Што претставува животот за вас?

• Креатор на темата Креатор на темата *xtina*
  • Време на започнување Време на започнување
епа во наши услови во нашава македониичка така е....ама ај опиши како сакаш ти да живееш ...... твојот идеален живот како би изгледал
Идеален животот не можи да постои (за да креирам таков свет ќе треба ептем да ја активирам фантазијата) ама многу подобар би ми бил кога еве на пример, кога ќе излезам од дома и прошетам низ чаршија нема да ги сретнам скитниците или питачите во толкав број. Ќе влезам во УВР и нема да чекам 5 саати за еден пасош на пример. Нема да се нервирам што луѓе на моја возраст чекаат од родителите да им дадат пари за излегување од и така мизерните платички со кои ,,се кубори,,.Да не правам муабет сега за политиката, здравството образованието и животниот стил на младите оти ќе нема крај...Зборот ми е за мене животот се конкретни примери од секојдневието, присуство и одсуство на проблеми, свест и ,,осет,, за случувањата околу мене, а простор за филозофија и идеализим би имало само доколку погорните проблеми се веќе решени. Од секогаш привилигирани да се занимаваат со наука, филозофија и слично, биле богатите луѓе, додека овие другите барале начини ,,да преживеат,,.
А, и мене ми е жал што не можам попозитивно да се изјаснам на тема:,,Што претставува животот за мене,,.

Зборот ми е за мене животот се конкретни примери од секојдневието, присуство и одсуство на проблеми, свест и ,,осет,, за случувањата околу мене, а простор за филозофија и идеализим би имало само доколку погорните проблеми се веќе решени.

Mora da ima frustracii, za da ima filosofija...
Jedino duh shto e naklonet kon nebulozen kontemplativen proces na dolovuvanje i senzoriranje na estetskite fenomeni vo socijalno-opshtestvenite procesi i polinja na progresiven od, bi bil onoj shto ne bara frustracii ili uslovi na podmireni dolgovi prema site opshtestveno-socijalni-ekonomski-estetski-ekoloshki fenomeni i nash status vo niv.

Covek shto e naklonet kon eden pat, go cekori toj pat, se prilagoduva na uslovite na toj pat, isto i na uslovite shto toj gi poseduva, shto se apriori za nego, i sepak cekori. Bez razlika dali sega na patot ima trnja, ima kal, ima pesok ili cel eden asfaltiran avtopat, toj sepak cekori so isto tempo, se prilagoduva na sekakvi uslovi, i sepak cekori.
Rezimirame... Jas i koga bi bil bogat, i koga bil siromashen, jas sepak bi sakal da go citam Marks, Shopenhauer, Hegel, Nice(sega go citam) itn...

Буре лајна, на површина мал слој од мед:)

Животот за мене е вечна борба со самата себе. Најтешкото нешто според мене. Не барам многу од животот а тој ми дава премногу е сега зависи од мене дали ќе прифатам или не. Дали е тажно или не. Е баш животот ме научи да прифаќам се како што е. Во исто време е горчлив и се поставува прашањето зошто на мене? зошто јас? Но од друга страна е преубав само таа убавина треба да ја побараме. Животот се поигра со мене многу, многу рано, научив многу и го почувствував во вистинска смисла на зборот. Не постои идеален живот, постои само таква замисла од страна на идеалист кој не се помирува со неговото постоење.
Животот е многу прост, само треба да знаеме како да го живееме, ако незнаеме, ќе ни изгледа много многу сложен.

Мене па знаеш шо ми е чудно-луѓе фолозофи и преидеалистичко-оптимистички расположени во услови на транзициона Македонија. Како дневниот распоред од поручек и ручек, школо или досадна, слабоплатена работа да го понудува тоа ниво на среќа, благодет и задоволство.
Не ме сваќај погрешно далеку од тоа дека ти се обраќам лично, само сум скептична околу високото ниво на идеализам шо понекогаш се презентира.

Еве да се дообјаснам, далеку од тоа дека сум оптимист, а уште помалку па у државава....само што не ми преостанува ништо друго, освен тоа да си го сватам животов како нешто поасално....јбг ако сум се родила во ваква несозреана држава, не значи дека животот треба да го потрошам чекајќи да умрам.....барем, ако ништо друго, ќе пцујам по државата, и тоа е нешто...

Се разбираме, нели??:smir:

~*~

Животот ... аххх ... меркалика си е мераклика.
Животот за мене е најубавата работа што ми се да ми се случи, нема поубаво и погнасно од животот и само за тоа вреди да се живее.
Без посебна философија ... само моменти.

Трагање. Трагање по нови искуства од кои никогаш не е доста.

pa neznam zosto taka go zamisluvas..."zaebancija" ne se soglasuvam ti seuste ne si go pocustvuval zivotot
Ти си го "почувствувала" животот?Знаеш да го дефинираш?
Прашуваш како секој си го замислува..Можда цитираниот ко заебанција си го замислува.
Или треба со метафори да се служиме за да ни биде замислата "у склоп" на темава? Као...За мене животот е неистражен океан. На површината син, а некаде во неосознаената длабочина темен и студен. Понекогаш се бранува, понекогаш мирно синее, гален од сончевите зраци, бла бла блаgwupaca

Ти си го "почувствувала" животот?Знаеш да го дефинираш?
Прашуваш како секој си го замислува..Можда цитираниот ко заебанција си го замислува.
Или треба со метафори да се служиме за да ни биде замислата "у склоп" на темава? Као...

mozi sekoj razlicno,ama posle se izjasni daka ne vide?....seko azlicno go zamisluva.....i razlicno go definira da epa mozi i sum go pocustvuvala neznam ni jas.....

Pa da edno nesto sto site nas ne zasega a toa e da se najde smislata na zivotot.
Moze sekoj da si zeme za pravo da zboruva za zivotot no ne i da sudi dali nekoj pravilno zivee ili ne.
spored mene sekoj covek treba sam da ja osoznae smislata na negoviot sopstven zivot i da se raduva bez razlika dali toa e vsusnost vistinata. bidejki mnogumina umiraat bez da ja sfatat nekogas sustinata. Proziveale i ne znaele nikogas zosto ziveele.
jas znam samo edno deka zivotot e najubavoto nesto i deka vredi da se prozivee do posledniot mig, onaka kako sto mozeme najdobro.
i mnogu luge bi rekle prvo zdravje pa se drugo
jas bi vi preporacala na site prvo sreka bidejki ako covekot ne e sreken i e dusevno bolen togas ke nastanat i site drugi bolesti.
I ne se razocaruvajte koga nesto loso ke se sluci. toa e lekcija koja ke se povtoruva se dodeka ne ja sovladame, i ne zaboravajte deka vo zivotot navistina postoi karma koja nie mozeme da ja iscistime.
pozdrav do site

:helou: За мене животот е школа во која треба да научам ,да не го сметам за корисно тоа што ќе ме натера да не го одржам зборот, да заборавам на срамот , да замразам некого, да се сомневам во него, да се преправам, или да посакам нешто што би морала да го кријам, да не ме занесуваат пофалбите , да не ме вознемируваат критиките, и уште многу нешта што треба да ги научам.:smir: :smir: :smir:

Точк(ест)а:vozbud:животот сум јас:vozbud:те сакам Баде:hot:

Иначе животот представува саат. Тик так тик так само иде напред, цепа не застанува педер е животот. You win sometimes you lose sometimes. Нервира тоа чукањето на стрелката кога е тишина.....треба да се подмачка

- Станување
- Борба за опстанок
- Назад во кревет

...

Живот !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom