Што ве одбива кај мажите?

• Креатор на темата Креатор на темата VIKICA33
  • Време на започнување Време на започнување
А кој те праша тебе лично?Јас само кажав дека имотот треба родителите да го поделат без разлика на полот.Многу родители до ден денес ги форсираат машките деца како наследници.Прашањето е,дали е тоа фер?Шо не ми ти е јасно?
Родителите треба да помогнат на сите деца без разлика на полот. Ама ако не се многу, многу имотни треба да се даде „приоритет“ на машкото бидејќи ќе гради ново семејство за својата идна сопруга и деца, а жената при нејзиното мажење ќе добие куќа, односно дом. Тоа каков маж ќе одбере од неа зависи. И не, не го зборам ова дека жените треба да бидат „golddigger“-и или некои такви работи туку се разбира да изберат маж според нивните критериуми и стандарди со кој ќе бидат среќни заедно и да продолжат да градат од кадешто стигнал нивниот сакан.

А кој те праша тебе лично?Јас само кажав дека имотот треба родителите да го поделат без разлика на полот.Многу родители до ден денес ги форсираат машките деца како наследници.Прашањето е,дали е тоа фер?Шо не ми ти е јасно?

Не треба да се форсира ни еден од половите а уште помалку пак да се дели пола пола. Стави се во ситуација на стар човек пензионер на кој му е потребна помош и друштво во тие денови на старост, едното од децата на сосем друг крај во Македонија или уште побетер во странство додека другиот тука цело време со тебе троши време ресурси нерви те носи по доктори јадење пиење и на крај пола пола ?

Абе кон браќата сте милозливи,ама кон сопрузите ако дојди до развод има мамата да му ја расплакате!
СЕ ШТО Е ОД ГАЗЕНЦЕ БОЛИ :pos:
Автоматски споено мислење:

Kade kje odish na drugo mesto da zhiveesh?
Ti padna stan na grepka?
Ili kaj svekorot i svekrvata, vo tugja kukja kje te priberat?
Поради тие причини во Грција имало обичај таткото да обезбеди станче на ќерката во случај ако има брат за да не се меша во имотот што ќе му го отстапи нему и евентуално ако не се омажи или пак разведе да има каде да живее за да не плаќа кирија.

Dali ke mu ostavish se na brat ti?
Се подразбира. Но кај нас е следно јас се откажав и на него му препишав се тој како каваљер и како доликува ми даде пари за стан по ничие барање или јас да му барам за возврат чисто од себе и ден денеска ако сме си браќа се почитуваме.Без никакви проблеми и глупоштии да делиме имот у 21 век избраваме да живееме живот нормално додека сме живи бидејки денес те има утре те нема.

Се подразбира. Но кај нас е следно јас се откажав и на него му препишав се тој како каваљер и како доликува ми даде пари за стан по ничие барање или јас да му барам за возврат чисто од себе и ден денеска ако сме си браќа се почитуваме.Без никакви проблеми и глупоштии да делиме имот у 21 век избраваме да живееме живот нормално додека сме живи бидејки денес те има утре те нема.
I ne ti beshe zhal da zemesh pari od brat ti? :icon_lol:
Kade ti e empatijata?

Родителите треба да помогнат на сите деца без разлика на полот. Ама ако не се многу, многу имотни треба да се даде „приоритет“ на машкото бидејќи ќе гради ново семејство за својата идна сопруга и деца, а жената при нејзиното мажење ќе добие куќа, односно дом. Тоа каков маж ќе одбере од неа зависи. И не, не го зборам ова дека жените треба да бидат „golddigger“-и или некои такви работи туку се разбира да изберат маж според нивните критериуми и стандарди со кој ќе бидат среќни заедно и да продолжат да градат од кадешто стигнал нивниот сакан.
Па со твојов став само го потврдуваш горенапишаното.Нормално дека жената ќе е golddiger ако е оставена без наследство.Од друга страна пак зошто само мажот треба да обезбеди куќа,стан тоест место за живеење?

I ne ti beshe zhal da zemesh pari od brat ti? :icon_lol:
Kade ti e empatijata?
Јас не ни знаев он знаеше дека барам стан за купување, после поделба се и остало ништо не барав него алал оставено, само видов на сметка пари и се ми беше јасно.Најискрено ти кажувам тоа ти се вика човечност од негова страна иако сме браќа.

Па со твојов став само го потврдуваш горенапишаното.Нормално дека жената ќе е golddiger ако е оставена без наследство.Од друга страна пак зошто само мажот треба да обезбеди куќа,стан тоест место за живеење?

Не, тоа голддигерството зависи од други работи. Таа може да има и 3 стана односно нејзините, а пак да биде таква. Не мора да си голд дигер а да сакаш да имаш нормален маж со способности и макар и да нема наследено, да го гледаш дека има потенцијал да изгради нешто, оти од друга страна некој што добил на тацна може да прокоцка, не е баш репер. Не мора сите да живеат во нов стан иако е тоа убаво. Не мора сите да возат нова кола од салон бидејќи тоа е луксуз.
Пример: Родителите спечалиле за да исплатат сопствен стан, а згора на тоа успеале да издејствуваат некако уште еден. Имаат две деца машко и женско. Како ќе биде ферски распределено? Да земат да го продадат за обичен кеш и да ги поделат парите на два дела? Дали е тоа паметната одлука? Да го препуштат на машкото за да се осамостои и формира семејство, да продолжи да гради или пак да и го дадат на женското кое сепак ќе се омажи и ќе отиде во нова куќа/стан и ќе добие уште еден викендашки апартмент или имот за штекање и евентуална продажба во некоја точка во иднина?

Не, тоа голддигерството зависи од други работи. Таа може да има и 3 стана односно нејзините, а пак да биде таква. Не мора да си голд дигер а да сакаш да имаш нормален маж со способности и макар и да нема наследено, да го гледаш дека има потенцијал да изгради нешто, оти од друга страна некој што добил на тацна може да прокоцка, не е баш репер. Не мора сите да живеат во нов стан иако е тоа убаво. Не мора сите да возат нова кола од салон бидејќи тоа е луксуз.
Пример: Родителите спечалиле за да исплатат сопствен стан, а згора на тоа успеале да издејствуваат некако уште еден. Имаат две деца машко и женско. Како ќе биде ферски распределено? Да земат да го продадат за обичен кеш и да ги поделат парите на два дела? Дали е тоа паметната одлука? Да го препуштат на машкото за да се осамостои и формира семејство, да продолжи да гради или пак да и го дадат на женското кое сепак ќе се омажи и ќе отиде во нова куќа/стан и ќе добие уште еден викендашки апартмент или имот за штекање и евентуална продажба во некоја точка во иднина?
Koj ke i go kupi toj nov stan/kukja?
Na nejzino ime li ke bide?

Izvini ama mnogu primitivno razmisluvash ili potochno sebicen si.
Kolku cerkata tolku i sinot se deca na roditelot. I treba podednakvo da im ostavi.
A ushte podobro se zaedno na masa da si podelat dodeka se zhivi roditelite.

Jas koga bi delel cel imot ce go podelam primer na tri delovi.
Eden del za mene, drug za edno dete tret za drugoto dete( zboruvame ako se dve deca i be razlika dali mashki ili zhenski ili meshani)

Mojot del ce mu go dadam na toj shto ce me dogleduva ili trca okolu mene sekoj den.

Nema tuka cerkata ce dobija kaj mazhot.
Ako dobie kaj mazhot toa e nejzina srejka . A shto ako se tamu goltari a taa saka bash so toj nekoj da go vrvi zhivotot?

Ama makedonska tradicija ( pred 50-100 moralo taka zatoa sto bile goltati i edvaj imale shto da ostavat vo nasledstvo) se na sinot da ostavi.

Е па тоа е проблмот.И ден денеска многу жени се одкажуваат од својот имот по инерција.Демек ќе му земам на братот.Многу заостанато сваќање.За минатото нема шо да коментираме.
Jas imam sin i kerka. Vo idnina ne mozam i ne sakam da ja prepisam kukjata po pola na dvajcata. Zosto? Pa kerkata ke se otseli i ke zivee na drugo mesto, sinot e toj so falimijata sto ke zivee so mene vo kukjata. Za koj kurac ja taa kukja na pola da ja delam??

Koj ke i go kupi toj nov stan/kukja?
Na nejzino ime li ke bide?
А што треба да биде на нејзино име? Ќе биде заеднички, оти вака загледнуваат луѓето има пораст на разводи и слично и себичење, а не поради контроверзен став што јас изнесувам, па еве воуагер ме нарекува себичен.

Ако си океј со човекот и личноста со кој си стапил во брак кога ќе има проблем ќе гледаш да го решиш, а не да се делиш и граници да црташ.

Izvini ama mnogu primitivno razmisluvash ili potochno sebicen si.
Kolku cerkata tolku i sinot se deca na roditelot. I treba podednakvo da im ostavi.
A ushte podobro se zaedno na masa da si podelat dodeka se zhivi roditelite.

Jas koga bi delel cel imot ce go podelam primer na tri delovi.
Eden del za mene, drug za edno dete tret za drugoto dete( zboruvame ako se dve deca i be razlika dali mashki ili zhenski ili meshani)

Mojot del ce mu go dadam na toj shto ce me dogleduva ili trca okolu mene sekoj den.

Nema tuka cerkata ce dobija kaj mazhot.
Ako dobie kaj mazhot toa e nejzina srejka . A shto ako se tamu goltari a taa saka bash so toj nekoj da go vrvi zhivotot?

Ama makedonska tradicija ( pred 50-100 moralo taka zatoa sto bile goltati i edvaj imale shto da ostavat vo nasledstvo) se na sinot da ostavi.

Тоа е твое размислување и секако можеш да мислиш дека е така е исправно, твоја работа.
Исто и јас со моето размислување.
Само по себе оти тоа било пред 50 години, а сега демек модерни времиња па што, модерните луѓе многу знаат? Во ера со цела дигитализација и се најдостапно од било кога, луѓето во модерно време излегоа како најглупи во многу сегменти. И не правам муабет за школска писменост или елоквентност, туку за животна.
Многу работи во општеството функционирале поради ред и поредок и начинот на кој функционирале нештата се покажале, можеби не бил најдобар ама очигледно функционирале работите, за разлика од сега кадешто сите се зинати по нешто.

А обично тој што не се отселува останува со родителите, следствено на тоа синот ќе се грижи за старите родители, а не ќерката која ќе има нови грижи и обврски.
Исто така, кога веќе зборуваш за праведност, зошто на едното дете да му биде тешко во животот и да се мачи да гради куќа во денешно време кога знаеме колку е тешко, а другото дете да има 2 или можеби и повеќе имоти да речеме доколку и се остварат можности?

Целта како родител тебе не треба да ти биде да им дадеш пр. 1.000.000 ден за да биде еднакво, туку колку и да треба за му ги отвориш очите и напор да вложиш за да имаат здрава основа да застанат на нозе. На едното можеби ќе му биде 500.000 доволно, на другото 1.300.000. Си ги воспитал правилно децата доколку не загледнуваат во тоа и не си пререкуваат едно на друго заради нештото, туку имаат разбирање. Цел треба да постигнеш и да бидат на цврсти нозе застанати, а не само по себе да поделиш по математичка формула на 2 еднакви дела, според моите размислувања.
Ако имам

Jas imam sin i kerka. Vo idnina ne mozam i ne sakam da ja prepisam kukjata po pola na dvajcata. Zosto? Pa kerkata ke se otseli i ke zivee na drugo mesto, sinot e toj so falimijata sto ke zivee so mene vo kukjata. Za koj kurac ja taa kukja na pola da ja delam??
A ti siguren si deka sinot ce te gleda?
I ako ne ja delish kujcata togas mozhis da i dajs pari,nivi,vikendichka...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom