- Член од
- 19 февруари 2006
- Мислења
- 1.768
- Поени од реакции
- 31
SI GI PREPISAV receptive epa alal da vi e
Ovie izluguvaat bas kako pravite macmalou kolacinja:
Testo:
4 jajca
6 lazici shecer (se mati ubavo)
se dodavaat:
6 lazici brashno
2 lazici kakao
Se pece 15-20 minuti na 200°c
Fil:
3 sholji voda
600 gr shecer (se pravi sherbet)
Se dodava 20 grama zelatin i se mati 30 minuti.
Glazura:
150g cokoloda
i pola margarin.
Testoto se sece na krugovi,se stava fil potoa se prelivaat so cokolado.
Isprobano i vkusno!
Ова е убав рецептЕве ти
Чоколадни бомбони со вишна (Griotte)
Потребни состојки:
- 3 чоколади за готвење
- 1 маргарин (кристал)
- 150 гр. шеќер во прав
- вишни што стоеле во вишнова ракија
- хартиени корпи за бомбици
Подготовка:
Во длабок сад на тивок оган го ставате маргаринот да се растопи, заедно со чоколадите и шеќерот во прав. Мешате постојано за да добиете погуста смеса. Со помало лажиче ги полните корпиците до пола, па ставате една вишна (без семка) и повторно ставате од смесата. Одозгора може да ставите сецкани ореви или чоколадни мрвици.
Вака подготвените бомбони, оставете ги еден час во фрижидер.
Да и многу брзо се правиОва е убав рецепт:smir:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 200 гр. мелени ореви
- 200 гр. чоколада
- 1 лажица мармалад од кајсии
- 200 гр. шеќер во прав
- 1 јајце
- 2 лажици рум
- зашеќерени цреши
Во поголем длабок сад се ставаат мелените ореви и шеќерот во прав и се промешува.На ситната страна од рендето ја рендате чоколадата и ја додавате во садот заедно со румот, мармаладот и белката од јајцето. Мешате додека смесата не се соедини. Потоа земате од тестото и смесата ја расплескувате на едната рака. На средината ставате една зашеќерена цреша. Потоа со двете раце формирате топка со големина на орев и ги валкате во шеќер.
[/FONT]
ushte 1 slikichka da staveshe :raz: shtom nema step-by-step -objasnuvanjeСникерс колач
Потребни состојки
- 300 гр. шеќер
- 250 гр. маргарин
- 50 гр. чоколадо за готвење
- 400 гр. кршени бисквити
- 300 гр. несолени печени сецкани кикирики
- 250 мл. млеко
- 200 гр. чоколадо за готвење (за глазура)
Подготовка:
Во тенџере на оган го ставаме шеќерот, млекото, маргаринот и чоколадата 50 гр. да се растопат. Откако ќе се растопат и соединат намирниците, го тргаме тенџерето од оган и оставаме да си излади 15-20 мин. Потоа ги додаваме бисквитите и 250гр кикирики. Оваа смеса ја ставаме на кутија за колачи и правиме правоаголна форма. Оставаме неколку часа да се излади во фрижидер и потоа одозгора ставаме уште 50 гр. сецкани кикирики и 200 гр. растопена чоколада за готвење.
Повторно вратете го колачот во фрижидер да се стегне чоколадата и после тоа сечете правоаголници со дебелина од 2 цм![]()
ushte 1 slikichka da staveshe :raz:
Во подготовка, мислам дека е убаво објаснетоshtom nema step-by-step -objasnuvanje
Thank you so much for posting this recipe!:smir:Во подготовка, мислам дека е убаво објаснето![]()
ееееее алал да ви е ... си направивте муабет онака домаќински, си разменивте рецепти и искуство...Зависи колку локум ќе ставиш инаку изгледаат прекрасно![]()
ееееее алал да ви е ... си направивте муабет онака домаќински, си разменивте рецепти и искуство...а за оние кои не знаеме за што зборувате БАРЕМ сликички да ставевте па да имаме претстава за елки/чките и домашното емби
![]()
Знам.![]()
На вакво нешто мислев![]()