Сепак не воскреснал?

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
Marcus, пријателе,за тебе спремам нешто екстра како одговор на погорниот пост. Биди трпелив. :)

Гледам се мачиш и натегаш со Мики1..еве да се вклучам во разговорот..Велиш дека Исус не рекол за себе дека е Бог..тогаш како ќе ми ги објасни овие стихови..како се опишал Исус себе си..
Еве како имплицирал дека е Бог..
Мислам дека се доста..сепак овој последниот така мене поомилениот..

Има ли негде кај што вели ЈАС СУМ БОГ!

или е се онака од околу па со претпоставки што сакал да каже?

се извинувам на изразот ...
но само ќе речам ...
и за библијата и за куранот ...
исти кур у различно паковање ...:toe:
И Библијата и Ку(о)ранот се СВЕТИ книги.
И двете зборуваат за возвишени работн. Не сум многу стручен околу Ку(о)ранот но за Библијата знам дека-
1 Ја пишувале повеќе од осумдесет луѓе
2 Никој со никого не се познавал
3 Пишувана е во поширока временска рамка
4 Текстовите се каузално поврзани

НЕ ПОСТОИ ПРАШАЊЕТО ДАЛИ ВОСКРЕСНАЛ БОГ ИЛИ НЕ, (СПОРЕД МЕНЕ СЕКАКО ДА ДА ДА И УШТЕ МИЛИОНИ ПАТИ ДА)
Конфронтациите настануваат околу прашањето - Дали има Бог? И кој е Тој?
И веднаш почнуваме да се занесуваме , да се обидуваме да го разбереме она кое не можеме да го разбереме од едноставна причина - не сме доволно умни (подготвени) за такво нешто, барем не сега во овој степен на човековите можности (ајде на пример колку од нас ја разбираат квантната физика, колку од нас се разбираат во аеродинамика, а и многу еве нешто многу едноставно - Колкумина од нас, во овој момент, ќе направат конструкција во минато определено несвршено време во македонскиот јазик? ) Ова само како потсетување за тоа колку сите ние не ги разбираме и световните работи, а сме се фатиле за гуша за светите работи.
Световната мудрост (човековата), во „очите„ на Бога е лудост.
иИ уште еднаш, воскреснал. Кој управува со Вселената (не се важи одговорот физичките сили , гравитација итн.)
Замислете само што би се случило кога само една компонента од Вселената би почнала да не се однесува по „законите“ на физиката.
Дали мислиме дека сето тоа онака случајно само од себе се создало и така функционира.
Господ рекол “Јас сум алфа и омега Јас сум почетокот и крајот„

И двете зборуваат за возвишени работн. Не сум многу стручен околу Ку(о)ранот но за Библијата знам дека-

НЕ ПОСТОИ ПРАШАЊЕТО ДАЛИ ВОСКРЕСНАЛ БОГ ИЛИ НЕ, (СПОРЕД МЕНЕ СЕКАКО ДА ДА ДА И УШТЕ МИЛИОНИ ПАТИ ДА)
И веднаш почнуваме да се занесуваме , да се обидуваме да го разбереме она кое не можеме да го разбереме од едноставна причина - не сме доволно умни (подготвени) за такво нешто, барем не сега во овој степен на човековите можности (ајде на пример колку од нас ја разбираат квантната физика, колку од нас се разбираат во аеродинамика, а и многу еве нешто многу едноставно - Колкумина од нас, во овој момент, ќе направат конструкција во минато определено несвршено време во македонскиот јазик? ) Ова само како потсетување за тоа колку сите ние не ги разбираме и световните работи, а сме се фатиле за гуша за светите работи.
иИ уште еднаш, воскреснал. Кој управува со Вселената (не се важи одговорот физичките сили , гравитација итн.)
Замислете само што би се случило кога само една компонента од Вселената би почнала да не се однесува по „законите“ на физиката.
Дали мислиме дека сето тоа онака случајно само од себе се создало и така функционира.

тоа шо сакам да го кажам и на неколку пати го кажувам ....
библијата и куранот не се она што мислиме дека се ...
и на начин на кој некој му одговара така ни ги презентира...
напишани се според друга книга ...
од таа друга книга и друга религија издвоени се работи кои им одговарале на писателите за да ја средат и библијата и куранот...
има некои можеби вистинити работи ... но многу работи се сменети (имиња, настани, временски периоди)
така да според мене не се релевантен фактор за слепо да им верувам.
единствено служат за контрола на народот.

Има ли негде кај што вели ЈАС СУМ БОГ!

или е се онака од околу па со претпоставки што сакал да каже?

Лет3, Писмото не е наменето за растенијата или за животните, туку исклучиво за словесните/разумните битија. А разумно-словесно бите на Земјава е само човекот-родот човечки. Оние поединци, на кои треба да им се објаснува секоја точка и запирка од Писмото, сметам дека имаат ГООООЛЕМ проблем, а КОЈ е тој проблем, нема да го наведам, за да не се најде некој навреден, разбираш....

Се познавале тука си грешка ја имам прочитано цела библија..
Бог ја пишувал библијата..Сеа ке се запрашате како БОГ?
Па Бог им кажувал на своите слуги да пишуваат тој имал и многу пророци како што се:Исаја..итн.Исус воскреснал тоа да не ве буни..Ако тој не беше воскреснал ние ке бевме мртви..Бидејки гревовите не ке ни беа опростени.
Читајте ја БИБЛИЈАТА и ке откриете кој е БОГ.До него може само да се стигно ако ние сме го дале неговото срце на него,го имаме примане како наш спасител.И кога ние ке починеме ако сме биле Божја слуга ние ке одиме во Рајот.Само така ние можеме да го видиме БОГ!!!

Се познавале тука си грешка ја имам прочитано цела библија..
Бог ја пишувал библијата..Сеа ке се запрашате како БОГ?
Па Бог им кажувал на своите слуги да пишуваат тој имал и многу пророци како што се:Исаја..итн.Исус воскреснал тоа да не ве буни..Ако тој не беше воскреснал ние ке бевме мртви..Бидејки гревовите не ке ни беа опростени.
Читајте ја БИБЛИЈАТА и ке откриете кој е БОГ.До него може само да се стигно ако ние сме го дале неговото срце на него,го имаме примане како наш спасител.И кога ние ке починеме ако сме биле Божја слуга ние ке одиме во Рајот.Само така ние можеме да го видиме БОГ!!!

еве го примерот какви се тешки неизлечиви ментални ретардации

религиите им прават на децата

Библијата Гарантира дека НЕВОСКРЕСНАЛ !

Една од најголемите лаги меѓу сите други лаги на Константиновата Државна христијанска Религија која со гласање како догма си ја донеле на тие нивни Васељенски-Интергалактички Састанци е дека :
“Бог ќе го воскресне не само душата туку и биолшкото тело на секој човек-верник”

Но библијата написмено запишала дека Лажат .

1 Коринќаните 15 – ред 15.......”.......КОГО НЕ ГО ВОСКРЕСНАЛ..........”.....

Ете апостолот Павле искрено си кажал дека небил воскреснат .
И не излажал а немало потреба од лага оти гаранциите на Библијата се дека се што е родено биолошко тоа кога тогаш мора да умре и да се распадне .
.
.
..
Римјани 8 ред 29.........”.......да се преобразат според Ликот на неговит Син....”.....
Ако е според биолошко тело Преобразбата тогаш тие што сакаат вечен живот треба да прават пластични операции...........ама па од кај знаат како стварно изгледал . Може била и жена .Очигледно под Преобразба по Лик се подразбира форморање иста Шаблонска Личност ( нели Бог го создал Адам според Образец-Шаблон –Стандард -типизираност)

Дела 4 – ред 2 .....”....та преостанатото време на животот , ВО Биолошкото тело да не го поминете во похоти...”.

1 Коринќани 3 ред 3........”...зошто сеуште сте телесни .....”........

Библиската гаранција е дека Личностите ќе бидат воскреснати и ЌЕ ИМ БИДАТ ДАЕНИ НОВИ БИОЛОШКИ ТЕЛА ....БЕЗ ГАРАНЦИЈА ДЕКА ТОА ЌЕ БИДАТ ИСТИТЕ СЕГАШНИ КОЈ ГИ ИМАМААТ

1 Коринќани 15 – ред 44.....”.....се сее природно-биолошко тело а се воскреснува Духовно Тело = Личност

Ако има природно тело тогаш има ( еве ја гаранцијата) и Духовно тело = Личност .”

БИБЛИЈАТА ГО НЕГИРА МОЗОКОТ КАКО ЦЕЛОСНО МИСЛОВЕН АПАРАТ . ОЧИГЛЕДНО ГАРАНТИРА ДЕКА ЛИЧНОСТА НЕЕ МАТЕРИЈАЛНА .

Кога го прашале апостолот павле како какви ќе воскреснат луѓето апостолот Павле НЕГАРАНТИРАЛ ДЕКА ТОА ЌЕ БИДАТ ИСТИТЕ БИОЛОШКИ ТЕЛА ШТО ГИ ИМААТ СЕГА НА ЗЕМЈАТА
1 Коринќани 15 – ред 35 до ред 58
Ред 35 – Туку некој ќе праша Како воскреснуваат мртвите ? И ВО КАКВО БИОЛОШКО ТЕЛО ЌЕ ДОЈДАТ ?
Ред 38 –“ А бог му дава Тело какво што сака......”............

1 Јован 4 – ред 2 ......Исус Хрситос дојде во биолошко тело....
Римјаните 1 – ред 3 .........пророкот Емануил по биолошко Тело роден од Давидовото семе ..........

Римјани 6 – ред 4.........Христос воскресна.........Личноста Христос
Римјани 4 – ред 23 ...Кој го воскресна Исуса од мртвите .......Личноста Исус

ИСУС ВОСКРЕСНАТ ...ХРИСТОС ВОСКРЕСНАТ ...А ИСУС = ХРИСТОС
ПА КОЈ НЕБИЛ ВОСКРЕСНАТИОТ ?

ПА БИОЛОШКИОТ СМРТЕН ЧОВЕК ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ НЕ БИЛ ВОСКРЕСНАТ ......БИЛ РАСПНАТ УМРЕЛ НА КРСТОТ ....
ПА ЕНЕ НЕЛИ ЈА НАЈДОА СЕМЕЈНАТА ГРОБНИЦА НА ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ – ИСУС ВО ЕРУСАЛИМ......МУ ГИ НАЈДОА И ПОСМРТНИТЕ ОСТАНКИ.........ете дека апостолите не излажале ВИСТИНА НЕВОСКРЕСНАЛ
И СЕЕ ТОА ВО СКЛАД СО БИБЛИСКИ ГАРАНЦИИ .

Евангелие по Лука 1 – ред 35 ..Затоа светото дете кое ќе биде родено ЌЕ СЕ НАРЕЧЕ ( САМ СЕБЕ ) СИН БОЖЈИ .

Пророкот Емануил на 30 години како си пишува оформил Личност која праела чудесии и се нарекол Исус ( христос) .

Таа како се кажува ( тоа е поента на Нов завет ) бесмртна Личност прв ја оформил по Слово пророкот Емануил а потоа и многу други како него се ПРЕ-РОДИЛЕ по одреден концепт ..духовно по светиот дух-идеал
Римјани 2 – ред .....затоа што имаш во законот Отелотворување (оформување нова Личност) на знаењето и вистината .

Матеј 1 – ред 23 ете девица ќе зачне и ќе роди Син и ќе го НАРЕЧАТ (ДРУГИТЕ ) Емануил............

Шиткачите на вечни животи може ќе се лутат што вистината излегува на виделина........
Ама тоа е ..................

Па и да не воскреснал, тоа не може да го сузбие христианското во нас. Поентата на христијанството не е во живот по смрт или вечен живот како што мислат многумина, туку во подготвеноста да се жртвуваш за друг.

Па и да не воскреснал, тоа не може да го сузбие христианското во нас. Поентата на христијанството не е во живот по смрт или вечен живот како што мислат многумина, туку во подготвеноста да се жртвуваш за друг.

да !

само за тоа имам отворено специјална тема

пријателство блискост ближност

да се жртвуваш за друг ....да

ама кој е другиот .......( сепак таму за ова би се расправало не тука )

да !

само за тоа имам отворено специјална тема

пријателство блискост ближност

да се жртвуваш за друг ....да

ама кој е другиот .......( сепак таму за ова би се расправало не тука )
ОМГ,ОМГ.Како може да не воскреснал,и ми вели за кој воскреснал.СЕ ЗНАЕ ЗА СИТЕ НАС ВОСРКРЕСНАЛ за тебе и за мене.nobleRn1 си.

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА!

Честит Велигден на сите христијани:smir:

А бе до кога вечно ќе касниме зад Европа!?
Кај нив воскресна пред две недели а овој нашиот дури сега. Не можиме со ова влада и вакви водачи да влезиме во европа. Мора побрзо тие работи да се случуваат. Мораме нешиот да го воскреснеме пред нивниот за да докажиме дека сме способни и спремни за ЕУ и укинувања на визите.

И јас сум за усогласеност со останатите, како за раѓањето така и за воскреснувањето, ама тешко е кај народ со закоравени ставови да се променат нештата.

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА!

Честит Велигден на сите христијани:smir:

Навистина ВОСКРЕСНА!

Честит Велигден на сите а посебно на оние што (помалку или повеќе) вистински веруваат на таа Радостна Вест!

Ако Ме бевте познавале, ќе Го познававте и Мојот Татко. А отсега Го познавате и сте Го виделе!” Филип Му рече: „Господи, покажи ни Го Таткото, и доста ние.”
Исус му рече: „Толку време Сум со вас и не Ме позна, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’
Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене?

ХАЛЕЛУЈАХ!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom