S
Sheldon Cooper
Гостин
Nutella кроасани
Потребно:
- Нутела
- Тесто:
- шеќер во прав
I : Приготвување на тестото:
Се меси тесто со брашното, солта, шеќерот, маслото, квасецот претходно растопен со 150 мл. топла вода и се остава да стаса 10 мин. но и немора.
Се сука во форма на правоаголник или квадрат.
Се сечат во форма на баклави и во средина се додава 1 лаж. нутела. и се преклопува.
Се ставаат кроасанчињата во тепсиjа/плех врз коj ставаме хартиjа за печење и се премачкуваат со изматено jаjце со вода.
Рерната се загрева на 220 степени. Потоа се става тепсиjата и се печат 10-15 мин.
Откако ќе бидат готови врз нив се става шеќер во прав или било каков прелив (може и jаворов сируп).
Jас ги направив пред пола саат и вака испаднаа:
Потребно:
- Нутела
- Тесто:
- 200 гр. брашно
- пола квасец + 150 мл топла вода
- пола лаж. сол
- 1 лаж. шеќер
- 1 капка маслиново масло
- шеќер во прав
I : Приготвување на тестото:
Се меси тесто со брашното, солта, шеќерот, маслото, квасецот претходно растопен со 150 мл. топла вода и се остава да стаса 10 мин. но и немора.
Се сука во форма на правоаголник или квадрат.
Се сечат во форма на баклави и во средина се додава 1 лаж. нутела. и се преклопува.
Се ставаат кроасанчињата во тепсиjа/плех врз коj ставаме хартиjа за печење и се премачкуваат со изматено jаjце со вода.
Рерната се загрева на 220 степени. Потоа се става тепсиjата и се печат 10-15 мин.
Откако ќе бидат готови врз нив се става шеќер во прав или било каков прелив (може и jаворов сируп).
Jас ги направив пред пола саат и вака испаднаа:
![](http://i.imgur.com/Qxoqb.jpg)
![](http://i.imgur.com/R3gKE.jpg)