Оваа вест не е ни малку наивна и смешна. Да, и јас кога ја читам, отпрво викам -ненормални Атињани,за што сигурно сум во право, ама има еден сериозен проблем кој како што се очекуваше, ќе го искористат Атињаните.
Имено, и јас често на разни форуми и дискусии, веќе години уназад “јадев бурек“ за суптилното претопување на Македонците.
Значи, долги години уназад, во канцеларијата за врски на Атина,кога аплицираш за виза , а си по потекло од Македонија-Костурско, Леринско, Воденско...услов за да добиеш виза беше и сеуште е во графата за националност, која сите кои аплицирале знаат дека вообичеано е прецртана, да се изјаснат дека се Грци.
Многу Македонци, од ним познати причини, за да добијат виза, се изјаснети како Грци. Тие списоци и изјави Атињаните ги чуваат, за еден ден да докажуваат-нема Македонци во Атина, ама има многу Грци во Македонија.
И еве, баш како што велев порано, ако Атињаните ги објават списоците доброволно потпишаните изјави на одродени Македонци, ќе биде “смешно“.
Можеби бројката е претерана, ама проблемот е многу посериозен.
Еве , да претпоставиме дека најголем дел од тие што се пишале Грци се постари, кои се родени таму доле, а пребегнале од граѓанската војна. Најмалку половина од нив се пишани Грци, за да го посетат родниот крај. И само така да е, бројката е многу голема.
Најстрашно е што има и многу од младата генерација, кои покрај постарите дури станале и Атински државјани. Лично познавав едно момче, кое го знам со македонско име и презиме, кога се изненадив на Атинска граница, на наша пасошка контрола извади Атински пасош со Атинско име и презиме.
А и такви “притаени“ има сигурно многу.
Затоа, не е смешна работава, педериве Атински со години се спремаат за наше требење.
Овој проблем е сериозен исто како и Бугарските пасоши, обрачот се стега, а ние доброволно се самоуништуваме.
НАРОДЕ МАКЕДОНСКИ, РАЗБУДИ СЕ!!!!