Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Шетај ти, по џадињата околу бункерите.

Ти ако не знаеш кој ти е дедо, прадедо, јас сум 7-ма генерација високобразован. јас си го знам коренот, тебе ако ти е неузнаен или на плочка, не продавај мадиња од гајгур.

Ѓоргија Кастриот - Rex Macedoniae et Epirus. па пукни ко врел костен од мака.

Вистината и правдината се тенчаТ, ама не се кинат.

Ништо, а ти пукни, еден лист од родени за дедо ти не можеш да му дадеш на ТРНот!

назад на темата.

Толку по тој лист,ок.ке скенирам и ке постирам,а тогаш ти (ај употреби имагинација шо најлошо можев да ти речам) :).

Важи, јас ќе ти поставам слика од чукундедо ми (знам дека ќе ти ја зоврие крвта) Никола (му бил на крал Александар советник за политика) заедно со него.

Ај сега назад да се вратиме на темата. А и ти помисли на онаа: со орањето....

Истата милијарда што вика за Аце е грк, вика и дека Скендер е шкип. Но во науката не велат така, најпознатите центри во светот за антиката велат дека Аце е мак.
Знаеш историјата и пропагандата одат рака под рака. Многу невистини, ама кој има подобра пропаганда, тој ја кажува вистината.

Скендер не ги бранел шкипоите, тој ги бранел мијаците кои во тоа време ја населувале источна албанија, подоцна со бандитско понашање на шкипоите се повлекуваат кон Македонија, за жал сето тоа е документирано.

Zifti Tefterot,daj da vidam. AMAN daj da vidam, i vera i nacija i ime i sve kje smenam :) Kamo? Kamo be sinko, celo vreme pretpostavki redite, Kaplan resuli ko citirate, i posle vaka bilo taka bilo :)...

Na dardani, bloody alboz prodavaj im muda za bubrezi, mene ne :)

Прегледај го приврзокот 4516
Не дека ке ми веруваш ако ти речам дека имам и други документи ама без превод,и со превод ама тешко се чита,така да еве го овај.
Значи вака документот е напишан на старо-турско писмо во 1783 година.Па пред 30-40 години е пратен во Тирана,да се преведи,оти само таму имал преведувач на времето.
Се работи за имот кој датирал од 1219 година.Од преведаново на албански накратко да ти кажам за шо се работи:

Првин се именуваат наследниците,па после се кажува дека потекнуваат од еден корен,Хасан Бег жител на Хидрак,село Луорас
И после приказки кој што добива...
Не е тоа важното.
Важното е дека човекот Хасан имал тапија за негова земја од 1219,земја која ја добил од некој свој.
На неговиот внук од брат,а на мојот 7xпра дедо Ali Zoti му дава наследство 6 дела,еден од тие дела е местово од каде што моментално пишувам,значи се работело за прилично голем ебан дел.
Гарфилде,јас мн добро знам,кој ми е дедо кој ми е прадедо и итн итн.
Значи јас сум наследник на Ali Zote.
А тоа наследство Хасан што го добива од 1219,сигурно од некој од фамилијата му бил,ама за жал јас не знам повеке за тоа.
Али - Ислам - Тасим - Делјачо - Мурат - Тасим - Мурат - Шабан - Мурат - Појол - Појол Џунијор.
Ако не веруваш на пишаното најди си преведувач,текстот го имаш.
има и мн документи ама темата не е за мене,туку за Скендер.
е сеа можеш да се напрај фраер и да ми речиш дека ова ми е оф топик пост и да избришеш,ама не ме боли ... .
Имам и други листови ама тие се напишани,т.е преведени од пред 50-60 години од дедоми а оригиналите се албанија,така да тие нема да им веруваш,се надевам задовеолен.

Zifti Tefterot,daj da vidam. AMAN daj da vidam, i vera i nacija i ime i sve kje smenam :) Kamo? Kamo be sinko, celo vreme pretpostavki redite, Kaplan resuli ko citirate, i posle vaka bilo taka bilo :)...

Na dardani, bloody alboz prodavaj im muda za bubrezi, mene ne :)

Многу нешто се закатанчи со мене, изгледа посебно ти е мерак да реплицираш со мене, но прилично на полно места се обраќаш под ниво, јас со тебе така не сум комуницирал. Но тоа не е битно.

Оди во селото Кичиница. Сега се наога помегу Волковија и мавровското езеро. Останати се само неколку куќи и една црква. Прашј ги селаните каде живееле порано. Три пати е селено селото, прво било на Кораб, па потоа на долината на Радика и денес е високо над Маврово. мислиш од убавина се селеле. Потомците многу убаво паметат кој што им правел, а има и записи од црквата. Постојат и турски документи кој кај живеел. Тоа е твоја работа да истражуваш, не моја, јас за мене си знам.

Над селото Бибај на Кораб имаше поставено 3м висок метален крст, што мислип кој го сруши?

Инаку во Албанија зошто имате место со име Маврова? и да не редиме уште имиња.

Трагедија е што оние 8-10% стварно староседелци беа ќеиф луге во МК, може и вие сте од тие потомци, но и самите знаете добро дека рестото е дојдено за подобро утре, но ете во што се се претвори.

За крај, не ни сакам да полемизирам за нешто со вас, мислиш ја им објаснувам на крејзи и компанија кои се и што се, НЕ, тоа си е ваша работа.

За планини, за села, за територија, немој да се трудиш да се расправаш со мене, може да ми објаснуваш за кафани у Скопје, ама друго не.

Како што кажа силен, наместо Скендер да биде линкот мегу нас, ја ебавте работата. Како малцинство во Македонија да се трудите да ги поврзете Македонија и Албанија, вие па ја ебавте работата.

Јебига тоа е.

Важното е дека човекот Хасан имал тапија за негова земја од 1219,земја која ја добил од некој свој.

Старо-турски ракопис и тапија во период кога Отоманците кои се бореле за пробив и освојување на балканот сеуште не биле родени???

Појол, Отоманците се пробиваат на Балканот 1354...тоа е...135 години после наводната тапија која си ја атачирал...Пред пробивот на Отоманците на Балканот, тука немало ниту една единствена џамија, ниту пак имало такво писмо присутно...ниту пак биле присутни имиња како Хасан и тн...Од каде сево ова??

Еве хипотетички да кажеме дека писмото е реално, знаејќи дека писмото е арапско, би требало да има и арапски бројки?? Барем година...или ако не тоа, бројка за колку вкупно поседувал тој извесен Хасан...

Сомнително...

Вака,земјиштето е во сопственост на Трн,после Трнот му го остава на Римз,После Римз на Гарфил итн итн итн,и земјиштето го наследува Хасан,значи документот е напишан во 1783 на старо турски,затоа што тогаш кога Хасан сакал да го дели својот имот биле под османлиите,а земјиштето било ’’наше’’ уште од 1219,не знам дали сум доволно јасен...ебаго:)
Трн за бројките,шо да ти кажам...земи бре човек преведувач,незнам шо друго.

1234567890 - Ова се арапски бројки мило...не гледам на тапијата бројче некое...

А кој е тој некој што во 1219 го поседувал тоа земјиште? И како тогаш имало старо-турко арапско писмо на балканот???

Вака,земјиштето е во сопственост на Трн,после Трнот му го остава на Римз,После Римз на Гарфил итн итн итн,и земјиштето го наследува Хасан,значи документот е напишан во 1783 на старо турски,затоа што тогаш кога Хасан сакал да го дели својот имот биле под османлиите,а земјиштето било ’’наше’’ уште од 1219,не знам дали сум доволно јасен...ебаго:)

хахххаа од поново,значи земјиштево сте го имале 100 години најмалце пред да дојдат Турците :helou:

Пак не го сфати ти Трнот хеххе не се ни чудам :kesa:

Imav eden kolega do den denes si se postuvame, Kani od kumanovskite sela sto nepravedno mnogumina im lepat etiketa Uck-arski pod default..
Nekolkupati mi imase povtoreno (nitu ednas ne sum isprovociral ili da go navedam da go kaze istoto) si znaeme prijatele 380 godini i hronoloski ke si gi navedese dedovcite .. i posle mu velam koj bil.. najverojatno nekoj so katolicko ime nedvosmisleno mi odgovarase.
Mnogu e vazno da posocamtuka na dva momenta od razmenaa na mislenja so Kani, prvo sto sekogas spomenuvase deka si znaat albancite ama ete od x pricini javno seuste ne se otvaraat rabotite za nivnoto poteklo, ova idese so paket na informacijata deka vo Kosovo celo selo i uste edna ili dve (ne se sekavam prehodnite nekolku godini) kolektivno preminuvaat nazad vo katolicizam,
i vtoroto deka imalo poveke niz selata sto poveketo gi smetale za "ulavi" kojsto glasno i jasno kazuvale kakov golem grev imaat nasive makedonski albanci sto ne se vrakaat na katolicizmot, istite tvrdenja za grevovite gi potkrepuvaat ulavite so grobistata sto najcesto albancite gi narekuvaat ciganski grobista a kade najverojatno se nivnite prapredci (govorime za selata kade sto navistina albanite bile domorodno lokalno naselenie.

Ova go napisav bidejki hronologijata na nasiot pocituvan forumgjija

Али - Ислам - Тасим - Делјачо - Мурат - Тасим - Мурат - Шабан - Мурат - Појол

i imajki ja predvid zabeleskata na trnot povtorno se sovpagjaat. duri i od denesno iskustvo zemjisteto se predava od koleno na koleno od prilika na 30-40 godini (tatko mi go dobil na negovi 40-ina godini najvrojatno jas ke go dobijam na negovi 70-80 odnosno povtorno na moi 40-ina godini neli? :) )
10 pokolenija * 30-40 dobivame brojkata na mojot kani od 380 godini /..

znaci ulavite mozebi i ne se tolku ulavi.. a kojznae mozebi i ke dobijat na tezina pa i ke si imaat privrzanici se poveke od den na den...

Mi napravi vpecatok

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom