Ситни колачи

  • Креатор на темата Креатор на темата Just Breathe
  • Време на започнување Време на започнување
Знам. :) Јас му ја пратив основната слика од колачите како изгледаат, за да има представа за што станува збор. :)

Со среќа ако се нафатиш да ги правиш вакви. :))
Сакам да пробам, а какви ќе излезат не знам :D
 
zrnakafe.jpg

Овие малце перверзно ми изгледаат. :)
 
Домашни Ferrero Rocher

Потребни состојки:
- 150 гр. лешници претходно испечени на 180 с. 8-10 мин.
- 100 гр. лешник наполитнки
- 200 гр. Нутела
- 150 гр. чоколадо за готвење
- 4-5 лажици зејтин (за сјај на растопена чоколада за готвење)
Подготовка:
Во искршените наполитанки се додаваат сечканите лешници и нутелата и се меша со раце де се поврзат ( ако е многу мека смесата се остава во фрижидер малку да се стегне ). Се зема по една лажичка и се обликуваат бомбици. Се оставаат да се стегнат, па се потопуваат во растопено чоколадо за готвење и се ставаат во хартиени корпички.
16645353.jpg
Душо какви се тие лешник наполитанки. Се мисли на готови наполитанки - купечки нели :)
 
Душо какви се тие лешник наполитанки. Се мисли на готови наполитанки - купечки нели :)
Да :)
Наполитанки со лешник полнење да не се чоколадни ;)
Вакви некои, не мора да се баш овие :)
4385g.jpg
 
Домашни Ferrero Rocher

Потребни состојки:
- 150 гр. лешници претходно испечени на 180 с. 8-10 мин.
- 100 гр. лешник наполитнки
- 200 гр. Нутела
- 150 гр. чоколадо за готвење
- 4-5 лажици зејтин (за сјај на растопена чоколада за готвење)
Подготовка:
Во искршените наполитанки се додаваат сечканите лешници и нутелата и се меша со раце де се поврзат ( ако е многу мека смесата се остава во фрижидер малку да се стегне ). Се зема по една лажичка и се обликуваат бомбици. Се оставаат да се стегнат, па се потопуваат во растопено чоколадо за готвење и се ставаат во хартиени корпички.
Help!!
Во моментот ги правам но немав вага за мерење па од око ставив се како што треба :) Но се плашам дека смесата нема да е погодна за бомбици. Некако многу е мека. Да додадам наполитанки уште?
 
Help!!
Во моментот ги правам но немав вага за мерење па од око ставив се како што треба :) Но се плашам дека смесата нема да е погодна за бомбици. Некако многу е мека. Да додадам наполитанки уште?

Додека ти одговори Македонка .. стави ја сместа во фрижидер околу еден саат да се стегне, да видиш тогаш дали ќе е сеуште исто мека.
 
Help!!
Во моментот ги правам но немав вага за мерење па од око ставив се како што треба :) Но се плашам дека смесата нема да е погодна за бомбици. Некако многу е мека. Да додадам наполитанки уште?
Напрај како шо ти кажала кафе дел мар, а ако е сеуште мека стај и малку мелени бисквити ;)
Не паничи, за се има решение :)
 
Излегуваат околу 30 бомбици и имаат вкус на касатото торта. :)
Сакав да ти кажам дека е ептен слична рецептава со касато торта :)
А јас коа праам обични бомбици или триаголници ги праам со истиот состав за касато торта.
п.с.Пробај стави и неколку крем банани исецкани, многу убав вкус даваат ;)
 
Напрај како шо ти кажала кафе дел мар, а ако е сеуште мека стај и малку мелени бисквити ;)
Не паничи, за се има решение :)
Се излезе во најдобар ред. Откако се излади смесата беше се во ред.
Ви благодарам најмногу. Колачите ги засладија моите колеги и го одбележаа мојот роденден.
Ги направив Чоколадните бакнежи, топчињата со кафе, Ferrero Rocher и Рафаело бомбиците од Македонка. Се беше прекрасно, но Рафаело бомбиците беа нај феноменални. :love:
 
Сакам да пробам, а какви ќе излезат не знам :D

Македонка, сподели те молам како ти излегоа? На Татко ми му е именден, во четврток, па со мајка ми сакаме да ги направиме така како елкички, со зелено, но незнаеме како... Ај ако ти успеало, те молам пиши ни ја магијата... П.С. Да не се зачудите пишувам од акаунтот на брат ми ;)
 
Македонка, сподели те молам како ти излегоа? На Татко ми му е именден, во четврток, па со мајка ми сакаме да ги направиме така како елкички, со зелено, но незнаеме како... Ај ако ти успеало, те молам пиши ни ја магијата... П.С. Да не се зачудите пишувам од акаунтот на брат ми ;)
397270_2686666799769_240200590_n.jpg


Конкретно за моиве форми ми требаше 200 гр. локум и 200 гр шеќер во прав. Од тоа се замесува убава смеса, се додава боја по желба и се остава да отстои најмалку еден час. После тоа обликуваш разни форми или прекриваш торта :D
Секогаш кога правиш фондан гледаш соодносот со грамажа локум-шеќер во прав да е ист.
 
397270_2686666799769_1049376527_2856830_240200590_n.jpg


Конкретно за моиве форми ми требаше 200 гр. локум и 200 гр шеќер во прав. Од тоа се замесува убава смеса, се додава боја по желба и се остава да отстои најмалку еден час. После тоа обликуваш разни форми или прекриваш торта :D
Секогаш кога правиш фондан гледаш соодносот со грамажа локум-шеќер во прав да е ист.


лелеее браво за креативноста, јас никогаш нема да го напраам вака... А кажи ми каков локум? Оној скрос обичен што е во Веро што го има? Мн ми се допаѓа се... БРАВО :)
 
лелеее браво за креативноста, јас никогаш нема да го напраам вака... А кажи ми каков локум? Оној скрос обичен што е во Веро што го има? Мн ми се допаѓа се... БРАВО :)
Земи си најобичен локум, без никакви додатоци. Јас го користев традиционалниот локум на Дониа.
Не е тешко да се изработи, посебно ако е тазе :)
А фигури обликуваш по сопствена замисла и креативност ;)
Со среќа.
 
Chocolate Chip Cookies
Одсекојпат имаах мерак да пробам домашни да видам дали ќе са послатки од купечките.. Ного поарни беа...

Мастраф:
125г Омекнан путер
1/2 шолја бел шеќер
1/2 шолја кафеав шеќер
1 кесенце ванила
1 јајце (склапано)
1 3/4 шолји брашно
1 пециво
20-30 милилитри млеко
250г Чоколадни парченца



Со миксер, у подлабок сад со миксер се клапа путеро, шеќерите, ванилата, додека не стане пенесто и хомогоено. Јајцето се клапа у посебна чинија со вилушка, и се додава малку по малку у поголемио сад со путеро и шеќеро додека не се размеша и соедине убаво.
После брашното се додава на етапи (не целото наеднаш) и пецивото. Сето се меша со миксер, и на половин додадено брашно се дотура млекцето и се дотура остананото брашно. Откоа сите нешта ке са размешани и исклапани убаво, добива се тесто (не е баш тесто, ама си е полутврда смеса). Додават се чоколадните парченца (продават се специјални, а може и да се насече од кујнско чоколадо.. и двете сам ги правил и нема никаква разлика). Меша се со миксер додека не се распоредат убаво самите чоколадни парченца.

Загрева се рерната на 180-200 степена, хартија на тепцијата за печејне. Со маленка лажичка, праат се топченца и се распоредуват у тепцијата и се остава доволно место меѓу них, оти ги ставаш топченца, а се расшируват у тек на печејнето. Обично у правоаголна тепција за ел. шпоре се збират 9 колаченца. Печат се 9-10 минути, и се вадат внимателно од тепцијата (најубаво е со голема и рамна лажица, и се стават на решетка за ладејне. Требе да се пазе коа се вадат оти са рофити и се ронат ногу. Откоа ќе истинат, се стврднуват.

331975_10150909549460691_367650206_o.jpg


Рецепто праа некаде 36-40 колаченца.
Edni od moite omileni kolacinja :ROFLMAO:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom