^ Ќе ми раскажеш чим стигнеш до последна корица, ми звучи интересно.
Вчера барајќи во библиотекиве наши сосема друга книга, налетав на Песто Паста - Храна на љубовта од Ентони Капела. Уште од самиот почеток ме има заинтригирано. Посебно тоа што тука има мал милион рецепти - идеи како да се направи италијанска храна. Башка и да си сит, оваа книга ќе ти го отвори апетитот. Непрепорачливо за луѓе што држат диети - ќе се измачуваат.
Како и да е, дејствието се дешава во Италија (Рим) и збори за една типка (американка) што после толку искачања со дечковци доаѓа до единствено решение - отсега па натаму нејзиното внимание може да го има секој оној што знае да подготвува прекрасни јадења. Го мамае Томасо, типот од ресторанот кој сакајќи да го привлече нејзиното внимание се претставува како готвач “парекселанс“. Но дали е тоа така? Тој е само обичен келнер. Тука му доаѓа на помош неговиот најдобар другар Бруно кој е еден од мајсторите на готвењето.
Сеуште сум на почетокот но како што се одвиваат работите можам да кажам дека книгава е одлична. Стил кој не замара, тук таму излетува по некој италијански збор... Препорачливо за италијанофили, гурмани и романтичари.