Синдром за жалење во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Кај нас ова веќе стана секојдневие. Секој на секој, само се жали, секој ден е исто. Знаеме дека на секој му е тешко во ова време, ама сепак не мора на секое да се жалиш на кој ќе стигниш ко небаре тоа нешто ќе ти помогни и ќе направи да ти биди полесно...

Dali smetate deka vo Makedonija preovladuva nekakov sindrom na zalenje kaj lugeto, koj kako virus se shiri sekoj den, so se pogolem zamav, i nekako moderno dojde sekoj da se zali. Sto mislite na sto se dolzi toa?

Ima ima , pa sekoj od nesto e nezadovolen , no najcesto lugjeto se zalat na pari

eve sega otkako moze sekoj slobodno da sheta niz Evropa, pak se zalat poveketo za finansiskata sostojba

Синдромот на самосожалување станува секојдневие. Дури и ми се случило да присуствувам на настани кај што двајца или повеќе се натпреваруваат кој повеќе ќе се сожалува!
Сожалувањето денес дојде до тој степен да е неизбежен во секојдневието, просто и да се зачудиш кога некој не се сожалува себеси. Полека, но сигурно го завзема местото на синдромот "да му цркне на комшијата козата".

Избегнувам да се дружам со такви личности кои постојано кукаат затоа што мислам дека и јас после немам среќа, тоа сум го забележала и навистина така е. Така да не се замарам со глупости, ниту јас на некој се жалам ниту пак сакам некој да ми кука, си имам јас свои проблеми не ми требаат туѓите, секој нека си ѓи решава своите.

Lele takvi lugje na nervi mi idat ili se zalat ili ogovaraat.......cccccccc sto ke bese toa pa mene ako mi se ispozali kao jas problemite ke mu gi resam:nesvest::nesvest:

Па денес е модерно да се жалиш :pos:
Шала на страна, нејќам такви фаци али за жал се повеќе и повеќе ги има.Најголем удел во тоа сметам дека има целокупната ситуација во земјата во последниве неколку години.

доста такви луѓе што кукат почнав да ги игнорирам...неможам повеќе да ја слушам таа нивна негативна смисла за живот...

Интересно е што синдромов е и во темава. Некои тука доста се "жалат од синдромот на жалење" lol

Сите се свесни каква е ситуацијата во Македонија, ама јас мислам дека не треба на секој да се жалиш. Што викат америте Suck it up, сите си имаме проблеми, наместо да се жалиш, барај решение!

A знае некој ефективен начин за да се спречи ова? Сум пробала со муабет али не се решава, многу добра другарка 80% од времево се жали и ме напиња ненормално, увек откога ќе правам муабет со неа се враќам изнервирана, а што е најкатастрофа на крај се топ и завршува. И фактички оштетената сум само јас затоа што сум се наполнила со негативна енергија. Решение, некој? Освен муабет, и игнорирање.

A знае некој ефективен начин за да се спречи ова? Сум пробала со муабет али не се решава, многу добра другарка 80% од времево се жали и ме напиња ненормално, увек откога ќе правам муабет со неа се враќам изнервирана, а што е најкатастрофа на крај се топ и завршува. И фактички оштетената сум само јас затоа што сум се наполнила со негативна енергија. Решение, некој? Освен муабет, и игнорирање.

Бегај од неа, подалеку.

Едноставно не се жалам, а сите шо ми се жалат се одамна на игнор штиклирани:toe:

Фино лепо ќе и кажеш наместо да те замара тебе, да ојде да бара чаре на друго место за сите тие проблеми.

А ок, како да не се жалит некој ако нема пари за да си ја плати следната сметка за струја, вода, парно? Таква е ситуацијава во државата, дај Боже да беше се поинаку и сите да се фалеа како и покрај сите трошоци на крај им останвит некој дел од платата. Нормално, ако излезе некој ваш пријател/пријателка со вас, очекува да му дадете поддршка за тешката ситуација во која се наоѓа, а место тоа вие се жалите на форумов како некој стално ви се жалел. Искрено, makes me wonder, какви пријатели сте? Само за на кафица и да се пофалите кој колку потрошил? Еба*е другарството.

Една работа шо стварно ме нервират со жалењево, е она на нашите иселеници во странство. Абе шо, ко ке дојдат на гости во земјава и ко ке ти речет, леле, ептен тешко се живејт, мали плати, не мојме крај со крај да сврзиме. Е то е веќе патетика. На момент да си замислиш дека ние овде ко кралој живејме. Свашта.

А ок, како да не се жалит некој ако нема пари за да си ја плати следната сметка за струја, вода, парно? Таква е ситуацијава во државата, дај Боже да беше се поинаку и сите да се фалеа како и покрај сите трошоци на крај им останвит некој дел од платата. Нормално, ако излезе некој ваш пријател/пријателка со вас, очекува да му дадете поддршка за тешката ситуација во која се наоѓа, а место тоа вие се жалите на форумов како некој стално ви се жалел. Искрено, makes me wonder, какви пријатели сте? Само за на кафица и да се пофалите кој колку потрошил? Еба*е другарството.

Па на никому не цветаат ружи. Некој ако нема проблеми со пари има 300 други проблеми. Ама ти кога си излегол да се подружиш малку на кафе, сакаш да се одмориш од проблеми нели, затоа што и ти ги имаш доволно? Јас разбирам некој да се жали пример за развод на родители или еве затоа што раскинала со дечкото, али да замара по цел ден на телефон како нема да стигне домашната да ја направи, стварно нема смисла, па веќе имам фобија од мобилниот. И 24 саати на ден збори како на сите други им е полесно отколку на неа, тоа нервира, а уставари ама баш буквално никаков проблем нема, најголема грижа и се домашните задачи. Значи дан ја урочам, пари од дома и даваат до тој степен што е размазена, жива, здрава е, и она и нејзините. И што има она да се жали? Па ближни мои имале проблеми со здравје, јас на неа ќе и кажам, она ќе ме ПРЕКИНЕ, значи не ме слуша јас кога зборам и почнува со нејзините проблеми, како од факултет многу било тешко. Неа нешто убаво ако и се дешава она се зеза, пее, за сите други баш ја боли. И што е најкатастрофа, сите ја знаат дека многу паничи и тоа и го кажуваат во лице и ја заебаваат, а она не знам од каде заклучила дека заедно со неа и мене ми префрлаат дека паничам, и кога ќе ми рече "Двете исто паничиме" ми се крева косата на глава.

Јас сум имала другарки со кои стварно, она ќе се пожали, јас ќе ја утешам и обратно, на крај краева секојдневие е. Али оваа ситуација погоре е претеризам. И не е преувеличена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom