Сепак не воскреснал?

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
Јас велам дека Исус се просветлил(доколку се просветлил-воскреснал). Сите ние треба да се стремиме кон тоа. Сега тој дали успеал или не мене лично не ми се важно. Јас знам дека треба да го доживеам тоа што тој го доживеал, односно се вели дека го доживеал. Ди енд!

Не. Ние знаеме дека е така зашто и ден денес Исус прави чуда, меѓу другото.
Но Куранот е пишуван 1000 и стотици год по Библијата, па остава простор за промени и манипулации.

Но кој е авторитетот на кој ти се повикуваш дека не воскреснал бидејќи погоре истакнуваш дека повикување на авторитет книга и света книга не е доказ?

Значи некој си го брани своето лозје и покрај тоа што скапало.:vozbud:
Кажи ми те молам која е таа Библија која што е пишувана 1000 и стотици години пред Кур'анот?

Само да те предупредам,кога ќе ми го спомнеш Стариот Завет да не цимолиш кога ќе ти цитирам работи од него кои вие денеска АМА ИЧ НЕ ГИ ПОЧИТУВАТЕ!!!

Знам, дека ќе речеш дека тоа БИЛО И ПОМИНАЛО,т.е. истото Исус го укинал "надополнил" со Новиот Завет.

Е тогаш јас ќе ми ти речам пиле дека БИЛО И ПОМИНАЛО времето и на Новиот Завет, па на сцена стапил Кур'анот како ПОСЛЕДНА БОЖЈА ОБЈАВА КОЈА ШТО ТРЕБА ДА ЈА СЛЕДИ ЦЕЛОТО ЧОВЕШТВО.

И сега ти думај, дали ќе ујдисаш по книга која ја изгубила својата валидност и веродостојност, и која до ден денешен од она што преостанало во неа се сечи, крпи, крои, прекројува и плус е полна со контрадикции, или ќе ујдисаш по КНИГАТА која што нема претрпено промена во НИТУ ЕДНА ЕДИНСТВЕНА НЕЈЗИНА БУКВА?

:smir::smir::smir:

Ова атеистиве секад се најНЕписмените.

Омер, манипулацијата е некое друго место, разбираш...

Но добро, ајде, наведи ги случаите, ќе те читам.

:nenene: Не, манипулацијата е токму кај Јован 13:13 !

Но ајде да почнеме:

Интересно е што скоро на сите словенски јазици преводот е ист.Еве ви сега неколку преводи:

Вие Ме наричате Учител и Господ; и добре казвате, заштото с'м так'в (Бугарски превод)

Вы называете Менја Учителем и Господом, и правильноговорите, ибо ја точно то.(Руски превод)

Ви звете мене Учителем і Господем, і добре кажете, се бо ја.(Украински превод)

Но ајде да видиме и некои други преводи на овој пасус:

"You call Me Teacher and Lord; and you are right, for so I am.(Американски Превод)

(Арапски превод)
انتم تدعونني معلّما وسيّدا وحسنا تقولون لاني انا كذلك

Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam!(Хрватски превод)

Vy nazýváte mne Mistrem a Pánem, a dobře pravíte, jsemť zajisté.(Чешки Превод)

I kalde mig Mester og Herre, og I tale ret, thi jeg er det.(Дански Превод)
Gij heet Mij Meester en Heere; en gij zegt wel, want Ik ben het.(Холандски Превод)

Ihr heißet mich Meister und Herr und saget es mit Recht; denn ich bin es auch.(Германски превод)

Vous m'appelez maître et seigneur, et vous dites bien, car je le suis;(Француски Превод)

Voi mi chiamate Maestro e Signore; e dite bene, perché lo sono.(Италијански Превод)

ὑμεῖς φωνεῖτέ με· ὁ διδάσκαλος, καὶ ὁ καὶ καλῶς λέγετε· εἰμὶ γάρ(Грчки Превод)

vos vocatis me magister et Domine et bene dicitis sum(Latin:Biblia Sacra Vulgata)

МИКИ1, гледаш ли нешто невообичаено во преводите на Јован 13:13?

Да, гледам дека во сите преводи, Исус Сам за Себе потврдува дека е Бог. Зарем гледаш нешто поинакво?

Велиш, во сите словенски јазици, преводот е ист? Па нели е тоа логично, зарем треба словенските јазици да звучат арапски? Или кинески?

Што тебе лично би ти послужило како доказ?
А бе да утврдиме што е доказ а што не е.
Ако се прифаќа секој запис дека нешто било се случило или бог го кажал, значи иста веродостојност имаат и записите на Исламот, Јудаизмот, Христијанството, Митраизмот, Зоостар, Амон.....
Со исти “докази“ можеме да заклучиме дека постојат и Кришна и Один и Џошуа, и Баал и Аштатра и Аполон и Зевс и Озирис.... За секој од нив некој некогаш запишал дека постојат и опишал што рекле, направиле...

Да, гледам дека во сите преводи, Исус Сам за Себе потврдува дека е Бог. Зарем гледаш нешто поинакво?

Велиш, во сите словенски јазици, преводот е ист? Па нели е тоа логично, зарем треба словенските јазици да звучат арапски? Или кинески?

„...Вие Ме нарекувате Учител и Господ, и право велите, бидејќи Сум...„. (Јован, 13.13).

Јас читам дека самиот за себе вели Господ а не Бог. Е сега за да видиш откаде произлегла целата оваа циркузијада ќе те прашам дали има разлика помеѓу Господ и Бог , па ќе продолжиме понатаму.

Не го убија сигурно, Туку Аллах го дигна кон Себе. Аллах е Силен и Мудар!....Сурах 4 ред 157

ТУКА УЛОГА ИГРА ЗБОРОТ ..............ВОЗНЕСЕН ...ПОДИГНАТ .....

2 Царства 2 - ред 1 Еве што се случи кога Господ го ВОЗНЕСЕ Илија НА НЕБО во виор: Илија и Елисеј тргнаа од Галгал.

ИЛИЈА БИЛ НЕЛИ ЖИВ (но дали физички ) КОГА БИЛ ВОЗНЕСЕН

Евангелие по Марко 16 ред 19... А Господ Исус, откако им го рече тоа, се ВОЗНЕСЕ НА НЕБО и седна оддесно на Бога.

Дела на апостолите 1 ред 2 до денот кога се ВОЗНЕСЕ , откако ПРЕКУ Светиот Дух им даде заповеди на апостолите, кои ги беше избрал,

ред 9 - И кога го рече тоа, се ВОЗНЕСЕ пред нивните очи, и еден облак Го зеде од пред нивните погледи.

ИСТО КАКО ИЛИЈА ШО БИЛ ВОЗНЕСЕН ПРЕД ОЧЕВИДЕЦ ЕЛИСЕЈ

НО ШТО ТОЧНО ВИДЕЛЕ ?

Евангелие по Лука 24

ред 36 - И додека тие уште зборуваа за тоа, Сам Исус застана меѓу нив и им рече: „Мир вам!” ( пази никој не приметил дека однекаде дошол туку наеднаш се појавил )

ред 37 - А тие збунети и уплашени мислеа дека гледаат дух.

ред 38 - А Тој им рече: „Зошто сте збунети? И зошто се јавуваат СОМНЕЖИ во вашите срца?

ред 39 - Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”

ред 40 - И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.

ред 41 - А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”

ред 42 - И Му дадоа парче печена риба и МЕД СО САЌЕ .

ред 43 - Тој го зеде и јадеше пред нив.

( ако било физичко тело физичко присуство тогаш и да јадел ....нели КРВ ДА МУ СЕ СТОРИ .....ама раните ушто не биле затворени ..........ќе имало крв насекаде )

ред 44 - И им рече: „Тоа се зборовите што ви ги зборував додека уште БЕВ ( МИНАТО СВРШЕНО ВРЕМЕ ) со вас, дека треба да се исполни сè што е напишано за Мене во Мојсеевиот Закон, во Пророците и во Псалмите.”

ред 45 - Тогаш им го отвори умот, за да ги разберат Писмата,

46 и им рече: „Така е напишано дека Христос треба да пострада и да воскресне од мртвите во третиот ден,

.
.
.
.
ШТО ЈАДЕЛ ИСУС

Книга мудри Соломонови изреки Пословици
16 - ред 24 Љубезните зборови се МЕД ВО САЌИ, сладост на ДУШАТА и лек на коските.

Евангелие по Јован 4 - ред 8 Зашто учениците Негови беа отишле во градот да купат храна.
ред 32 - Но Тој им рече: „Јас имам ДУШЕВНА храна за јадење, што вие не ја знаете.”

ред 34 Исус им рече: „Мојата ДУШЕВНА храна е да ја исполнувам волјата на Оној, Кој ме прати и да го завршам Неговото дело.

Евангелие по Јован 6 - ред 27 Работете не за ДУШЕВНА храна што се расипува, но за храна што останува за вечен живот, а што ќе ви ја даде Човечкиот Син, зашто Бог Таткото Го потврди Него за тоа!”

ред 55 - Зашто Моето ДУШЕВНО тело е вистинска храна, и Мојата крв - вистински напиток .

УСТВАРИ ЦЕЛО ВРЕМЕ ИМ ЗБОРЕЛА ЛИЧНОСТА ИСУС КОЈА БИЛА ВО БИОЛОШКОТО ТЕЛО НА ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ
..
.
.
Книга Јов 12 - ред 8 Земните гуштери ќе ти го протолкуваат тоа, РИБИТЕ во морето ќе ти раскажат.

риби - снаодливост во морето од народи , во морето од информации , фактор , значение

народни изреки ...Големите риби ги јадат малите ....ситни риби = небитни невлијателни непричински фактори

Книга Јов 37 - ред 19 Де, поучи ме што да Му речеме: не се СНАОЃАМЕ веќе заради темнината.

Петта Кнога Мојсеева - повторени закони Второзаконие 31 - ред 17 И тогаш Мојот гнев ќе се излее на него. Тогаш ќе ги оставам и ќе го скријам Своето лице од нив, за да бидат ГОЛТАНИ . ...........( ЌЕ СТАНАТ СИТНИ РИБИ НЕБИНИ ФАКТОРИ )

Не. Ние знаеме дека е така зашто и ден денес Исус прави чуда, меѓу другото.
Но Куранот е пишуван 1000 и стотици год по Библијата, па остава простор за промени и манипулации.

Но кој е авторитетот на кој ти се повикуваш дека не воскреснал бидејќи погоре истакнуваш дека повикување на авторитет книга и света книга не е доказ?

тогаш и библијата е пишувана многу години после Египетската книга на мртвите ... дали е и таа исто изложена на манипулации ? патем има безброј аналогии помеѓу Египетската книга на мртвите и библијата ... многу постара е Египетскава ... шо викаш

„...Вие Ме нарекувате Учител и Господ, и право велите, бидејќи Сум...„. (Јован, 13.13).

Јас читам дека самиот за себе вели Господ а не Бог. Е сега за да видиш откаде произлегла целата оваа циркузијада ќе те прашам дали има разлика помеѓу Господ и Бог , па ќе продолжиме понатаму.

Ај уште малце:

„...Бог му одговори на Мојсеј:велејќи„ „Јас Сум Оној Кој вечно постои„. Па продолжи : „Така ќе им кажеш на синовите израилски: Оно Кој вечно псотои, ме прати кај вас.„ (Исход, 3.14).

Од стихот е јасно дека поимот „Господ„ е името од нашиот Бог.

Уште малку:

„И ете, девица ќе зачне во утробата своја и ќе роди Син, и ќе го наречат Емануил-што значи: со нас е Бог.„ (Мател, 1.23).

Од стихот, кој го опишува безгрешното зачнување Христово, јасно е дека мајката Божја ќе роди Син, чие име има значење „со нас е Бог„. А кој е тој Бог кој е со нас? Очигледно: Исус Христос, Синот Божји Единороден.

Да поедноставам: поимот „Господ„ е името од нашиот Бог, а поимот „Бог„ не е име, туку својство од словесно, беспочетно и бесмртно битие, кое е причина за сите нешта во Светов. Исто како што човекот е човек, како што растенијата и животните од своите родови и видови се токму тоа и ништо друго. Ниедно друго битие не е бог освен Бог, исто како што освен човекот, ниедно друго битие не е човек, туку друга жива категорија.

, само се сомневаа... Не го убија сигурно, Туку Аллах го дигна кон Себе.Сурах 4 ред 157

Евангелие по Матеј 28 - ред 17......И штом го ВИДОА Му се поклонија А НЕКОИ СЕ СОМНЕВАА .

ЗНАЧИ :

БИБЛИСКАТА ГАРАНЦИЈА ДЕКА НЕ ВОСКРЕСНАЛ

САМО Е ПОТВРДЕНА ВО КУРАНОТ

СО ШТО Е ОТСТРАНЕТА СЕКОЈА СОМНЕЖ

..
.
.
.

Цитат:
Напишано од reemteY
Не го убија сигурно, Туку Аллах го дигна кон Себе. Аллах е Силен и Мудар!....Сурах 4 ред 157

ТУКА УЛОГА ИГРА ЗБОРОТ ..............ВОЗНЕСЕН ...ПОДИГНАТ .....

2 Царства 2 - ред 1 Еве што се случи кога Господ го ВОЗНЕСЕ Илија НА НЕБО во виор: Илија и Елисеј тргнаа од Галгал.

ИЛИЈА БИЛ НЕЛИ ЖИВ (но дали физички ) КОГА БИЛ ВОЗНЕСЕН

Евангелие по Марко 16 ред 19... А Господ Исус, откако им го рече тоа, се ВОЗНЕСЕ НА НЕБО и седна оддесно на Бога.

Дела на апостолите 1 ред 2 до денот кога се ВОЗНЕСЕ , откако ПРЕКУ Светиот Дух им даде заповеди на апостолите, кои ги беше избрал,

ред 9 - И кога го рече тоа, се ВОЗНЕСЕ пред нивните очи, и еден облак Го зеде од пред нивните погледи.

ИСТО КАКО ИЛИЈА ШО БИЛ ВОЗНЕСЕН ПРЕД ОЧЕВИДЕЦ ЕЛИСЕЈ

НО ШТО ТОЧНО ВИДЕЛЕ ?

Евангелие по Лука 24

ред 36 - И додека тие уште зборуваа за тоа, Сам Исус застана меѓу нив и им рече: „Мир вам!” ( пази никој не приметил дека однекаде дошол туку наеднаш се појавил )

ред 37 - А тие збунети и уплашени мислеа дека гледаат дух.

ред 38 - А Тој им рече: „Зошто сте збунети? И зошто се јавуваат СОМНЕЖИ во вашите срца?

ред 39 - Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”

ред 40 - И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.

ред 41 - А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”

ред 42 - И Му дадоа парче печена риба и МЕД СО САЌЕ .

ред 43 - Тој го зеде и јадеше пред нив.

( ако било физичко тело физичко присуство тогаш и да јадел ....нели КРВ ДА МУ СЕ СТОРИ .....ама раните ушто не биле затворени ..........ќе имало крв насекаде )

ред 44 - И им рече: „Тоа се зборовите што ви ги зборував додека уште БЕВ ( МИНАТО СВРШЕНО ВРЕМЕ ) со вас, дека треба да се исполни сè што е напишано за Мене во Мојсеевиот Закон, во Пророците и во Псалмите.”

ред 45 - Тогаш им го отвори умот, за да ги разберат Писмата,

46 и им рече: „Така е напишано дека Христос треба да пострада и да воскресне од мртвите во третиот ден,

.
.
.
.
ШТО ЈАДЕЛ ИСУС

Книга мудри Соломонови изреки Пословици
16 - ред 24 Љубезните зборови се МЕД ВО САЌИ, сладост на ДУШАТА и лек на коските.

Евангелие по Јован 4 - ред 8 Зашто учениците Негови беа отишле во градот да купат храна.
ред 32 - Но Тој им рече: „Јас имам ДУШЕВНА храна за јадење, што вие не ја знаете.”

ред 34 Исус им рече: „Мојата ДУШЕВНА храна е да ја исполнувам волјата на Оној, Кој ме прати и да го завршам Неговото дело.

Евангелие по Јован 6 - ред 27 Работете не за ДУШЕВНА храна што се расипува, но за храна што останува за вечен живот, а што ќе ви ја даде Човечкиот Син, зашто Бог Таткото Го потврди Него за тоа!”

ред 55 - Зашто Моето ДУШЕВНО тело е вистинска храна, и Мојата крв - вистински напиток .

УСТВАРИ ЦЕЛО ВРЕМЕ ИМ ЗБОРЕЛА ЛИЧНОСТА ИСУС КОЈА БИЛА ВО БИОЛОШКОТО ТЕЛО НА ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ
..
.
.
Книга Јов 12 - ред 8 Земните гуштери ќе ти го протолкуваат тоа, РИБИТЕ во морето ќе ти раскажат.

риби - снаодливост во морето од народи , во морето од информации , фактор , значение

народни изреки ...Големите риби ги јадат малите ....ситни риби = небитни невлијателни непричински фактори

Книга Јов 37 - ред 19 Де, поучи ме што да Му речеме: не се СНАОЃАМЕ веќе заради темнината.

Петта Кнога Мојсеева - повторени закони Второзаконие 31 - ред 17 И тогаш Мојот гнев ќе се излее на него. Тогаш ќе ги оставам и ќе го скријам Своето лице од нив, за да бидат ГОЛТАНИ . ...........( ЌЕ СТАНАТ СИТНИ РИБИ НЕБИНИ ФАКТОРИ )

ЕВЕ ЗНАЧИ ЈА ВИДЕЛЕ ЛИЧНОСТА ИСУС КОЈА НЕЕ БИОЛОШКО ТЕЛО
.
.
.
БИОЛОШКИОТ ЧОВЕК ПРОРОКОТ ЕМАНИУИЛ

НЕВОСКРЕСНАЛ Е ВО СКЛАД СО БИБЛИСКАТА ГАРАНЦИЈА ДЕКА

МАТЕРИЈАЛНИТЕ ФИЗИЧКИ ТЕЛА НЕ СЕ ПРЕДВИДЕНИ ЗА ВЕЧЕН ЖИВОТ

ТУКУ КАКО ПОТРОШЕН МАТЕРИЈАЛ

НО ДЕКА ОДРЕДЕНИ ТИПОВИ ЛИЧНОСТИ МОЖЕ ДА ПРЕЖИВЕАТ ДА СТАНАТ БЕСМРТНИ

ЕВЕ

И КУРАНОТ САМО ЈА ПОТВРДУВА ИСТАТА БИБЛИСКА ГАРАНЦИЈА

ЗНАЧИ

НЕМА СОМНЕЖ

ЗБОРАТ ЗА ИСТА РАБОТА

БИБЛИЈА И КУРАН ЗА ОВАА РАБОТА СЕ КОМПЛЕТНО СОГЛАСНИ

Ај уште малце:

„...Бог му одговори на Мојсеј:велејќи„ „Јас Сум Оној Кој вечно постои„. Па продолжи : „Така ќе им кажеш на синовите израилски: Оно Кој вечно псотои, ме прати кај вас.„ (Исход, 3.14).

Од стихот е јасно дека поимот „Господ„ е името од нашиот Бог.

Уште малку:

„И ете, девица ќе зачне во утробата своја и ќе роди Син, и ќе го наречат Емануил-што значи: со нас е Бог.„ (Мател, 1.23).

Од стихот, кој го опишува безгрешното зачнување Христово, јасно е дека мајката Божја ќе роди Син, чие име има значење „со нас е Бог„. А кој е тој Бог кој е со нас? Очигледно: Исус Христос, Синот Божји Единороден.

Да поедноставам: поимот „Господ„ е името од нашиот Бог, а поимот „Бог„ не е име, туку својство од словесно, беспочетно и бесмртно битие, кое е причина за сите нешта во Светов. Исто како што човекот е човек, како што растенијата и животните од своите родови и видови се токму тоа и ништо друго. Ниедно друго битие не е бог освен Бог, исто како што освен човекот, ниедно друго битие не е човек, туку друга жива категорија.

И сега што е тука Исус?

-човек
-Бог
- Божји син
- Отецот
- нешто друго...?

А што се однесува до Јован 13:13 тоа е фабрификуван стих, кој апсолутно не значи дека станува збор за Господ, туку за Господар или Господин.

Намерно ти посочив превод на истиот пасус на неколку светски јазици за да воочиш дека тие зборови немаат имплицитно значење за Господ. Се знае Бог е Бог, Господ е Господ, и овие термини се кристално јасни и кристално чисти во сите светски јазици, додека:

-Сејјид (арапски превод на зборот КИРИОС во Библијата преведена на арапски јазик) има јасно значење на : Господар, Господин, а никако Господ.
- Кириос (терминот кој е употребен во грчкиот превод на Библијата) не значи експлицитно Господ, бидејќи ако уште вечерва јас и ти тргнеме за Грција уште на граничниот премин, грците ќе ни се обратат си тој збор, па дали тоа значи дека и ние двајца сме Богови МИКИ1?

Тоа е така и со останатите преводи на многу светски јазици. Значи кратко и јасно: Исус никаде самиот за себе не рекол дека е Бог, туку сето тоа е подоцна калемено и вметнато во христијанската теологија.

се извинувам на изразот ...
но само ќе речам ...
и за библијата и за куранот ...
исти кур у различно паковање ...:toe:

И сега што е тука Исус?

-човек
-Бог
- Божји син
- Отецот
- нешто друго...?

А што се однесува до Јован 13:13 тоа е фабрификуван стих, кој апсолутно не значи дека станува збор за Господ, туку за Господар или Господин.

.
Гледам се мачиш и натегаш со Мики1..еве да се вклучам во разговорот..Велиш дека Исус не рекол за себе дека е Бог..тогаш како ќе ми ги објасни овие стихови..како се опишал Исус себе си..
Јас Сум вратата; кој ќе влезе низ Мене, ќе биде спасен, ќе влегува и ќе излегува и ќе најде пасиште.
Исус и рече: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее.
Еве како имплицирал дека е Бог..
Ако Ме бевте познавале, ќе Го познававте и Мојот Татко. А отсега Го познавате и сте Го виделе!” Филип Му рече: „Господи, покажи ни Го Таткото, и доста ние.”
Исус му рече: „Толку време Сум со вас и не Ме позна, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’
Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене?
Јас и Татко Ми едно сме.”
Мислам дека се доста..сепак овој последниот така мене поомилениот..
Јудејците Му рекоа: „Уште немаш педесет години, и Авраама си го видел?” Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам: Јас Сум, пред да се родил Авраам.”

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom