Синдром за жалење во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Нашата нација е зафатена токму од тој синдром и покажува симптоми на длабока емоционална и духовна криза.Има многу несреќни луѓе,има пораст на криминал ,злоупотреби,разводи,разно разни зависности.Нашата средна генерација е разочарана,постарите со носталгија се сеќаваат на минатото.Проблеми постојат.Не е потребно да се биде финансиски експерт за да знаеме дека навлеговме во економска криза.Порано луѓето со радост ги очекуваа пензионерските денови,денес може да се надеваат дека воопшто ќе има работа од која еден ден ќе се пензионираат.Жално е да се видат мажи,жени во доцните четериесетти или педесетти без работа.Ништо помалку застрашувачко не е ни состојбата кај младите.Порано сите сакаа да се запишат на факултет,зашто знаеја дека таа диплома ќе им овозможи подобра работа .А сега можат да се сметаат среќни ако добијат било каква работа.
Затоа ,иако реалноста е таа ,сепак сами треба да одлучиме и да бираме друштво на позитивни луѓе,а избегнуваме луѓе кои се негативни и кои постојано лелекаат и се жалат на се и сешто.

ејјјјјјјј таквите жаленца шо ги викам ми се преку ку. а многу ме нервираат и некој шо се жалат само за да бидат центар пажња ...јас на пример и да ми е многу тешко јас тоа си го чувам у себе и колку пати се десило дса ме прашаат шо ти е шо си таков нишо викам ...едноставно не сакам да ги замарам луѓето со моите проблеми

Неповолната економска клима е само плус оправдание за ебаната македонска песимистичка-револуционерна идеа. На никој не му е розево, а ипак секој на секому му љубомори, му пакости и се жали. Одамна примив вакцина против лошо распожење наметнато од исфрустрирани фаци.

Абе и кога се живеело во "златното време" (социјализамот) се пишувале оние книги за поробената држава и тешкиот живот на Македонскиот народ. Многу ме фрустрира тоа!!! Као ние да сме единстевниот народ што имал тешка историја?! Тоа си продолжува натаму и ме тера да не читам македонски книги, да не гледам македонски телевизии и филмови. До кога со тешкотиите? Сите сме свесни за СИТУАЦИЈАТА во државата!
Гледав еден филм пред некоја недела (мислам беше Илзија....) и се депримирав!!! Никој не бара да правиме блокбастери, ама малку позитивност нема да убие никого. Истото важо не само за филмографијата туку за целокупниот живот.

Факт е дека нашата ситуација не е сјајна и знаеме дека државава не ни е баш во прекрасна состојба.И нормално е на луѓето да им е тешко поради тоа.
Мене ме нервира тоа што постојано мора да се најде забелешка или да се даде злонамерен коментар за се што е ново или за било кој што ќе постигне успех.
Мене не ми нервира толку жалењето и кукањето дека се нема пари,колку што ме нервира синдромот да му умре козата на комшијата или сега по ново да умре комшијата и да ми остане мене козата.

Eve poslednive nekolku godini vo Makedonija naiduvam na eden problem koj me tera na razmisluvanje....
Kolku i da ste prijatno raspolozeni i ubavo da vi pocnal denot, ke sretnete nekoj na ulica koj vednash ke ve presece so svoite problemi, teshkotii, i zalbi. Kolku i da sakate da vnesete pozitivna energija vo nekoe drustvo, naletuvate na recenici od tipot "Lesno ti e tebe.....Cekaj, mlad/a si seushte, zatoa taka vikash.....Daj boze taka da ti bide, ama ne e se taka sjajno....Mnogu letash...." A ako otvoreno gi iznesete vashite svetli planovi za vashata idnina mozete za vozvrat samo da dobiete nekoi ironicni nasmevki ili nabursen pogled.
Dali smetate deka vo Makedonija preovladuva nekakov sindrom na zalenje kaj lugeto, koj kako virus se shiri sekoj den, so se pogolem zamav, i nekako moderno dojde sekoj da se zali. I onoj koj ima pricina i onoj koj nema pricina za toa!!!:ban?: Sto mislite na sto se dolzi toa?
Синдромот на жалење во Македонија постоел и ќе продолжи да постои. Точно дека се повеќе и повеќе наидуваме на оние на луѓе кои се постојано незадоволни од финансиската состојба кај нас. Всушност и во право се. Потрошувачката кошница е каде помала од наметнатиот стандард. Има семејства кои не можат да си дозволат да ги подмират основните давачки и сметки...што останува за оние мали задоволства кои сите сакаме да си ги пружиме од време на време..?

Оној кој навистина нема во ред е да се жали. Но токму тие кажуваат дека можеби нешто ќе се смени, можеби ќе биде подобро понатаму... Во некои од нив сеуште има надеж и верба...
Она што боде очи се луѓе кои немаат премногу, а сепак може да живеат нормално и скромно. И токму тие жалби и поплаки, целиот тој скептицизам и иронија доаѓа токму од нив. Затоа што има примери кои сакаат повеќе а не можат да најдат начин па се трудат да ги обесхрабрат сите кои имаат каква таква идеја и претстава за иднината. Некои пак поучени од она низ што поминале ќе те охрабрат но на некој начин ќе ти кажат за сите непријатности на кои може да наидеш...

Така е тоа кај нас, а верувам дека и секаде. Она што ни преостанува е да не дозволуваме некој да не поколеба за да го оствариме она што сме го замислиле.

Леле зашто за сите лоши карактеристики одма се настапува како балкански менталитет, македонски исндром. Па не е синдром на жалење ако некој не е задоволен од состојбата во која се наоѓа. Па жалењето е издувен вентил за чувствата. Ако сите ќутиме и се правиме дека не ни е ништо, некој сигурно ќе спомне дека тоа е синдром на гордост и нечовечност. Па секогаш секој има потреба од нешто...Во овој момент се погодило ете жалењето да биде преокупација на луѓето и готово...

Me nervira toa kaj poveke luge sto se zalat ,a spored mene nemaat pricina da go pravat toa.Koga na primer vo ovaa kriza covek moze da si kupi stan,kola itn znaci nema za sto da se zali.Zdravje fala bogu site imaat,rabotat odat napred ama ne mora da se kuka ,toa ne mozam da go svatam.Pa sto bi bilo koga bi nemale rabota,kola,stan i slicni raboti koi se stvarno bitni za sekoj poedinec.Ova svoe mislenje go imam zaradi nekoi luge moi bliski koi navistina imaat i poveke od dovolno no sepak se sekogas nezadovolni.Dali im e pododro da se zalat za da nekoj ne im pobara pari ili ednostavno toa im e ko virus neznam.A ima i luge koi navistina si nemaat pa si se zalat .E za takvi imam razbiranje na primer i pokraj svojata penzija sto im e nedovolna za prezivuvanje, moraat pak da rabotat privatno za da nadoknadat se ona sto im e potrebno.E sega dali e toa sindrom koj postoi vo Makedonija neznam?Zasto mislam deka i naokolu nas vo drugi drzavi im e tesko na lugeto ,no ne kukaat kako kaj nas.

Med i mleko da im tece na site Makedoncite pak ke se zalat. Toa im kako nekoja bolest. Ne se zivi ako ne se pozalat od nesto. Sekoj den slusam nekoj od postarite kako kazuvaat deka zivotot denes e premnogu skap, deka edvaj svrzuvaat kraj so kraj, a sekojdnevno gi gledam nivnite deca so novi alista, vozejki se vo ubav avtomobil, sekoj den izlezeni niz grad, koga odat vo kafici ne znaat uste sto da poracat za pienje pa duri i baksis na personalot osavat. E ajde veruvaj sega deka na lugeto stvarno im e tesko.

Секаде има луѓе кои што се жалат не е само тоа кај нас, тоа зависи од луѓето и нивните емоции. Не бива ми вели, како не бива бла бла бла и виде човекот дека бива. Се е до начинот на гледање на работите, некоја работа за некои луѓе е нешто со кое не можат да се изборат, а за други луѓе тоа е предизвик, авантура. Нормално јас не можам да прифатам некоја трагична вест со насмевка на лицето, па колку и да сака да сум јуху. Ги разбирам луѓето кои што се жалат и зошто го прават тоа, ако не можам да им помогнам барем ќе ги ислушам, затоа што и јас некогаш сум бил во таква ситуација.

Eve poslednive nekolku godini vo Makedonija naiduvam na eden problem koj me tera na razmisluvanje....
Kolku i da ste prijatno raspolozeni i ubavo da vi pocnal denot, ke sretnete nekoj na ulica koj vednash ke ve presece so svoite problemi, teshkotii, i zalbi. Kolku i da sakate da vnesete pozitivna energija vo nekoe drustvo, naletuvate na recenici od tipot "Lesno ti e tebe.....Cekaj, mlad/a si seushte, zatoa taka vikash.....Daj boze taka da ti bide, ama ne e se taka sjajno....Mnogu letash...." A ako otvoreno gi iznesete vashite svetli planovi za vashata idnina mozete za vozvrat samo da dobiete nekoi ironicni nasmevki ili nabursen pogled.
Dali smetate deka vo Makedonija preovladuva nekakov sindrom na zalenje kaj lugeto, koj kako virus se shiri sekoj den, so se pogolem zamav, i nekako moderno dojde sekoj da se zali. I onoj koj ima pricina i onoj koj nema pricina za toa!!!:ban?: Sto mislite na sto se dolzi toa?

За тоа за жалењето не го гледам како некој синдром. Денеска секој човек си има проблеми не е само македонецот со нив. Па и кај човекот ќе си олесни со тоа што ќе си ги каже проблемите него со најблиските кои ќе го послушаат па и може да понудат решение за тој проблем. Баш за ваква слична тема зборевме и во школо. Но за внесувањето на позитивна енергија и скептицизмот за тоа може да се каже дека е проблем меѓу луѓево. Тоа и јас го имама забележано, штом се пофали човек дека нешто ќе земе илиќе направи најчесто слушателот мисли на првата најлоша работа што може да се случи и одма те спуштаат од облаци. Еве еден пример што не го измислив сега туку стварно ми се случи пред некој ден. Со моите се договорив доколку исполнам едни услови дека тие ќе ми купат кола. Јас одма пресреќен идам се фалам по пријатели ова она дека ќе ми зимаат кола. Ако направам една статистика од 10 луѓе што им го кажав ова 7 ми почнаа со тие негативни ствари. Па види ни ги улициве, финансиска криза па некој ќе те учука и се нешто со негативности. Само 3цата што останаа кажаа браво и не спомнаа за негативности и нешто друго.

Да во Македонија постои синдром на жалење или „кукање“
А се должи на една вешто научена стихотворба која кога треба и кога нетреба ја повторуваме како расипан грамофон, без притоа да внимаваме пред кого и за што се жлиме т.е. кукаме. А секоја акција предизвикува и реакција (Трет Њутнов закон) па уште ние „недокукани“ соговорникот почнал нам да ни се жали т.е. кука. И се така во недоглед. :toe:

Ова нешто ужасно ме нервира!!
Добро криза е,транзиција на која не и се гледа крај,но сепак дали мора постојано да се кука.Ми се чини дека ова кај нас во Македонија веќе е на ниво на "уметност".
Кукаат сите и тие што треба и тие што не треба(особено тие што не треба).
Особено ми иде на нерви кога некој кој има многу помалку причини за кукање од мене си ја почнува стихотворбата.....бла бла бла.....до бескрај.
Сите имаме проблеми,некои поголеми,некои помали.....но мора ли постојано да цвилиме,плачипичеме и кукаме?!
Дали со кукањето ќе направиме проблемите да исчезнат?!
Мислам стварно не можам да сватам која е целта на секојдневното кукање:toe:

Ова нешто ужасно ме нервира!!
Добро криза е,транзиција на која не и се гледа крај,но сепак дали мора постојано да се кука.Ми се чини дека ова кај нас во Македонија веќе е на ниво на "уметност".
Кукаат сите и тие што треба и тие што не треба(особено тие што не треба).
Особено ми иде на нерви кога некој кој има многу помалку причини за кукање од мене си ја почнува стихотворбата.....бла бла бла.....до бескрај.
Сите имаме проблеми,некои поголеми,некои помали.....но мора ли постојано да цвилиме,плачипичеме и кукаме?!
Дали со кукањето ќе направиме проблемите да исчезнат?!
Мислам стварно не можам да сватам која е целта на секојдневното кукање:toe:
sekoja cest za postot i zalenjeto ko umetnost-dobar termin:helou:
no zarem ne e ovoj sindrom na nekoj nacin prenesen od postarite generacii
so taa ju-nostalgija pa ke recat 'eh vo jugoslavija ubavo bese' nekako ko da spijat lugevo i odbivaat da ja priznaat realnosta i da se soocat so nea kolku i da e losa. inaku kaj pomladite ovaa ju-nostalgija i ne postoi-razbirlivo no ako gledame nazad ima golemi sansi da se sprepneme(so pocit kon istorijata ama i ne ucime od nea izgleda):kesa:

sekoja cest za postot i zalenjeto ko umetnost-dobar termin:helou:
no zarem ne e ovoj sindrom na nekoj nacin prenesen od postarite generacii
so taa ju-nostalgija pa ke recat 'eh vo jugoslavija ubavo bese' nekako ko da spijat lugevo i odbivaat da ja priznaat realnosta i da se soocat so nea kolku i da e losa. inaku kaj pomladite ovaa ju-nostalgija i ne postoi-razbirlivo no ako gledame nazad ima golemi sansi da se sprepneme(so pocit kon istorijata ama i ne ucime od nea izgleda):kesa:
Е баш така!!
Мислам дека оставштина од таа Југославија ни е кукањето.
Таа се распадна и луѓето почнаа да кукаат!
Во некои пост од претходните пишуваше дека сме биле напатени уште од турско па демек за тоа сите сега кукаат.Не верувам дека е до тоа.
Народот во таа Југославија бил научен со малку пот и работа да прима сосема солидна плата.Но откако не зафати транзицијата и се случија сите тие промени(приватизација и др.)народот дојде во ситуација да работи многу(експлотација) а да прима мизерни плати или па воопшто да не работи....и почна кукањето и се прошири како вирус во секое делче од Македонијава.
Промената од убаво без мака до просечно и лошо со многу пот го направи народот кукавички.
Затоа и некои баби и тетки колнат.....да даде господ да имаш па да немаш.:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom