сити Плаза која ќе штрчи ко спомен од комунизмот меѓу новиве градби со посебни стилови.

Не смееш да мешаш модерна ко правец во архитектурата со комунизам, ако веќе нвалегуваш во подлабока анализа. А новите градби со посебни стилови...не би во моментов да ги коментирам повторно :) Само, анализирај: нови градби - посебни стилови.... :) Ќе видиш шо е смешното. Само, мала анализа...

Најди ми пост кадешто ги спомнав воопшто спомениците :)

Единствена забелешка за спомениците ми е локацијата, тоа што 50 споменици ќе има на толку мала површина. А према спомениците, сите, си имам неизмерна почит и не би си дал за слобода било што да коментирам за нив.

И повеќе од тоа. На толку мала површина сакаат да постават толку многу споменици со други зборови воопшто не се потребни борци на секои 10 метри.

Не смееш да мешаш модерна ко правец во архитектурата со комунизам, ако веќе нвалегуваш во подлабока анализа. А новите градби со посебни стилови...не би во моментов да ги коментирам повторно :) Само, анализирај: нови градби - посебни стилови.... :) Ќе видиш шо е смешното. Само, мала анализа...

Па добро не ми е професија архитектура за да баратам со соодветни термини, не знаев у кој стил да ги сврстам па затоа така ги нареков, знам дека тие "комунистичките" градби претставуваат модернизам во архитектурата а поновиве постмодернизам, конкретно за ова што ќе се гради на плоштад не знам у кој стил спаѓа само знам дека многу стилови се измешани :smir:

А сега центарот убав ти е ???????
Извини брат али ако зградиве ти личат од Шутка ондак ти имаш проблеми у глава

Скопје има еден од најубавите централни подрачја на Балканот.

Иначе ако се изгради све она што се планира центарот ќе изгледа ко тежок кичерај. Незнам само како во цел проект им се уклапа зградата на ЕСМ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom