Синдром за жалење во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Eve poslednive nekolku godini vo Makedonija naiduvam na eden problem koj me tera na razmisluvanje....
Kolku i da ste prijatno raspolozeni i ubavo da vi pocnal denot, ke sretnete nekoj na ulica koj vednash ke ve presece so svoite problemi, teshkotii, i zalbi. Kolku i da sakate da vnesete pozitivna energija vo nekoe drustvo, naletuvate na recenici od tipot "Lesno ti e tebe.....Cekaj, mlad/a si seushte, zatoa taka vikash.....Daj boze taka da ti bide, ama ne e se taka sjajno....Mnogu letash...." A ako otvoreno gi iznesete vashite svetli planovi za vashata idnina mozete za vozvrat samo da dobiete nekoi ironicni nasmevki ili nabursen pogled.
Dali smetate deka vo Makedonija preovladuva nekakov sindrom na zalenje kaj lugeto, koj kako virus se shiri sekoj den, so se pogolem zamav, i nekako moderno dojde sekoj da se zali. I onoj koj ima pricina i onoj koj nema pricina za toa!!!:ban?: Sto mislite na sto se dolzi toa?

Lady напиша:
Eve poslednive nekolku godini vo Makedonija naiduvam na eden problem koj me tera na razmisluvanje....
Kolku i da ste prijatno raspolozeni i ubavo da vi pocnal denot, ke sretnete nekoj na ulica koj vednash ke ve presece so svoite problemi, teshkotii, i zalbi. Kolku i da sakate da vnesete pozitivna energija vo nekoe drustvo, naletuvate na recenici od tipot "Lesno ti e tebe.....Cekaj, mlad/a si seushte, zatoa taka vikash.....Daj boze taka da ti bide, ama ne e se taka sjajno....Mnogu letash...." A ako otvoreno gi iznesete vashite svetli planovi za vashata idnina mozete za vozvrat samo da dobiete nekoi ironicni nasmevki ili nabursen pogled.
Dali smetate deka vo Makedonija preovladuva nekakov sindrom na zalenje kaj lugeto, koj kako virus se shiri sekoj den, so se pogolem zamav, i nekako moderno dojde sekoj da se zali. I onoj koj ima pricina i onoj koj nema pricina za toa!!!:ban?: Sto mislite na sto se dolzi toa?
Се знае на што се должи тоа. Сите знаеме каква ни е ситуација во државата и како многу се наоѓаат во ситуација од која незнаат како да излезат. Нормално дека нема да се насмејани и весели.
Lady напиша:
"Lesno ti e tebe.....Cekaj, mlad/a si seushte, zatoa taka vikash.....Daj boze taka da ti bide, ama ne e se taka sjajno....Mnogu letash...."
Ова го велат затоа што биле разочарани премногу пати и веќе не веруваат во ништо.

Според мене не е во ред на таков начин да се зборува со младите. Сите кои си имаат некои идеи за понатаму треба да веруваат во нив бидејќи само на таков начин може и да им успее. Секако дека ние сме свесни дека може и да не успее, но секогаш вреди да се проба.

Lady напиша:
Sto mislite na sto se dolzi toa?
Се вика Синдром на Напатено Македонче, и датира уште од почетокот на петвековното ропство под турска власт. :) Долги векови македонците не виделе бел ден од грабачи, поробувачи, војни, гладови, па им останало и до денес, кога ситуацијата е далеку подобра, а сепак недоволна за да ги натера да престанат да кукаат.:)

Не да има! Преку глава ми е од таквите. Само ми викаат лесно ти е тебе чекај да завршиш факултет ќе видиш кога ќе бидеш возрасен!!!!!! Преку глава ми е од такви муабети! Ќе мислам на тоа кога ќе дојде време! Сега само сакам да уживам во мојата младост!

Можеби синдромот на жалење и не е неминовно резултат на тешкото минато или денешната економска ситуација. Живеам во прекрасна земја со висок стандард, одличен социјален и здравствен систем и правна држава која функционира, па луѓето не престануваат да се жалат. Би ги испратила сите на ”опоравак” на Балканот :tapp: белки повеќе ќе си ја ценат и помалку ќе си ја критикуваат земјата. Се разбира, секогаш има подобро и треба да се работи на тоа, но ме нервира кога, во муабет, ќе констатирам за некоја земја дека нешто не функционира или далеку е од сликата што земјата сака да ни ја продаде, овде луѓето ќе речат: ”А, ами овде е бетер”

Lady напиша:

Немаш појма колку си во право! Стварно ме нервира кога правам муабет со некој и тој или таа ќе почнат да се жалат и да се жалат и да се жалат за се и сешто што ќе им падне на памет во моментот, без разлика колку и да се обидувам да ја свртам темата за позитивни работи :ne_zboram Тетка ми е посебен пример, она ти е права drama queen, обожава да ги преувеличува работите за да предизвика што поголемо сожалување. Мислам, ок, сфаќам кога некој сака да си ја олесни душата во врска со некој проблем, но мора ли тоа да биде тема на секој разговор?! :blabla:

Ova go ima no sepak kako rezultata na ekonomskava situacija no sepak neli e podobro bar an psia kolku toolku da ne si opteretne i koga ke vidis prijatel vednas da pocnes da kukas:uvo: :nenene:

Lady напиша:
Да, позитивното расположение и поттикот од околината е прекрасно нешто, ама не може сите постојано да го гледаат животот со "розеви очила". Всушност, кога некој е 24/7 оптимистичен веројатно си живее у илиузија. Нема сега да ги разглабам социо-економските и политичките услови кај нас, но факт е дека истите баш и не тераат на насмевка и безгрижност. И ако некого не го допираат воопшто, тогаш дефинитивно има игнорантски став, што е чин на ескапизам.
Далеку од тоа дека треба постојано да кукаме или пак да не се обидеме да си ги исполниме соништата од страв дека се однапред осудени на неуспех. Но, и да се правиме "слепи" за она што не опкружува не е баш ок.
А, сите оние постари особи кои со недоверба гледаат на моите планови, не ги судам. Едноставно, од разно разни причини, не успеле да живеат онака како што посакуваат, па тргнувајќи од себе со сомнеж гледаат и на туѓите соништа. Затоа ги сослушувам но, не дозволувам да ме обесхрабрат.
Сметам дека е сосема нормално некој да ти се пожали(па и кога нема реална причина), и да се обидеш да го сослушаш и разбереш. А, демотивирачките коментари за некои твои планови треба да се "одбиваат" од тебе.
За крај, не мислам дека "синдромот на жалење" е резервиран само за Македонија. И причините за незадоволство и жалење се должат(воглавно) на реалната состојба што не опкружува. Тажното е само што скоро сите можат да зборат за она што ги мачи до илјада едно и назад но, ретко кој превзема било што за да го промени она од што е незадоволен.

Искрено кога ке сум добро расположен не дозволувам никаков синдром да ми ги наруши расположението. А да тоа со жалењето е така... Дури и јас некогаш кукам и се жалам... не дека сакам туку ми фали некој кој само треба да ме сослуша, да ми помини тежината во душата создадена од огромниот притисок на проблемите.

PSYtisfaction напиша:
Се вика Синдром на Напатено Македонче, и датира уште од почетокот на петвековното ропство под турска власт. :) Долги векови македонците не виделе бел ден од грабачи, поробувачи, војни, гладови, па им останало и до денес, кога ситуацијата е далеку подобра, а сепак недоволна за да ги натера да престанат да кукаат.:)

.....и од внатрешни непријатели, шпиУУУУУУни, предавници, кодоши, подлизурковци, плачипи*ки, арамии со педигре.... ехеееееее уште колку ли ги има вакви кои за жал се генетски мутирани одамна :helou:
Штета и за народот и за поколенијата...во крвта им останало жалење, самосожалување, резигнираност и кукање да :uvo:

Јас не мислам дка се работи за синдром туку мислам дека е пропаганда против нас самите. Секогаш кога ќе слушнам некој да каже "ех ова кај нас не чини, во странство е подобро" ми се темни. Обично им одговарам на таквите да си ги земат парталите и да си одат во тоа странство каде што повеќе им чини. Само што ретко кој од нив е свесен за фактот дека никој нив не ги чека таму со широко отворени врати и црвен тепих, па многумина се враќаат со наведнати глави и го проколнуваат своето потекло, демек не можел да успее затоа што е Балканец. ГРОЗНО!
Жално е што тоа се воглавном млади луѓе кои не си го знаат идентитетот, повеќето од нив не знаат скоро ништо за македонската историја, бегаат од реалноста фантазирајќи дека ќе отидат некаде на Запад и таму ќе успеат, во ветената земја.

Од овој сидром ми се има смачено веќе...сите луѓе заминаа по печалки во Авганистан и Ирак...абе нема жива душа по градот,...Колку планови само имам а кога ќе почнам да зборувам абе ќе дојде некој и ќе ги сруши за една секунда...и тоа постојано се лучува...каде сретнеш по улица се некој се жали нешто...поминуваш на плоштад слушаш се жалат луѓето...жална е ситуацијата стварно...Но ИМА ПАК ЛУЃЕ КОИ ОБОЖАВААТ ДА СЕ ЖАЛАТ И ДА СЕ ПРАВАТ НАПАТЕНИ демек леле нема пара, леле за никаде сме, а седнат у кафиќ извадат мобилни телефони од по 250 евра, и планираат одмори во странство ај па сега веруј им ако можеш...

Ужасно ме неривраат вакви муабети од луѓе што не знаеле да си го иживеат своето па сеа чудно им е што некој има акал во главата што они го немале. Таква ситуација и мене ми се деси кога една комшика кога ја таква среќна и кажувам еј ме примија на правен во државна квота она ми направи таква некоја недефинирачка фаца и ми вика Епа супер е тоа ама кај го најде бш правен, знаеш ли колку правници има, кај ќе најдеш работа, ќе видиш ќе испадне да работиш нешто друго, не како правник, знаеш ја во мое време..бла бла бла...
Толку ме изнервирашто во моментот ми идеше да ја треснам од земја и само културно и одговорив Секој со своја среќа и си отидов.

Sekoj so svojata srecha ne gi slusajte , ja dur bev u RM ne ni gledav ni vesti niti citav vesnici niti zborev za denesnicata i toa mi ostana zatoa samo zboram za sex i koj e lud sea ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom